Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2012


grouefskiΕπιδιώκουν λύση πακέτο για τα εθνικά μας θέματα;
Επιστολή απέστειλε ο Λουκάς Παπαδήμος στον Νικολά Γκρουέφσκι.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, προτείνει στον Σκοπιανό ομόλογό του να συναντηθούν στις Βρυξέλλες, στις αρχές Μαρτίου, στο πλαίσιο του προγραμματισμένου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θα έχει προηγηθεί η επίσκεψη στα Σκόπια του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στις 20 & 21 Φεβρουαρίου και στην Αθήνα, στις 22.
Στην επιστολή του, ο φύσει γραφειοκράτης Λουκάς Παπαδήμος, υπογραμμίζει στον Νικολά Γκρουέφσκι, μεταξύ άλλων, τα κάτωθι: «σας ενθαρρύνω να εργαστείτε με εποικοδομητικό τρόπο προς την επίτευξη αυτού του στόχου. Η επικείμενη επίσκεψη του κ. Νίμιτς στην περιοχή μας αναμένεται να συμβάλει στην υπό εξέλιξη διαδικασία για την επίλυση του ζητήματος, υπό την προϋπόθεση ότι και τα δύο μέρη θα επιδείξουν την απαραίτητη πολιτική βούληση. Υπό το φως των ανωτέρω θα ήθελα να προτείνω να συναντηθούμε στο περιθώριο του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαρτίου».
Η πρωτοβουλία αυτή του δοτού πρωθυπουργού, δήθεν αιφνιδίασε. Μπορεί ένας μη εκλεγμένος πρωθυπουργός, να διαχειριστεί θέματα τόσο μεγάλης σημασίας; Όχι, ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ. Και λέμε δήθεν αιφνιδίασε, διότι είναι φανερό ότι βρίσκεται σε εξέλιξη και μάλιστα σε καιρό κρίσης, μια απόπειρα συνολικότερης «επίλυσης» εκκρεμοτήτων, όπως είναι η ονομασία των Σκοπίων και το Κυπριακό. Για το δε τελευταίο, είναι παραπάνω από φανερό ότι κάποιοι πάνε να κλείσουν το θέμα όπως-όπως, στη βάση του σχεδίου Ανάν και μάλιστα, πριν η Λευκωσία αναλάβει την 1η Ιουλίου 2012, την προεδρία της ΕΕ.
Η επίσκεψη σε αυτό το πλαίσιο του Αντώνη Σαμαρά την Κυριακή στην Κύπρο, κατόπιν πρόσκλησης του υποστηρικτή του σχεδίου Ανάν και προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη, αποκτά εξαιρετικό ενδιαφέρον. Και όλα αυτά την ώρα που κάποιοι πιέζουν για πολυμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, πρόταση που βρίσκει τη Λευκωσία πολύ επιφυλακτική. Όμως, το ζήτημα βρίσκεται αλλού: σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δεχθούν τα κόμματα, σε Ελλάδα αλλά και Κύπρο, να διαχειριστεί εθνικά θέματα ένας μη εκλεγμένος πρωθυπουργός και μάλιστα, στέλεχος της περιβόητης trilateral.
Είναι πλέον σαφές ότι πρέπει να γίνουν εκλογές ΑΜΕΣΑ. Θα λειτουργήσουν εκτονωτικά, λυτρωτικά θα έλεγε κανείς. Αυτό που ζητούν από τη ΝΔ, είναι πλέον το αυτονόητο. Όσο δεν γίνονται εκλογές, τόσο η πολιτική κρίση θα βαθαίνει και η ακυβερνησία θα εμπεδώνεται.
Νίκος Χιδίρογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου