Κυριακή 25 Μαρτίου 2012


aspida-8-naiΗ ΡΩΣΙΑ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
Στις σχέσεις Ρωσίας και ΗΠΑ υποθάλπεται μια νέα σύγκρουση για ένα παλιό πρόβλημα: τη δημιουργία του ευρωπαϊκού κλάδου της αντιπυραυλικής άμυνας.Η Ουάσιγκτον παρέδωσε στη Ρωσία απόρρητες πληροφορίες σχετικά με τα στοιχεία του συστήματος. Αλλά στη Μόσχα, όπως διευκρίνισαν οι δημοσιογράφοι, είναι δυσαρεστημένοι με το περιεχόμενο των εγγράφων, ονομάζοντάς τα άχρηστα.
Όπως επίσης έγινε γνωστό, η Ρωσία ετοιμάζει επικοινωνιακή απάντηση στις ΗΠΑ. Ήδη τον Μάιο ενδέχεται να διοργανωθεί διεθνές συνέδριο, όπου θα παρουσιαστούν τα επιχειρήματα της Μόσχας για το απαράδεκτο της κατασκευής της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη.
Μετά την άρνηση των ΗΠΑ να παράσχουν νομικές εγγυήσεις ότι το σύστημα δεν στρέφεται εναντίον της Ρωσίας, η σύγκρουση ξέσπασε γύρω από τα δεδομένα για τα χαρακτηριστικά αυτού καθ’ εαυτού του συστήματος. Όπως κατάφερε να μάθει η ρωσική εφημερίδα «Koμερσάντ», οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες, αφού μελέτησαν τα αρχεία, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι απολύτως αχρείαστα.
Άλλη μια κίνηση δηλαδή της Ουάσιγκτον, που αποδείχθηκε στην πράξη θεαματική εκδήλωση για το κοινό, αλλά κενή περιεχομένου για τις διμερείς σχέσεις, εκτιμά ο αναλυτής του Κέντρου Πολιτικής Συγκυρίας Γεβγκένι Βόικο:
«Εδώ υπάρχει αποκλειστικά προσπάθεια να καθησυχαστεί η κοινή γνώμη και όχι πραγματικά με κάποιο τρόπο να παρασχεθούν πληροφορίες και να δείξουν ότι όλα είναι εξαιρετικά διαφανή. Εάν μιλάμε για την επίσημη άποψη, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για παραχώρηση. Βλέπουμε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες τώρα να περιορίσουν το πρόγραμμά τους, αλλά γι' αυτό ακριβώς είναι που σήμερα επιμένει η ρωσική πλευρά. Στο πλαίσιο αυτό, φυσικά, από την αμερικανική πλευρά λόγος γίνεται για προσπάθεια να κερδίσουν λίγο χρόνο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου