Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011


Θεσσαλονίκη-28 χειροπέδες στη γεωργιανή μαφία -Ποια είναι η οργάνωση "Vor Zakone" (Κλέφτες του Nόμου)
Πολυτελή ζωή με ακριβά αυτοκίνητα και δαπανηρές διακοπές έκαναν τα μέλη του κυκλώματος που είχε διασυνδέσεις με τη γεωργιανή μαφία. Συντονισμένη επιχείρηση με εφόδους σε 31 σπίτια και σύλληψη 28 ατόμων από την ΕΛ.ΑΣ.
Παρακλάδι της γεωργιανής μαφίας και της πολυπληθούς οργάνωσης "Vor Zakone" (Κλέφτες του Nόμου), είναι η εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε στη Θεσσαλονίκη. Συνελήφθησαν 28 άτομα...
-στο σύνολό τους ελληνοποιημένοι από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης-, ενώ η ογκωδέστατη δικογραφία αφορά συνολικά 73 άτομα, ηλικίας 20 ως 53 χρόνων, που εμπλέκονται σε προστασία καταστημάτων, εκβιάσεις, τοκογλυφία.
Πάνοπλοι αστυνομικοί και μέλη των ΕΚΑΜ με πλήρη εξάρτυση έκαναν εφόδους σε 31 σπίτια σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες και Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής και συνέλαβαν 5 από τους 7 εγκεφάλους της εγκληματικής οργάνωσης και άλλα 23 άτομα. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ο πατέρας ενός από τα μέλη, ο οποίος αν και ο γιος του έπαιρνε μεγάλα ποσά από την παράνομη δράση του, εκείνος εισέπραττε επίδομα απορίας από την πρόνοια, ενώ μεταξύ των πειστηρίων είναι τέσσερις βεβαιώσεις του ΟΠΑΠ για κέρδη ύψους σχεδόν 194.000 ευρώ.
"Σχεδόν όλοι δεν εργάζονταν, ωστόσο έκαναν πολυτελή ζωή, είχαν ακριβά αυτοκίνητα και περιουσιακά στοιχεία που δεν ανταποκρίνονταν στη νόμιμη οικονομική τους επιφάνεια", δήλωσε ο διευθυντής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ταξίαρχος, Αθηναγόρας Παζαρλής, προσθέτοντας ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο αποκόμισαν τουλάχιστο πάνω από 500.000 ευρώ, από τις οποίες οι περίπου 250.000 ευρώ από τοκογλυφικό δανεισμό, καθώς δάνειζαν με τόκο 28% το μήνα.
Η μέθοδος που χρησιμοποιούσαν για να τρομοκρατήσουν τα θύματά τους ήταν ο ξυλοδαρμός, ενώ δεν δίσταζαν να απειλήσουν με όπλα και σε μία περίπτωση καταδίωξαν επιχειρηματία που αρνούνταν να τους δώσει χρήματα και πυροβολούσαν στον αέρα για να τον εκφοβίσουν.
Στα σπίτια των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 7 πιστόλια, περίστροφο, καραμπίνα, αεροβόλο και όπλο αερίου
Κανείς από τους επιχειρηματίες δεν έχει κάνει καταγγελία, εκτιμάται ωστόσο ότι πουλούσαν προστασία σε περισσότερα από 50 καταστήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κιλκίς, ενώ δάνεισαν με δυσβάστακτο τόκο πάνω από 20 άτομα.Οι αστυνομικοί εκτός από πλούσιο οπλισμό βρήκαν 300.000 ευρώ και 5.500 δολάρια
Οι αστυνομικοί εκτός από πλούσιο οπλισμό βρήκαν 300.000 ευρώ και 5.500 δολάρια
Η αστυνομία παρακολουθούσε τη δράση τους από τον Μάρτιο του 2010 -πολλοί από τους δράστες ήταν γνώριμοι των διωκτικών αρχών από παλιότερες αξιόποινες πράξεις- και εκτός από τα συμβατικά μέσα χρησιμοποιήθηκε και το βαλιτσάκι της ΕΥΠ, που έχει καταγράψει πολύωρες συνομιλίες τους.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι αστυνομικοί τους ακολούθησαν ακόμη και στις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Στις αιφνιδιαστικές έρευνες που έγιναν στα σπίτια των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 7 πιστόλια, περίστροφο, καραμπίνα, αεροβόλο, όπλο αερίου, μαχαίρια, σουγιάδες, ρόπαλα, ναρκωτικά χάπια και χασίς.
Στην κατοχή τους βρέθηκαν ακόμη περίπου 300.000 ευρώ, 2.500 ευρώ σε συναλλαγματικές, 5.500 δολάρια ΗΠΑ, 63.400 ρούβλια, 3.000 ουκρανικά νομίσματα, αλλά και πλήθος αυτοκινήτων, κινητών τηλεφώνων, κ.ά.
ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
Στα σπίτια των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 7 πιστόλια, περίστροφο, καραμπίνα, αεροβόλο και όπλο αερίου    Ποιοι είναι οι "Vors"
Τα μέλη της συμμορίας που κατάγονται από τη Γεωργία, είχαν συχνή επαφή με συμπατριώτες τους. Εξαιτίας της συμμετοχής τους στην ευρείας κλίμακας και δραστηριότητας οργάνωση "Vor Zakone", ονομάζονται Vors και ο συνολικός τους αριθμός σε όλο τον κόσμο ξεπερνά τις 10.000 άτομα. Ο όρος "Vor Zakone" αναφέρεται στο σύνολο των εγκληματικών οργανώσεων σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Σε αυτόν συμπεριλαμβάνονται κυκλώματα που πουλούν προστασία, τοκογλυφικά, εκβιαστές, πλαστογράφοι, αλλά και ψυχροί εκτελεστές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ρωσικές αρχές επιχειρούν να εξαρθρώσουν πλοκάμια των οργανώσεων αυτών, στις οποίες τελευταίες έχουν εισχωρήσει και άτομα από άλλες εθνικότητες, όπως Τσέχοι, Πολωνοί και Βούλγαροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου