«ΚΕΣΑΤΙΑ» ΣΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ. ΛΟΓΩ ΕΛΕΓΚΤΗΡΙΟΥ ΔΑΠΑΝΩΝ
Ξέμειναν και από περιπολικά!
Δραματικές όσο και επικίνδυνες διαστάσεις παίρνουν πλέον η οικονομική απαξίωση και ο μαρασμός στον οποίο οδηγείται το σύνολο της ΕΛ.ΑΣ. Μια κατάσταση που προκαλεί πλέον έκδηλη ανησυχία στο αστυνομικό προσωπικό, που βλέπει καθημερινά να μειώνονται κάθετα οι δυνατότητες άσκησης του αστυνομικού έργου όσον αφορά την προστασία των πολιτών και τη ασφάλεια της χώρας. Κάποιοι βετεράνοι αστυνομικοί μάλιστα, που έζησαν κι άλλες εποχές στο Σώμα, κάνουν λόγο για επιστροφή στη ζητιανιά, μια λογική καταδικασμένη στη συνείδησή τους που ήθελε τον αστυνομικό να παρακαλεί τον κάθε δήμαρχο για να καλύψει βασικά λειτουργικά έξοδα της υπηρεσίας και τα συνεργεία της περιοχής για τη δωρεάν συντήρηση των υπηρεσιακών οχημάτων. Δυστυχώς όμως, όπως λένε στον «Έ», τα κονδύλια είναι πλέον ανύπαρκτα, γεγονός που προκαλεί τεράστια δυσλειτουργία σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες ανά την Ελλάδα.
Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι στην αστυνομική περιφέρεια της Ηπείρου, σε μια άκρως ευαίσθητη περιοχή, το 60% των οχημάτων, αυτοκίνητα και μηχανές, έχει τεθεί εκτός λειτουργίας, καθώς λόγω έλλειψης συντήρησης είναι πλέον άκρως επικίνδυνα για την ασφάλεια του αστυνομικού προσωπικού. Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν και σε περιοχές της Μακεδονίας κάνοντας τους αστυνομικούς να αναρωτιούνται πλέον αν πραγματικά η πολιτεία θέλει την αστυνομία αξιόμαχη δίπλα στον πολίτη ή την αντιμετωπίζει ως μια συνηθισμένη δημόσια υπηρεσία και τίποτε περισσότερο.
Οι ελλείψεις είναι πλέον σε κάθετη μορφή και αφορούν το σύνολο των δραστηριοτήτων, από το πιο απλό, όπως είναι η γραφική ύλη, ως το πιο σύνθετο που είναι η εναέρια επιτήρηση και ο σχεδιασμός μεγάλων αστυνομικών επιχειρήσεων.
Η κατάργηση
Μία από τις βασικές αιτίες αυτής της ζοφερής κατάστασης είναι η κατάργηση του Ελεγκτηρίου Δαπανών της ΕΛ.ΑΣ., μιας νευραλγικής υπηρεσίας που αρχικά αποδεκατίστηκε όταν ο προηγούμενος υπουργός είχε δώσει εντολή να μετακινηθούν από το αρχηγείο αλλά και από άλλες υπηρεσίες 500 αστυνομικοί χωρίς να γίνει πρώτα κάποια αξιολόγηση και στο τέλος καταργήθηκε. Η συγκεκριμένη υπηρεσία Ελεγκτηρίου Δαπανών είχε ως αποστολή τον έλεγχο, την εκκαθάριση και την έκδοση εντολών πληρωμών των δαπανών της ΕΛ.ΑΣ. που κατά κύριο λόγο αφορούσαν οδοιπορικά έξοδα, έκτακτες αποζημιώσεις μετακινουμένων, λειτουργικές δαπάνες κ.ά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι όσα αναφέρει για το κορυφαίο αυτό θέμα η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής: «Από την 1η του έτους η Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θα ελέγχει το σύνολο των εγκρίσεων για την ΕΛ.ΑΣ., το Λιμενικό Σώμα, την Πυροσβεστική και όποιους άλλους φορείς της έχουν ήδη ανατεθεί.
Αυτό που ήδη έκανε έως σήμερα με 10 υπαλλήλους – παρά τις οχλήσεις τους για ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό έως σήμερα το υπουργείο Οικονομικών δεν το έχει κάνει -, καλείται να το επαναλάβει με 8 υπαλλήλους σε πολλαπλάσιο μέγεθος για τις ανάγκες τριών σωμάτων με επιχειρησιακό χαρακτήρα. Σε αυτό να προσθέσουμε τον τεράστιο όγκο των ενταλμάτων προς έγκριση, διότι με το νέο νόμο κάθε αίτημα θα καταγράφεται σε ξεχωριστό ένταλμα, με αποτέλεσμα τα περίπου 30.000 συνήθη εντάλματα προς έγκριση κάθε έτος με τη νέα νομοθεσία να πρέπει να φτάσουν σε πάνω από 300.000.
Παραλογισμός απίστευτος επίσης είναι ότι ενώ στην ΕΛ.ΑΣ. έχει αποφασιστεί η κατάργηση του Ε.Δ. μέσω της αφαίρεσης αρμοδιοτήτων, στο Λιμενικό Σώμα έχει ζητηθεί έγκριση με Σχέδιο Νόμου για δημιουργία Ελεγκτηρίου Δαπανών.
Ο φετινός προϋπολογισμός του υπουργείου μας είναι κάτω από 255 εκατομμύρια, σαφώς χαμηλότερος από την προηγούμενη χρονιά, στοχεύοντας στη μείωση των δαπανών, όταν κάθε έτος οριακά μάς καλύπτει ή δανειζόμαστε από τον επόμενο προϋπολογισμό.
Το Ελεγκτήριο Δαπανών είναι ένα «ευέλικτο εργαλείο» για την ταχεία έγκριση και πληρωμή δαπανών. Με την κατάργησή του θα καθυστερούν τα εντάλματα πληρωμής, με αποτέλεσμα έναν «κανιβαλισμό μεταξύ υπηρεσιών και προσώπων».
Χωρίς συντήρηση
Τη σκυτάλη παίρνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών της Αστυνομίας η οποία περιγράφει με τρόπο γλαφυρό την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει πλέον η αστυνομία: «Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, οι αστυνομικές υπηρεσίες έχουν μείνει χωρίς απόθεμα γραφικής ύλης, χωρίς βασικά είδη για την ατομική υγιεινή και, το κυριότερο, τα περισσότερα υπηρεσιακά οχήματα κινούνται χωρίς την απαραίτητη συντήρηση με αποτέλεσμα πολλά εξ αυτών να έχουν ακινητοποιηθεί με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών, την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών ασφάλειας, αλλά κυρίως τη σωματική ακεραιότητα των επιβαινόντων σ’ αυτά. Παράλληλα, παραμένουν ανεξόφλητα τα υπομνήματα για τις εκτός έδρας μετακινήσεις του προσωπικού από το έτος 2009 και εντεύθεν, που σημειωτέον αποτελούν καθημερινή ανάγκη και βασικό συστατικό λειτουργίας της ΕΛ.ΑΣ. (μετακινήσεις για λήψη μέτρων τάξης – παρουσία των αστυνομικών ως μαρτύρων σε δικαστήρια – μεταγωγές κρατουμένων – εκπαιδεύσεις προσωπικού κ.λπ.)».
Οι αστυνομικοί προτείνουν το Ελεγκτήριο Δαπανών να συνεχίσει να κάνει τον έλεγχο και την προέγκριση δαπανών και η Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου να αναλάβει τις υπογραφές για την έγκριση των ενταλμάτων έτσι ώστε να αποφευχθεί η αργοπορία των εγκρίσεων, δεδομένων των εξαιρετικών, επειγουσών και έκτακτων συνθηκών που πολλές φορές υπάρχουν στην ΕΛ.ΑΣ, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ΠΟΑΞΙΑ, αν δηλαδή δεν δοθεί άμεση λύση στο καυτό αυτό ζήτημα, «ας γνωρίζουν οι ιθύνοντες ότι θα αντιδράσουμε δυναμικά στη συνεχιζόμενη απαξίωση των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. και δεν θα επιτρέψουμε να εξαναγκαστεί το προσωπικό της να γυρίσει στις εποχές των εράνων και της αναζήτησης “χορηγών” για βασικές υπηρεσιακές ανάγκες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου