Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011


Αλβανοί καταστρέφουν ορθόδοξα μνημεία!!
Aνάστατοι είναι οι Έλληνες της Αλβανίας για τις κλοπές, που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα, στα ορθόδοξα κυρίως μνημεία τους. Μιλούν για αφαίρεση της πολιτιστικής κληρονομιάς τους και κατηγορούν την αλβανική αστυνομία για αδιαφορία. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του προέδρου του ΚΕΑΔ (ελληνικού κόμματος της Αλβανίας) Βαγγέλη Ντούλε στην «Κάτοψη». «Ενημερώθηκα για την περίπτωση κλοπής στην εκκλησία-πολιτιστικό μνημείο του χωριού Βουλιαρατίου, το συμβάν όμως δεν είναι μοναδικό.Από τη Μοσχόπολη την Κορυτσά, την Πρεμετή,τη Δρόβιανη έως το Δέλβινο, το Λάμποβο του Σταυρού, τους Ζερβάτες, τη Δερβιτσάνη, έχουν γίνει κλοπές, που ακόμα οι αυτουργοί δεν έχουν συλληφθεί.
Και είναι τυπικές περιπτώσεις. Πλήττονται ειδικά αυτές οι εκκλησίες που είναι πολιτιστικά μνημεία και είναι ευνόητο πως τα κειμήλια είναι ανεκτίμητης αξίας. Κατά μια γενικότερη οπτική γωνία έχουν ιδιαίτερη αξία ως πολιτιστική κληρονομιά και παράλληλα ως λατρευτικά αντικείμενα για τους πιστούς και την Εκκλησία.
Είναι η στιγμή να παρέμβουμε, είναι η στιγμή να δοθεί η πρέπουσα σημασία, είναι η στιγμή να σκύψουν οι κρατικές δομές με σοβαρότητα ώστε μαζί με τις θρησκευτικές κοινότητες να βρεθούν οι πρέπουσες λύσεις που όχι μόνο θα σταματήσουν τις κλοπές, αλλά και θα δώσουν μια άλλη διάσταση σε αυτό το ζήτημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου