Παρασκευή 11 Μαΐου 2012


Ο… «ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ» ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ! ΘΥΕΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΡΕΠΟΥΣΗ
Τι θα γίνει άραγε στη Βουλή, όταν έρθει η στιγμή να συγκατοικήσουν σε κοντινά έδρανα, η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Μαρία Ρεπούση με τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής; Η κ. Ρεπούση, η οποία είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων για το βιβλίο ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού και τις αναφορές περί «συνωστισμού» στην προκυμαία της Σμύρνης κατά την Μικρασιατική καταστροφή, εξελέγη βουλευτής στην Α’ Πειραιά με την Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη. 
Πριν από λίγα χρόνια είχε προκαλέσει μεγάλη πολιτική ένταση, καθώς υπήρξε υπεύθυνη της ομάδας που έγραψε το νέο βιβλίο. Μάλιστα είχε δεχθεί σφοδρή κριτική από πολιτικούς, αλλά και τον ίδιο τον τότε Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Ο μακαριστός είχε υποστηρίξει ότι, το βιβλίο αυτό αθωώνει την Τουρκία από όλα τα εγκλήματά της κατά των Ελλήνων καθώς την παρουσιάζει σαν αθώα και φιλειρηνική δύναμη.
Η κ. Ρεπούση είχε απαντήσει πως, η συγγραφική ομάδα του βιβλίου στηρίχθηκε στις πιο καινοτόμες συγγραφικές απόψεις. Αν και φρόντισε να αποσύρει την επίμαχη λέξη «συνωστισμός», με μια άλλη της φράση ότι, «ο Ελληνισμός δεν υπήρξε θύμα. Εμείς δεν το πιστεύουμε αυτό», δημιούργησε νέες αντιδράσεις. Μιλώντας, μάλιστα, για τις αναφορές που υπάρχουν στο βιβλίο για τον Κεμάλ, είχε πει χαρακτηριστικά πως «υπάρχουν αλήθειες και άλλων ανθρώπων. Υπάρχει και η δική τους αλήθεια»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου