Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2011


Γλύτωσε απο το Αλβανικό και το Αντάρτικο τον έφαγαν οι ...Αλβανοί στην Ελλάδα !
Γλίτωσε το 1944 από τους αντάρτες, τον «έφαγαν» ληστές
Ο 83χρονος στρατηγός ε.α. της Χωροφυλακής, θρυλικό όνομα του ελληνογερμανικού και ελληνοϊταλικού πολέμου 1940-44 στις οροσειρές της Πίνδου και στα οχυρά του Ελληνικού Στρατού, ο Ανδρέας Μαστοράκος, είναι το θύμα της ληστείας μετά φόνου μέσα στο κτήμα του στην Κερατέα το πρωινό της Κυριακής.
Η ιστορία για μία ακόμα φορά επιφύλαξε στους ατρόμητους την ίδια τραγική μοίρα. Ο Ανδρέας Μαστοράκος κατόρθωσε να επιβιώσει από τα πυρά και το απόσπασμα του γερμανικού Ράιχ και από τις άγριες ενέδρες του Εμφυλίου της περιόδου 1944-1949 και, όπως δείχνει η σκηνή του εγκλήματος, ξεψύχησε με μια σφαίρα στην καρδιά, πιθανόν από το πιστόλι που φύλαγε μέρα νύχτα κάτω από το μαξιλάρι του.
Η Αστυνομία υποψιάζεται πολλά. Συγκεκριμένους αλλοδαπούς που μπήκαν στο σπίτι για να αρπάξουν, έως και ξεχασμένους «γδικιωμούς» της εμφυλιοπολεμικής περιόδου. Το δεύτερο σενάριο έχει τις λιγότερες πιθανότητες να ισχύει, αν το μίσος που χώριζε αδέρφια έχει σβηστεί από τη λήθη των 62 χρόνων.
Ο 83χρονος στρατηγός ζούσε τα τελευταία χρόνια μόνος του στο κτήμα. Τον πρόσεχε ένα ζευγάρι Αλβανών, που με πατρική φροντίδα είχε κοντά του. Και οι δύο έχουν καταθέσει για το αιματηρό συμβάν.
Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από τον εκδότη της εφημερίδας «Αδούλωτη Μάνη» Γιώργο Δημακόγιαννη, ο στρατηγός ποτέ δεν έκοψε τον ομφάλιο λώρο που τον συνέδεε με την πατρώα γη, τον Αγιο Δημήτριο, την περιοχή της Μονεμβασιάς και τη Μάνη, αλλά και κάθε γωνιά της λακωνικής γης, στον Πάρνωνα και τον Ταΰγετο. Συμμετείχε σε πατριωτικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις και το πρωινό κάθε 28ης Οκτωβρίου ανέβαινε στο μνημείο του «αετού της Πίνδου» Μανιάτη συνταγματάρχη Κωνσταντίνου Δαβάκη και τελούσε μόνος του τρισάγιο στη μνήμη του. Κάθε πρώτη Κυριακή του Αυγούστου βρισκόταν στο μοναστήρι της Φανερωμένης Δρυάλου (στη Μέσα Μάνη) για το ετήσιο μνημόσυνο των Λακώνων πεσόντων της περιόδου 1940-49.
Στρατηγός ε.α. της Χωροφυλακής
Ο Ανδρέας Μαστοράκος ως αξιωματικός της Ελληνικής Χωροφυλακής στον ανταρτοπόλεμο εντάχθηκε στα ένοπλα εκκαθαριστικά Σώματα της υπαίθρου. Ηταν αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του ήρωα λοχαγού του Ελληνικού Στρατού Γρήγορη Αργείτη, που σκοτώθηκε στο μοναστήρι της Ελωνας, αλλά και της άγριας δολοφονίας του νομάρχη Αρκαδίας, του Μανιάτη Γιάννη Βουγιουκλάκη, πατέρα της γνωστής ηθοποιού Αλίκης Βουγιουκλάκη. Υπήρξαν κατηγορίες στο παρελθόν ότι ενσωματώθηκε στους Χίτες. Οι ίδιες κατηγορίες όμως για εθνική προδοσία διατυπώθηκαν και από την απέναντι πλευρά -των δικών του- για τους πάνοπλους καπετάνιους του ΕΛΑΣ - ότι έβαψαν τα χέρια τους με το αίμα αθώων. Ομως ο Μαστοράκος, ο επιτελάρχης της 3ης ηρωικής Μεραρχίας του ΔΣΕ Γιώργος Κονταλώνης και ο Γιάννης Γραμματικάκης (Αστραπόγιαννης), διοικητής λόχου στο 1ο Τάγμα του 8ου Συντάγματος ΕΛΑΣ Λακωνίας και από τους πρώτους αντάρτες του Πάρνωνα είχαν καθίσει στο ίδιο τραπέζι της εθνικής συμφιλίωσης έπειτα από χρόνια και είχαν επουλώσει τις πληγές.
Στέφανος Χίος εφημ δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου