Δευτέρα, 30 Απριλίου 2012


Ανασφάλιστοι οι εργαζόμενοι στα πολιτικά γραφεία
Τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες υποψήφιοι όλων των κομμάτων ζητούν την ψήφο μας και υπόσχονται (μεταξύ άλλων)ότι αν τους ψηφίσουμε θα…. «πατάξουν» την φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή,θα «καταπολεμήσουν» την μαύρη και ανασφάλιστη εργασία.
Μια έρευνα του ERGASIANEWS στο Νομό Αχαΐας έδειξε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτικών γραφείων των υποψηφίων, σχεδόν όλων των κομμάτων, απασχολεί εργαζόμενους, κυρίως νεαρής...
ηλικίας, για διάφορες εργασίες (τηλεφωνήματα, μοίρασμα φυλλαδίων, σταύρωμα ψηφοδελτίων, διοργάνωση ομιλιών, συλλογή στοιχείων επικοινωνίας και αιτημάτων πολιτών, κ.λ.π), χωρίς να τους έχουν ασφαλισμένους και δίχως να εφαρμόζουν γι’ αυτούς τα προβλεπόμενα στην εργατική νομοθεσία (αμοιβές,ωράρια, κ.λ.π).
Σύμφωνα με το dete.gr, αφορμή για την έρευνά στάθηκε πρόσφατη καταγγελία εργαζόμενης, που εργαζόταν σε πολιτικό γραφείο υποψηφίου Βουλευτή, μεγάλου κόμματος, σύμφωνα με την οποία της οφείλονταν αρκετοί μισθοί και ένσημα.
«Έτσι αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε το δικό μας οδοιπορικό σε γραφεία υποψηφίων. Επισκεφθήκαμε 11 γραφεία υποψηφίων, σχεδόν όλων των κομμάτων, που διεκδικούν την ψήφο μας και μιλήσαμε συνολικά με 19 ανθρώπους που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στα γραφεία αυτά. Επίσης μιλήσαμε με 12νεαρούς και νεαρές που μοίραζαν φυλλάδια στο κέντρο και τις γειτονιές της Πάτρας. Σε όλες τις περιπτώσεις παρουσιαστήκαμε ως άνεργοι ψηφοφόροι των πολιτευτών και κάναμε φιλική «κουβεντούλα» με τους (ανυποψίαστους) συναδέλφους,που προσέφεραν υπηρεσίες για συγκεκριμένα πολιτικά γραφεία.
Τα στοιχεία ήταν αποκαλυπτικά. Δεν χρειάστηκε καν να συνεχίσουμε και στα υπόλοιπα, από τα δεκάδες προεκλογικά πολιτικά γραφεία, που έχουν ξεφυτρώσει σαν μανιτάρια την προεκλογική περίοδο.
Το 57,89% των εργαζομένων με τους οποίους συνομιλήσαμε, μέσα στα πολιτικά γραφεία των διεκδικούντων την ψήφο μας υποψηφίων, μας δήλωσαν ότι εργάζονται ανασφάλιστοι με ημερομίσθιο από 15 – 25€ημερησίως.
Το 84,21% (16 άτομα) των εργαζομένων μας δήλωσαν ότι απασχολούνται για πάνω από 13 ώρες ημερησίως χωρίς καμία προσαύξηση υπερωριακής απασχόλησης.
Το 26,31% (5 άτομα) των εργαζομένων μας δήλωσαν ότι προσφέρουν εθελοντικές υπηρεσίες, προσμένοντας την εκλογή ή την επανεκλογή (ανάλογα με την περίπτωση) του υποψηφίου, μήπως και τους προσλάβει μόνιμα στο πολιτικό του γραφείο.
Το 100% (12 στα 12) των νεαρών παιδιών που μοίραζαν φυλλάδια στο κέντρο και τις γειτονιές της Πάτρας, ήταν ανασφάλιστα και αμείβονταν με 2,5 έως 3€ την ώρα.
Την ίδια στιγμή οι ελεγκτικοί μηχανισμοί επεξεργάζονται δήθεν ένα πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας που έχει διαπιστωθεί ότι συνδέεται άμεσα με τη φοροδιαφυγή, το παραεμπόριο, τη διακίνηση και εκμετάλλευση αλλοδαπών, που βρίσκονται παράνομα στη χώρα, καθώς και άλλα αδικήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου