Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012



Οι Σέρβοι Διώχνουν τους Τούρκους από το Σατζάκ
Σύμφωνα με την ε/φ DANAS, σε δηλώσεις του ο υπουργός Υποδομών της Σερβίας, Μιλούτιν Μρκονιτς, ανέφερε ότι η Σερβία εγκατέλειψε την ιδέα κατασκευής δρόμων στο Σαντζάκι από την Τουρκία,δεδομένου ότι, κατόπιν σχετικής αξιολόγησης των σέρβων ειδικών, διαπιστώθηκε ότι είναι φτηνότερο και καλύτερο το έργο αυτό να το πραγματοποιήσουν μόνοι τους. Στην δημοσιογραφική ερώτηση για την μη υλοποίηση της συμφωνίας μεταξύ Σερβίας και Τουρκίας για την κατασκευή του υπόψη αυτοκινητόδρομου στο Σαντζάκι και κληθείς να σχολιάσει αναφορές ότι η τουρκική πλευρά αποσύρθηκε λόγω της καθυστέρησης στην εκπόνηση του έργου, ο σέρβος υπουργός τόνισε ότι «ουδέποτε συμφωνήθηκε η κατασκευή αυτοκινητόδρομου στο Σαντζάκι, ούτε ότι θα το κατασκεύαζαν Τούρκοι». Διευκρίνισε δε ότι «υπήρχε ιδέα να αξιοποιηθεί τμήμα του τουρκικού δανείου προς τη Σερβία ύψους 30 εκ ευρώ για την κατασκευή αυτοκινητόδρομου, ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, διαπιστώθηκε ότι το συμφέρον της Σερβίας είναι να κατασκευάσει μόνη της απλό δρόμο στην περιοχή αυτή, όπου  αυτοκινητόδρομος δεν είναι αναγκαίος».
Σύμφωνα με το άρθρο όμως, κατά τη διάρκεια συναντήσεων υψηλόβαθμων τούρκων και σέρβων  αξιωματούχων, είχε γίνει λόγος για κατασκευή αυτοκινητόδρομου στο Σαντζάκι, ενώ το θέμα αυτό ήταν αντικείμενο συνομιλιών του προέδρου Μπόρις Τάντιτς και του τούρκου π/θ Ερντογάν, τον Οκτώβριο του 2009 καθώς και των ΥΠΕΞ, Βουκ Γέρεμιτς και Αχμέτ Νταβούτογλου, τον Ιούλιο του 2009. Το άρθρο παραθέτει σχετική δήλωση του σέρβου ΥΠΕΞ, ο οποίος τόνισε ότι «συζητήθηκε η συνεργασία στον τομέα της οικονομίας, των υποδομών και των στρατηγικής σημασίας έργων στο Σαντζάκι», προσθέτοντας επίσης ότι «θα κατασκευάσουμε από κοινού αυτοκινητόδρομο στο Σαντζάκι, έργο για το οποίο είναι απαραίτητη η ενότητα μεταξύ των ανθρώπων, των πολιτικών κομμάτων και των δύο κρατών». Σύμφωνα με το άρθρο, μετά από τις συναντήσεις αυτές, υπεγράφησαν τα σχετικά συμβόλαια, η τουρκική πλευρά εξασφάλισε κονδύλια ύψους 30 εκ. ευρώ, και στην περιοχή μετέβη ομάδα ειδικών από την Τουρκία, η οποία διαπίστωσε ότι οι μελέτες που τους προώθησε η σερβική πλευρά δεν αντιστοιχούν στην πραγματική κατάσταση που διαπιστώθηκε επί τόπου και επομένως συμφωνήθηκε ότι η Σερβία θα προετοιμάσει την κατάλληλη τεκμηρίωση του έργου.  
Εν τω μεταξύ ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος των Μποσνιάκ και πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μούιο Μούκοβιτς, επέκρινε δριμύτατα τη δήλωση του υπουργού Μρκονιτς  ότι αυτοκινητόδρομος στο Σαντζάκι δεν είχε συμφωνηθεί και ότι δεν είναι απαραίτητος, τονίζοντας ότι «ο κ. Μρκονιτς αποκάλυψε μια αλήθεια  για την πολιτική ηγεσία της Σερβίας, η οποία ‘άλλα λέει και άλλα κάνει».
Φυσικά είναι ευνόητο ότι η αλήθεια δεν ειπώθηκε, αλλά μας χαροποιεί το γεγονός ότι οι Σέρβοι φέρθηκαν σαν Τούρκοι (μπαμπέσικα), στη συγκεκριμένη περίπτωση για οφθαλμοφανείς πολιτικούς λόγους καθόσον πολύ πρόσφατα εναντιώθηκαν στις απαράδεκτες προσπάθειες των Τούρκων να ελέγξουν την ισλαμική οντότητα Σαντζακίου, ώστε να επηρεάζουν σημαντικά τις εξελίξεις στην περιοχή. Είναι ευχάριστο ότι το σχέδιο έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτό από την Σερβία, που αρχικά μέσω του Ζίλκιτς αλλά και τώρα ως επίσημη Σερβία αντιστέκεται σε αυτό. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου