Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2012


Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και αρκετοί δήμοι του Λεκανοπεδίου με τους δημάρχους να εξετάζουν ακόμα και το ενδεχόμενο να αντικαταστήσουν τους μεταλλικούς κάδους με πλαστικούς, ώστε να μην υφαρπάζονται για σκραπ.
Οι αλλοδαποί ρακοσυλλέκτες με τα κάρότσια τους γεμάτα από μέταλλα κατηφορίζουν την Πειραιώς για να πουλήσουν το «εμπόρευμα» στα σκραπατζίδικα του Βοτανικού και του Ταύρου.
Η διαδρομή επί της Πειραιώς επαναλαμβάνεται αρκετές φορές μέσα στην ημέρα. Αργά το βράδυ το κάθε καρότσι έχει βγάλει 15 – 40 ευρώ, τα οποία μοιράζονται δύο ή τρία άτομα. Οταν δεν έχουν πού να τα κρύψουν, οι μετανάστες δένουν τα καρότσια σε στύλους ή δέντρα κοντά στα σπίτια που διαμένουν. Εκεί συνήθως εντοπίζονται και μαζεύονται από τα συνεργεία καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων.
«Από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο μαζέψαμε 1.200 τέτοια καροτσάκια και τα επιστρέψαμε στα σούπερ μάρκετ, κυρίως από το 3ο και το 6ο διαμέρισμα της Αθήνας» σχολιάζει στην «Κ» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανδρέας Βαρελάς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ ζημιώθηκε 550.000 ευρώ εξαιτίας κλοπών καροτσιών το 2010, ενώ πέρυσι η αντίστοιχη ζημιά ανήλθε στις 700.000 ευρώ. Οπως αναφέρει ο κ. Βαρελάς, τα χιλιάδες καρότσια σε όλη την Αθήνα δημιουργούν σειρά προβλημάτων στην κυκλοφορία οχημάτων και πεζών.
Ανακυκλώσιμα υλικά
Παράλληλα, αισθητά μικρότερος είναι και ο όγκος των ανακυκλώσιμων υλικών που καταλήγουν στα κέντρα διαλογής, καθώς σε ορισμένες περιοχές οι μπλε κάδοι στην κυριολεξία λεηλατούνται από τους ρακοσυλλέκτες. «Παρακολουθούμε αυτή τη δραστηριότητα για να εκτιμήσουμε από τεχνική και στατιστική άποψη την επίδρασή της στα αποτελέσματα της ανακύκλωσης» σχολίασε στην «Κ» ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, Γιάννης Ραζής.
Δεν γίνονται έλεγχοι νομιμότητας στα σκραπατζίδικα
Ανενεργά παραμένουν τα μεικτά κλιμάκια που είχαν συσταθεί πέρυσι με εντολή του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή, τα οποία θα ήταν αρμόδια για τον πλήρη έλεγχο νομιμότητας λειτουργίας των δεκάδων σκραπατζίδικων στον Βοτανικό, τον Ταύρο και σε περιοχές της Δ. Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι από τους υπαλλήλους που θα συμμετείχαν στα κλιμάκια έχουν μετατεθεί σε άλλες υπηρεσίες στο πλαίσιο της εργασιακής εφεδρείας και εν γένει της προσπάθειας περιορισμού του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. «Προλάβαμε να κάνουμε έλεγχο μόνο σε μια τέτοια επιχείρηση η οποία, όπως αποδείχθηκε κατά την επίσκεψή μας, είχε… μεταστεγαστεί. Εκεί έληξε το έργο μας. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάποια ενημέρωση για το πότε και πώς θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι» περιγράφει πηγή που έχει εμπλακεί με το θέμα.
«Η μόνη αποτελεσματική κίνηση για την αντιμετώπιση της κλοπής των μετάλλων και της παραβατικότητας που σχετίζεται με το σκραπ είναι να χτυπήσουμε τους κλεπταποδόχους» είχε δηλώσει στην «Κ» ο κ. Ρακιντζής μετά τη σύσταση των μεικτών κλιμακίων. Οι αρχές θεωρούν ότι ρίζα για το συνολικό πρόβλημα διακίνησης ή και κλοπής μετάλλων αποτελεί το καθεστώς λειτουργίας των παράνομων χυτηρίων – σκραπατζίκων σε διάφορες περιοχές της Αττικής.
Εκτός από την πρωτοβουλία του κ. Ρακιντζή και άλλες προσπάθειες που έχουν γίνει για να μπει κάποιος έλεγχος στην ιδιότυπη αυτή αγορά έχουν ουσιαστικά αποτύχει. «Το 99% από τα σίδερα που μαζεύουν από τους δρόμους οι αλλοδαποί με τα καρότσια καταλήγουν σε παράνομα χυτήρια. Τα χρήματα που παίρνουν οι αλλοδαποί είναι ελάχιστα σε σχέση με το κέρδος αυτών των επιχειρήσεων. Εχουμε εντοπίσει τουλάχιστον 30 τέτοιους χώρους, έχουμε ενημερώσει όλους τους αρμόδιους φορείς, ακόμα και το γραφείο του πρωθυπουργού» σχολιάζει ο αντιδήμαρχος Αθηναίων κ. Ανδρέας Βαρελάς.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η ανεξέλεγκτη λειτουργία τέτοιων επιχειρήσεων ενέχει πλήθος κινδύνων και για τη δημόσια υγεί,α καθώς «κανένας δεν ξέρει ούτε από πού είναι αυτά τα μέταλλα και ποια είναι η σύστασή τους ούτε πού χρησιμοποιούνται μετά το λιώσιμο, τι σκεύη ή εξαρτήματα κατασκευάζονται από αυτά» σχολιάζει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μια τέτοια υπόθεση έχει ήδη πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου