Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ ΕΔΕΙΞΑΝ "ΕΥΘΡΑΥΣΤΗ" ΒΟΣΝΙΑ


Xωρίς ιδιαίτερη αισιοδοξία υποδέχτηκαν οι αναλυτές τα αποτελέσματα των εκλογών στη Βοσνία Ερζεγοβίνη καθώς, όπως υποστηρίζουν, το μήνυμα της κάλπης «ενισχύει τα πολιτικά αδιέξοδα της χώρας.


Oπως επισημαίνεται στους διπλωματικούς κύκλους, τα αποτελέσματα των εκλογών «επιβεβαιώνουν τη διεύρυνση του χάσματος ανάμεσα στους Σέρβους από την μία πλευρά και τους Κροάτες και μουσουλμάνους από την άλλη», αναδεικνύοντας ταυτόχρονα πόσο «εύθραυστο» είναι το οικοδόμημα της ενιαίας Βοσνίας Ερζεγοβίνης.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, ο Κροάτης Ζέλικο Κόμσιτς, ο μουσουλμάνος Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς και ο Σέρβος Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς φαίνεται πως θα απαρτίζουν το τριμερές εναλλασσόμενο προεδρείο της κεντρικής κυβέρνησης. Παρά το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στους Κροάτες και στους Μουσουλμάνους, έδειξαν να ενισχύουν πιο μετριοπαθείς υποψηφίους, τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών συνεχίζει να επιλέγει τους ηγέτες της βάσει εθνικότητας και όχι των κομματικών πολιτικών. Υπενθυμίζεται πως οι πολίτες της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, στην οποία οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις έχουν «παγώσει» εξαιτίας της πολιτικής παράλυσης των τελευταίων χρόνων, κλήθηκαν να ψηφίσουν για έκτη φορά από τον αιματηρό πόλεμο της περιόδου 1992-1995, για να αναδείξουν το τριμερές προεδρείο της κεντρικής κυβέρνησης, το κεντρικό κοινοβούλιο αλλά και τους προέδρους και τα μέλη των κοινοβουλίων της Σερβικής Δημοκρατίας και της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας.


Σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, ο Ζέλικο Κόμσιτς, υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP) έλαβε ποσοστό 59% και είναι ο νέος εκπρόσωπος των Κροατών στο τριμερές προεδρείο. Σε ό,τι αφορά στους Μουσουλμάνους, νικητής της αναμέτρησης και νέος εκπρόσωπος στο προεδρείο της χώρας είναι ο υποψήφιος του Κόμματος της Δημοκρατικής Δράσης (SDA) Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς -γιος του Αλια Ιζετμπέκοβιτς, ιδρυτή του κόμματος και προέδρου της Βοσνίας τα χρόνια του πολέμου-, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 35%. Τέλος, ο υποψήφιος για την εκπροσώπηση των Σέρβων Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς της Ενωσης Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών (SNSD) φαίνεται να συγκεντρώνει 50% των ψήφων έναντι του αντιπάλου του Μλάντεν Ιβανιτς του συνασπισμού «Μαζί για τη Σερβική Δημοκρατία», που δείχνει να λαμβάνει 47%.
 
Ανησυχία
Εν τω μεταξύ, παρά την ικανοποίηση που εξέφρασαν διεθνείς παρατηρητές για την αυξημένη προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες, ο εντοπισμός ασυνήθιστα μεγάλου αριθμού άκυρων ψηφοδελτίων για την εκλογή του Σέρβου εκπροσώπου στην τριμερή προεδρία έχει προκαλέσει την ανησυχία της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής σχετικής έρευνας. Εχοντας προειδοποιήσει επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας για πιθανή «απόσχιση» της περιοχής, ο απερχόμενος πρωθυπουργός της, Μίλοραντ Ντόντικ, εκλέχθηκε θριαμβευτικά με ποσοστό 53,3% στην προεδρία της Σερβικής Δημοκρατίας, επιβεβαιώνοντας πως η Ενωση Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών (SNSD) είναι η απόλυτη κυρίαρχη πολιτική δύναμη μεταξύ των Σέρβων ψηφοφόρων. Οπως επισημαίνουν αναλυτές, η ενίσχυση του κόμματος του Ντόντικ αλλά και οι δηλώσεις του τελευταίου με τις οποίες αποκλείει την πιθανότητα συνεργασίας με τα κόμματα του Κόμσιτς και του Ιζετμπέκοβιτς σε ομοσπονδιακό επίπεδο, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ελπίδας για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο άμεσο μέλλον. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένα ΜΜΕ, η επίτευξη μιας συμφωνίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης ενδέχεται να μην είναι πιθανή πριν από τον Φεβρουάριο του 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου