Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012


¨Ένοπλοι φρουροί στα Ελληνικά πλοία με υπουργική βούλα !
Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της πειρατείας στα ποντοπόρα πλοία, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την παρουσία ενόπλων φρουρών πάνω σε πλοία.
Το νομοσχέδιο καθορίζει τους βασικούς άξονες και τις διαδικασίες που θα δίνεται μία άδεια για να επιβιβάζονται ένοπλες ομάδες σε πλοία,
ποια είναι τα δικαιώματα των ναυτικών, πότε γίνεται η χρήση όπλων, οι απαγορεύσεις για τον ελλαδικό χώρο και οι κυρώσεις.
Επίσης δίδεται ρητά σημασία τι γίνεται στα πλαίσια των διεθνών οργανισμών για το θέμα αντιμετώπισης του φαινομένου, ενώ χαρακτηρίζει τις υπηρεσίες που παρέχουν οι ένοπλες ομάδες αποτρεπτικές και άμυνας.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο η άδεια για την παροχή υπηρεσιών από ένοπλους φρουρούς δίνεται κατόπιν αίτησης του πλοιοκτήτη και πρέπει να γίνεται από άτομα που έχουν την ανάλογη πιστοποίηση και δεν είναι κάτω των 21 ετών, δεν έχουν καταδικαστικές αποφάσεις και δεν αποτελούν πλήρωμα του πλοίου.
Μπορεί να ανακληθεί με απόφαση του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος αν δεν τηρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις και έχει ισχύ για έξι αλλά και δώδεκα μήνες, με σχετική επιβάρυνση ειδικού τέλους και με δικαίωμα παράτασης.
Η ένοπλη ομάδα που θα παρέχει υπηρεσίες, τελεί υπό την εξουσία του πλοιάρχου, ο οποίος θα έχει και την πρόσβαση στα όπλα και τα πυρομαχικά που θα φυλάσσονται εντός του πλοίου.
Η χρήση των όπλων και των πυρομαχικών δύναται να απαγορευθεί αν, από τα διατιθέμενα στοιχεία για το επίπεδο ασφαλείας δοθεί εντολή από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής ή από άλλη ελληνική ή άλλη στρατιωτική αρχή.
Όποιος ναυτικός μέλος του πληρώματος, δεν επιθυμεί να παρέχει εργασία επί του πλοίου, ενημερώνει γραπτώς τον πλοίαρχο και δικαιούται να επιστρέψει στη χώρα του με δαπάνες του πλοιοκτήτη ή του διαχειριστή του πλοίου.
Πρόσφατα η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών στο πλαίσιο των επαφών που είχε στις Βρυξέλλες, με τους αρμόδιους επιτρόπους της ΕΕ, αλλά και ευρωβουλευτές, αναφερόμενη στις επιπτώσεις από την πειρατεία στην παγκόσμια οικονομία, έκανε λόγο για κόστος 7,5 έως 14 δισ. δολάρια ετησίως, ενώ χαρακτήρισε αναγκαίο συμπληρωματικό μέτρο τη χρήση ένοπλων φρουρών επί των πλοίων. Σύμφωνα με την ομάδα επίβλεψης για την αντιμετώπισης της πειρατείας Oceans Beyond Piracy που εδρεύει στις ΗΠΑ οι επιθέσεις σε πλοία στη Σομαλία στοίχησαν σε παγκόσμιο επίπεδο σχεδόν 7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2011, εκ των οποίων περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις και εξοπλισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου