Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011


ΚΟΥΪΖ: Ποιος Υπουργός έγραφε ότι η τρομοκρατία είναι πολιτική;

Ποιος πρωτοκλασσάτος υπουργός της κυβέρνησης έχει κάνει πολυσέλιδη διατριβή (300 σελίδες!) για να αποδείξει ότι οι πράξεις των τρομοκρατών είναι πολιτικές καταρρίπτοντας τον ισχυρισμό της κυβέρνησης του ΓΑΠ που -διά στόματος του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη- θέλησε και πέτυχε την σύνδεση τρομοκρατών με ποινικούς αποπολιτικοποιώντας τις πράξεις τους;

Απάντηση:
Το 1986 ο πανεπιστημιακός Ανδρέας Λοβέρδος και νυν υπουργός της κυβέρνησης του ΓΑΠ, συνέτασσε την πολυσέλιδη διατριβή του με τίτλο: «Πολιτικό έγκλημα και τρομοκρατία» για το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Εγραφε τότε στον πρόλογό του:
«Η μελέτη των προσπαθειών αντιμετώπισης της τρομοκρατίας τόσο σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες όσο και στα πλαίσια της ευρωπαϊκής-κοινοτικής έννομης τάξης και του Συμβουλίου της Ευρώπης, οδηγεί ανεπιφύλακτα στο συμπέρασμα πως προϋπόθεση της αποτελεσματικής νομοθετικής ρύθμισης του φαινομένου «τρομοκρατία» είναι η προηγούμενη αποπολιτικοποίησή του. Η αναζήτηση της αλήθειας της παραπάνω διαπίστωσης οδήγησε τη διατριβή αυτή στην έρευνα ζητημάτων που βρίσκονται στα όρια της νομικής επιστήμης και της πολιτικής κοινωνιολόγας. Το συμπέρασμα στο οποίο η διατριβή κατέληξε ήταν ακριβώς το αντίθετο: Η τρομοκρατική πράξη μπορεί να αποτελεί μορφή πολιτικής πράξης. Οταν πια το φαινόμενο της τρομοκρατίας εισέλθει στο χώρο του ποινικού δικαίου μόνο μία δυνατότητα διατήρησης αυτού του πολιτικού της χαρακτήρα υπάρχει. Η σύγκρισή της με την έννοια-μέτρο του πολιτικού εγκλήματος. Η αναζήτηση της έννοιας της περί πολιτικού εγκλήματος κατασκευής του ποινικού δικαίου με οδήγησε στο συμπέρασμα πως αυτή η τελευταία είναι ανεπίδεκτη συγκεκριμένου προσδιορισμού, πράγμα που με υποχρέωσε να αποδεχτώ ως διεξοδική την πρόταση που υποδεικνύει την επεξεργασία του υποκειμένου ενός πολιτικού εγκλήματος: του πολιτικού εγκληματία. Και η διατριβή κλείνει με την κατάδειξη της δυνατότητας σύγκρισης του δράστη τρομοκρατικής πράξης και του πολιτικού εγκληματία που τελούν σε σχέση επαλληλίας». 
Ανδρέα θυμάσαι;


http://www.tsantiri.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου