Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011


Forbes: "Η αληθινή λύση στο ελληνικό πρόβλημα: Ένα στρατιωτικό πραξικόπημα"
Κυκλοφορεί σαν αστείο στις διεθνείς οικονομικές αγορές και μόνο αστείο δεν είναι: Η μόνη λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας είναι ένα... στρατιωτικό πραξικόπημα. Και είναι κρίμα για ένα περιοδικό αυτού του κύρους να δημοσιεύει τέτοια άρθρα...
Η αναπαραγωγή αυτού του “αστείου” γίνεται από το περιοδικό Forbes και τονίζεται ότι αντί να προσπαθεί η Ευρώπη να μειώσει το ελληνικό χρέος θα έπρεπε να υποκινήσει ένα στρατιωτικό πραξικόπημα!
Πως το δικαιολογεί; Αν γινόταν ένα στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ελλάδα, αυτόματα η χώρα θα έβγαινε εκτός ΕΕ και το τι θα συνέβαινε στην οικονομία της θα ήταν άλλων πρόβλημα και όχι των ευρωπαίων.
«Το λυπηρό -αν όχι πικρό- σχετικά με το αστείο είναι ότι, αν αγνοήσουμε το μικρό πρόβλημα του ότι θα είναι στρατιωτικό πραξικόπημα, αυτό θα ήταν στην πραγματικότητα μια καλή λύση για την ελληνική μιζέρια», γράφει ο αρθρογράφος.
Όπως λέει είναι φύσει αδύνατον να αποπληρώσουμε τα χρέη, κάτι που κάνει τη χρεοκοπία αναπόφευκτη.
Ο κ. Tim Worstall υποστηρίζει επίσης ότι «Η χρεοκοπία από μόνη της δεν θα λύσει το μεγαλύτερο πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από την παγίδευση της χώρας σε μια νομισματική ένωση, η οποία καθιστά το ελληνικό εργατικό δυναμικό μη ανταγωνιστικό.»
Αυτό σημαίνει ότι οι μισθοί και το βιοτικό επίπεδο στην Ελλάδα θα πρέπει να μειωθούν κι άλλο για να γίνει η εργασία των Ελλήνων ανταγωνιστική. «Ή, αν προτιμάτε, η παραγωγικότητα των Ελλήνων εργαζομένων θα πρέπει να αυξηθεί πάρα πολύ και τάχιστα», τονίζει.
Οι δύο εναλλακτικές λύσεις που προσφέρονται είναι εξίσου δύσκολες και επώδυνες, υποστηρίζοντας μια τρίτη, δηλαδή η Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη και να ακολουθήσει η υποτίμηση της νέας δραχμής.
«Ο τρόπος που οργανώθηκαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη είναι τέτοιος, ώστε η έξοδος μιας χώρας από την νομισματική ένωση να θεωρείται αναγκαστικά ως δραματική ήττα για το σύνολο του "ευρωπαϊκού ιδεώδους".
Αυτό που θα επέτρεπε ένα στρατιωτικό πραξικόπημα -πάντα χωρίς να ληφθεί υπόψιν η μικρή λεπτομέρεια ότι πρόκειται για στρατιωτικό πραξικόπημα- είναι να επέλθει μια αλλαγή που θα ισοδυναμεί με τον πιο ανώδυνο τρόπο να λύσει η Ελλάδα τα προβλήματά της: χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ», αναφέρει.
Ο αρθρογράφος τονίζει ότι το γεγονός πως κάνει χιούμορ με τόσο φρικτά πράγματα δείχνει το πόσο δυσλειτουργική έχει γίνει η ευρωπαϊκή πολιτική.
«Στην πραγματικότητα, κανείς δεν θέλει να συζητάει για μια δικτατορία ως λύση σε ένα σχετικά απλό οικονομικό πρόβλημα, όπως αυτό της Ελλάδας, αλλά αυτό μας αναγκάζουν κάποιοι να κάνουμε, αφού το σημερινό σύστημα αρνείται να λάβει σοβαρά υπόψιν οποιαδήποτε απλή λύση», καταλήγει το δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου