Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2012


ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΦΕΛΕΙΣ... ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ
ΔΙΟΤΙ Η ΑΦΕΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ... ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΛΑΜΟΓΙΣΤΑΝ Σ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΕΝΔΥΕΙ...
ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ... Παιχνίδι με τις λέξεις από Σαμαρά.
Ο πρόεδρος της ΝΔ προχωρεί σε συνεχείς μεταβολές της τακτικής του για το μνημόνιο με στόχο να ικανοποιήσει τον «σκληρό πυρήνα» του κόμματός του, αλλά και να μην προκαλέσει την αντίδραση των δανειστών.
Παιχνίδι με τις λέξεις θυμίζει το τελευταίο διάστημα η τακτική που ακολουθεί ο Αντ. Σαμαράς έναντι της τρόικας, αλλά και της κυβέρνησης Παπαδημου. Ο πρόεδρος της ΝΔ, προκειμένου να ικανοποιήσει τον «σκληρό πυρήνα» του κόμματός του, αλλά και να μην προκαλέσει την αντίδραση των δανειστών της χώρας, προχωρεί σε συνεχείς μεταβολές της τακτικής του. Αυτές οι μεταβολές αποτυπώνονται και στις λέξεις που χρησιμοποιεί έναντι του Μνημονίου και ειδικότερα έναντι των μέτρων που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της δανειακής σύμβασης και του PSI.
Συγκεκριμένα, στην αρχή η ΝΔ είχε κάνει «σημαία» τη λέξη «επαναδιαπραγμάτευση». Αυτό ήταν και το μήνυμα που θέλησε μετά το «Μνημόνιο 1» να περάσει ο κ. Σαμαράς μέσα από το Ζάππειο 1 και Ζάππειο 2. Η επαναδιαπραγμάτευση παρέμεινε -παρά τις έντονες και σαφείς αντιδράσεις της Ευρώπης- ως βασικό σύνθημα της ΝΔ μέχρι το περασμένο φθινόπωρο.
Εκείνη τη στιγμή και αφού είχαν προηγηθεί συναντήσεις του προέδρου της ΝΔ με ανώτατους κοινοτικούς αξιωματούχους (Ρομπάι, Μπαρόζο, Τρισέ, Μαρτένς), η λέξη σχεδόν εξαφανίστηκε από τις δηλώσεις τόσο του Αντ. Σαμαρά όσο και των κορυφαίων στελεχών της ΝΔ...
Λίγους μήνες μετά και ενώ ήταν σε εξέλιξη οι διεργασίες για τον σχηματισμό της συγκυβέρνησης, η ΝΔ υιοθέτησε τη λέξη «τροποποίηση». Για πρώτη φορά, ο κ. Σαμαράς τη χρησιμοποίησε στις επιστολές που απηύθυνε προς την τρόικα και εννοούσε προφανώς ότι ο ίδιος ως πρωθυπουργός θα μπορούσε να αλλάξει κάποιους από τους όρους που έχουν τεθεί στη χώρα. Ομως, και αυτή η λέξη... χάθηκε, υπό το βάρος των αντιδράσεων των Ευρωπαίων αξιωματούχων που ζητούσαν και ζητούν από τον κ. Σαμαρά ρητή δέσμευση ότι θα μείνει προσηλωμένος και στους στόχους και στα μέσα που έχουν ήδη αποφασιστεί για την επίτευξή τους.
Στο ραντεβού
Μετά την «τροποποίηση», εμφανίστηκε (για πρώτη φορά την προηγούμενη Κυριακή στο ραντεβού του κ. Σαμαρά με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γκ. Βέστερβελε) η λέξη «εμπλουτισμός».
Πρόκειται για μία ακόμη απόπειρα της ΝΔ να ξεφύγει -έστω σε ρητορικό επίπεδο- από το πλαίσιο που έχει τεθεί από την τρόικα, καθώς ο κ. Σαμαράς εννοεί εμπλουτισμό των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί με πολιτικές που θα στοχεύουν στην ανάπτυξη.
Ωστόσο, ακόμη κι αυτή η σαφώς πιο ήπια διαφοροποίηση της ΝΔ δεν είναι βέβαιον ότι θα γίνει δεκτή από την τρόικα, κάτι που και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αντιληφθεί και γι' αυτό επιλέγει να κρατά χαμηλούς τόνους σε ό,τι αφορά τόσο το Μνημόνιο όσο και τη δανειακή σύμβαση που επίκειται. Σε επίπεδο ρητορικής, είναι πιθανόν να συνεχιστεί η τακτική των «διπλών μηνυμάτων», με δεδομένο ότι ο κ. Σαμαράς θέλει να καλύψει πολιτικά και εκείνους που του ζητούν την υιοθέτηση μίας εντελώς διαφορετικής πολιτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου