Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012


ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟ ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΜΑΦΙΑΣ - ΔΕΝ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ "ΑΣΥΛΟ" ΤΑ ΣΤΥΛΙΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΥΓΑΔΕΥΟΥΝ ΕΝΤΟΣ!
Ανεξέλεγκτο το παραεμπόριο ΤΑΡΙΦΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΑ ΠΑΖΑΡΙΑ
Ανθεί το παραεμπόριο στα παζάρια, με επιτήδειους να ελέγχουν τις άδειες, να καθορίζουν ταρίφες και να διακινούν παράνομα προϊόντα χωρίς παραστατικά. Απροθυμία των αρχών να συνεργαστούν μεταξύ τους, καταγγέλλει το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας έχουν δοθεί πάνω από 10.000 άδειες πλανόδιου εμπορίου. Aπό τους ελέγχους προκύπτει ότι μέσω των παζαριών διακινείται μεγάλος όγκος του παραεμπορίου αφού οι περισσότεροι πλανόδιοι λειτουργούν χωρίς τιμολόγια και ταμειακές μηχανές, ενώ μαζί με τους νόμιμους συγκεντρώνονται στις παρυφές των παζαριών και λαθρομετανάστες, οι οποίοι πωλούν παράνομα προϊόντα.
Υπηρεσιακός παράγοντας του Υπουργείου Ανάπτυξης κατήγγειλε σε συνομιλίες με δημοσιογράφους ότι ''επιτήδειοι'' σε σωματεία πλανόδιων επαγγελματιών διαφόρων δήμων ελέγχουν τις κληρώσεις που γίνονται στους δήμους σε συνεργασία με παράγοντες των δημοτικών αρχών για την απόκτηση των θέσεων στα παζάρια που διοργανώνονται σε όλη την επικράτεια. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνο στην Αττική τις μισές μέρες του χρόνου πραγματοποιούνται παζάρια.
Οι πληροφορίες του υπουργείου αναφέρουν ότι η "ταρίφα" για την άδεια διαμορφώνεται στα 130-160 ευρώ / 4 τ.μ. για δύο ημέρες ανά άδεια.
Η πρακτική αυτή εκτιμάται ότι πλήττει όλους τους επαγγελματίες του χώρου αφού αναγκάζονται να πληρώσουν με καπέλο μια καλή θέση, καθώς τη θέση τη νοικιάζουν από το σωματείο το οποίο λειτουργεί και ως προμηθευτής για τα προϊόντα που διακινούνται.
Το ανησυχητικό φαινόμενο φαίνεται ότι τρέφεται σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες αδιαφάνειας που διαμορφώνονται στην αγορά, λόγω της απροθυμίας των συναρμόδιων υπηρεσιών- όπως οι εφορίες και οι Δήμοι- να συνεργαστούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των 25 δήμων που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα συνεργασίας δεν περιλαμβάνονται οι δήμοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης.
Η ανεξέλεγκτη λειτουργία των παζαριών πλήττει τα κρατικά έσοδα αλλά και τα ταμεία των νόμιμων εμπόρων
Παράλληλα, το ίδιο στέλεχος του Υπουργείου Ανάπτυξης, σημείωσε ότι η ανεξέλεγκτη λειτουργία των παζαριών πλήττει τα κρατικά έσοδα καθώς και το στεγασμένο εμπόριο για το οποίο η διαφυγή εκτιμάται ότι είναι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο ίδιος αποκάλυψε ότι κλιμάκια του υπουργείου έχουν δεχθεί επιθέσεις από μέλη των σωματείων κατά τη διάρκεια ελέγχων που πραγματοποιούν.
Για τον λόγο αυτό το υπουργείο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους δήμους προκειμένου ο αριθμός των αδειών να ρυθμίζεται σε κεντρικό επίπεδο με εισήγηση από τους δήμους για τις ανάγκες που έχουν.
Από τους ελέγχους διαπιστώνεται έκρηξη της παραβατικότητας, καθώς τα στοιχεία δείχνουν αύξηση κατά 200% των διαπιστωμένων παραβάσεων οι οποίες έφθασαν στις 1.354 το 2011 όταν το 2010 ήταν 452. Βέβαια, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι αυξήθηκε κατά 58%, μεταξύ του 2010 - 2011, ο αριθμός των κλιμακίων (έφτασαν τα 1.484) ενώ κατά 35% αυξήθηκε και το σύνολο των ελεγχόμενων επιχειρήσεων.
Οι παραβάσεις στις λαϊκές αγορές αφορούν τις τιμές, το κανονιστικό πλαίσιο που πρέπει να τηρούν όσοι συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές, στη σήμανση των προϊόντων έλλειψη αδειών, αδήλωτοι ασφαλισμένοι κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου