Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012


"Ξέθαψαν" μέχρι και τον Σκυφτούλη
Ιστορίες αστυνομικών εντυπώσεων ...
Ακόμη και τον Νώντα Σκυφτούλη "ξέθαψαν" οι αστυνομικές αρχές για να πείσουν ότι εκτός από τους "αγνώστους, ταραξίες-εμπρηστές"  η κίνηση κατάληψης του δημαρχείου το βράδυ της Κυριακής, εκδηλώθηκε από τον γνωστό αντιεξουσιαστή.
Για τα επεισόδια που έγιναν την Κυριακή στο κέντρο της Αθήνας ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος [φωτο] σημείωσε ότι οι "κουκουλοφόροι" αφού διασπάστηκαν σε μικρές ομάδες στη συνέχεια παρεισέφρησαν σε μεγαλύτερο όγκο διαδηλωτών προκειμένου να τους έχουν ως «κέλυφος ασφαλείας» και προχώρησαν στις καταστροφές και σε «λυσσώδεις επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων».
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «με τις ενέργειες τους έδωσαν στίγμα πως επεδίωκαν να υπάρχουν ανθρώπινα θύματα» και έκανε λόγο για «ανθρώπους που δεν σέβονται την ανθρώπινη ζωή και επιδιώκουν να οδηγήσουν την χώρα στο χάος και την καταστροφή».
Διέψευσε επίσης καταγγελίες για παρουσία παρακρατικών, μέσα στις τάξεις της αστυνομίας, και σημείωσε πως την τελευταία διετία οι αστυνομικοί έχουν προχωρήσει σε τρεις χιλιάδες προσαγωγές και από αυτούς οι 1.300 έχουν κατηγορηθεί και οδηγηθεί στην Δικαιοσύνη.
Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε και ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής Ιωάννης Λιούκας ο οποίος ανέφερε πως με βάση τα στοιχεία τους στην συγκέντρωση στην Ομόνοια (σημ. ΠΑΜΕ) παραβρέθηκαν 20 - 25 χιλιάδες άτομα και στην συγκέντρωση στο Σύνταγμα (σημ. ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ) ήταν 60 χιλιάδες άτομα.
Στις 18.00, όπως επεσήμανε, ο κ. Μίκης Θεοδωράκης ενώ βρισκόταν στον «φραγμό» των αστυνομικών μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και συζητούσε με τους άντρες της ΕΛ.ΑΣ. μια ομάδα ατόμων εξαπέλυσε επίθεση με βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών. Ταυτόχρονα εκδηλώνονταν ανάλογες επιθέσεις στο υπουργείο Οικονομικών και στην οδό Γεωργίου Α' όπου βρίσκονται τα ξενοδοχεία.
Λίγο αργότερα εκδηλώθηκαν οι πρώτες πυρκαγιές. Η πρώτη ήταν στην καφετέρια Starbucks και υπήρχαν πληροφορίες πως υπάρχουν εγκλωβισμένα άτομα σε παρακείμενο κινηματογράφο. Ωστόσο, όπως είπε, παρά το γεγονός πως το πλησιέστερο πυροσβεστικό όχημα ήταν σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από την πλατεία Κλαυθμώνος οι διαδηλωτές δεν επέτρεπαν να προσεγγίσει το σημείο. Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι σε νέα πυρκαγιά που ξέσπασε λίγα μέτρα μακρύτερα στην οδό Πανεπιστημίου, σε κτίριο της Alpha Bank, υπήρχαν εγκλωβισμένα 15-16 άτομα και όπως είπε «σκεφτείτε τι θα είχε γίνει εάν δεν υπήρχε άμεση ταυτόχρονη επέμβαση από αστυνομία και πυροσβεστική. Θα υπήρχε μια νέα Marfin».
Ανεφερόμενος στην απόπειρα κατάληψης του δημαρχείου Αθηναίων στην οδό Αθηνάς είπε ότι συμμετείχε η ομάδα «υπό τον Επαμεινώνδα Σκυφτούλη» τα μέλη της οποίας συνελήφθησαν από τις αστυνομικές δυνάμεις που έφτασαν στο σημείο.
Ο κ. Παπαγιαννόπουλος για το θέμα της Νομικής είπε πως υπήρχαν δυο έγγραφα από τον Πρύτανη για την κατάληψη και την Κυριακή μετά το μεσημέρι υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις στη περιοχή οι οποίες ωστόσο χρειάστηκε να μετακινηθούν για να εξασφαλίσουν στα πυροσβεστικά οχήματα πρόσβαση προς τα κτίρια που είχαν τυλιχθεί στις φλόγες.
Για την απόρριψη του αιτήματος του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη να βρίσκεται στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ είπε ότι εκεί παραβρίσκονται μόνο όσοι προβλέπονται και από εκεί δίνονται εντολές επιχειρησιακού χαρακτήρα και πως ο κ. Καμίνης δεν είχε θέση στο χώρο αυτό.
Από την πλευρά του ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής Παναγιώτης Μπονάτσος επέμεινε στο γεγονός ότι υπήρξε παρεμπόδιση από ομάδες διαδηλωτών των πυροσβεστικών οχημάτων για να προσεγγίσουν τα σημεία στα οποία είχαν εκδηλωθεί πυρκαγιές. Ο περιφερειάρχης Αττικήςτης Πυροσβεστικής Βασίλειος Παπαγεωργίου αναφέρθηκε σε επίθεση που δέχθηκε το πλήρωμα πυροσβεστικού οχήματος στην οδό Ιπποκράτους με αποτέλεσμα να τραυματιστούν οι δυο πυροσβέστες, ο ένας στο κεφάλι και ο άλλο στα πλευρά. Επίσης είπε ότι οι άντρες και οι γυναίκες της Πυροσβεστικής επενέβησαν σε 65 περιστατικά ενώ χρησιμοποιήθηκαν 80 οχήματα και 220 άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου