Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011


Εκατομμύρια για παρακολουθήσεις και «βαλιτσάκια»
Μισές αλήθειες από Παπουτσή για το πού πηγαίνουν τα απόρρητα κονδύλια του υπουργείου.
Υπέρογκο ποσόν έχει διατεθεί από τα απόρρητα κονδύλια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αγορά εξελιγμένου τεχνολογικού εξοπλισμού (τα λεγόμενα «βαλιτσάκια») σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές που γνωρίζουν καλά, όπως ισχυρίζονται, τα «γρανάζια» των νόμιμων αλλά και των έκνομων παρακολουθήσεων κινητών και σταθερών τηλεφώνων στην ενδοχώρα.
Οπως ακούγεται, τα «όπλα» περιπολίας της ΕΥΠ για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας περιέργως δεν φέρονται ως....
καταγεγραμμένα (δεν θα τα βρει δηλαδή κανένα κόμμα εάν κάνει τον κόπο να πάρει το ασανσέρ για τον 15ο όροφο του κτιρίου της οδού Κατεχάκη) και αποτελούν μέρος «εφεδρικού» εξοπλισμού, που δυνητικά είναι ικανός να χρησιμοποιηθεί και για πολιτικές σκοπιμότητες ή για πολιτικές «προστασίες». Δεν είναι τυχαίο ούτε το «ξανασκάλισμα» της υπόθεσης για «ιδιωτικές παρακολουθήσεις» από την ΑΔΑΕ (έστω κι αν προβλήθηκε άκομψα με το φαιδρό επιχείρημα των ΚΑΦΑΟ, που κι ένας μαθητής δημοτικού γνωρίζει ότι πια δεν αποτελούν στόχο παραβίασης) αλλά ούτε και η επιμονή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα στα περί «παρακολούθησης πολιτών».
Το μεγάλο μυστικό, κατά τις ίδιες πηγές, κρύβεται σε μια αποστροφή όσων απάντησε ο υπουργός της Κατεχάκη στην ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
«Το περασμένο καλοκαίρι», ανέφερε στη Βουλή ο κ. Παπουτσής, «η ΕΥΠ προμηθεύτηκε μηχάνημα εντοπισμού κινητών τηλεφώνων. Επαναλαμβάνω μηχάνημα εντοπισμού κινητών τηλεφώνων, χωρίς δυνατότητα παρακολούθησης, το οποίο κόστισε 352.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 49.000 καλύφθηκαν από ευρωπαϊκούς πόρους». Αλήθεια λέει ο κ. Παπουτσής, αλλά μάλλον δεν τη λέει όλη ή δεν τον ενημέρωσαν σωστά οι «επιτετραμμένοι» του ή του τα είπαν πολυσύνθετα και τα μπέρδεψε, όπως τονίζουν στη «δημοκρατία» καλά πληροφορημένες πηγές. Οντως κάθε μετακινούμενο ανάλογο σύστημα εντοπισμού κινητών τηλεφώνων κοστίζει γύρω στα 300.000-350.000 ευρώ. Τοποθετείται σε βαν (τα γνωστά μαύρα ή άσπρα βανάκια που έχουμε παρακολουθήσει στις αμερικανικές ταινίες). Κάποια όμως από «δαύτα» κυκλοφορούν και σταθμεύουν και σε διάφορες γωνίες του λεκανοπεδίου. Δεν εντοπίζουν όμως μόνον κινητά αλλά έχουν τη δυνατότητα εάν υπάρχει οπτική επαφή και γωνία να κρυφακούνε. Συγκεκριμένο αριθμό κινητών. Περιορισμένο συγκριτικά με το σταθερό μηχάνημα νόμιμης επισύνδεσης, αλλά κρυφακούνε. Αυτό δεν του το είπαν του κ. Παπουτσή; Πρώτον αυτό. Δεύτερον: Οι ίδιες ενημερωμένες πηγές επιμένουν ότι από ποσά από τα απόρρητα κονδύλια που επικαλέστηκε ο κ. Παπουτσής (κωδικός 0896) δεν έχει αγοραστεί ένα, αλλά άγνωστος αριθμός από «βαλιτσάκια». 
«Για επιχείρηση η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη προβλέπεται 1.200.000» είπε ο υπουργός, αλλά
δεν έχει αναλωθεί, έχει ήδη μεταφερθεί στο επόμενο έτος και βεβαίως υπάρχει στην υπηρεσία. «Αν η επιχείρηση ολοκληρωθεί έως τότε, έχει καλώς, αν δεν ολοκληρωθεί, τότε αυτομάτως το ποσόν αυτό θα παραδοθεί στον επόμενο Διοικητή της ΕΥΠ» συμπλήρωσε. Εμείς έχουμε την υπομονή να περιμένουμε να δούμε ποια επιχείρηση θα κοστίσει 1.200.000 ευρώ. Γιατί εάν η επιχείρηση δεν βγει, τότε το μυαλό μας μπορεί να πάει άνετα σε τέσσερα «350άρια»• όσο κοστίζουν τέσσερα «βαλιτσάκια» που μπορεί να κάνουν βόλτες στην Αθήνα και παράλληλα να μην υπάρχουν πουθενά. 
Σοβαρότατο πρόβλημα, τέλος, φαίνεται να προκύπτει και από τον αριθμό των βουλευμάτων που έχουν εκδοθεί για άρση απορρήτου τηλεφώνων και μάλλον δεν αντιστοιχούν στις πολλαπλάσιες «συνακροάσεις» που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα. Αυτό όμως αποδεικνύεται σχετικά εύκολα από την επίσκεψη στην Κατεχάκη ενός εισαγγελέα...
Πώς μοιράστηκαν τα 24.000.000 €Μια ματιά στα ποσά που ανέφερε ο Χρ. Παπουτσής στη Βουλή αρκεί για να καταλάβει κανείς το άνοιγμα που υπάρχει ανάμεσα στις πληρωμές προσωπικού και στα «άλλα», τα «αφανέρωτα». 
- Το 2007: εκταμιεύτηκαν από την υπηρεσία για απόρρητες δαπάνες 9.200.000 ευρώ και για μισθοδοσία εξωτερικού 3.000.000 ευρώ.
-Το 2008: 4.700.000 ευρώ για απόρρητες δαπάνες και 3.000.000 ευρώ για μισθοδοσία. 
-Το 2009: απόρρητες δαπάνες 7.226.000 ευρώ, από τα οποία 4.526.000 ευρώ ήταν για «απόρρητα» και 2.700.000 ευρώ για μισθοδοσία.
- Το 2010: 8.600.000 ευρώ για απόρρητες δαπάνες από τα οποία 5.900.000 για «απόρρητα» και 2.700.000 ευρώ για μισθοδοσία.
Στέφανος Χίος
Εφημερίδα Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου