Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2012


Μείζονα πρόκληση με υπέρπτηση τουρκικού ελικοπτέρου πάνω από τη Ρω
Σε πρωτοφανές επίπεδο κλιμακώνονται οι προκλήσεις της Τουρκίας στην στρατηγικής σημασίας περιοχή του Καστελόριζου, την ίδια ώρα που οι Β. Μαρκεζίνης και Θ. Καρυώτης απευθύνουν δημόσια έκκληση για κοινή δράση με την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ, υπό το βάρος των δυσμενών εξελίξεων στις διερευνητικές συνομιλίες Αθήνας – Καΐρου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, μετά την παρέμβαση και του ίδιου του Τούρκου προεδρου Abdullah Gül.Συγκεκριμένα, ελικόπτερο τύπου S-70 του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού εισήλθε στις 14.51 στο FIR Αθηνών και πραγματοποίησε υπέρπτηση της νήσου Ρω, πετώντας στα 200 πόδια, στις 15:24. Προς αναχαίτιση του τουρκικού ελικοπτέρου έσπευσε ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας. H εχθρική ενέργεια της Άγκυρας σημειώνεται λίγα 24ωρα μετά την συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Egemen Bağış και τις εκατέρωθεν άνευ ουσίας φιλοφρονήσεις.
Η επιστολή των Β. Μαρκεζίνη και Θ. Καρυώτη:
8 Ιανουαρίου 2012
Εδώ και αρκετό καιρό οι δύο υπογράφοντες, από κοινού και χωριστά o καθένας μας, επισημαίνουμε την ανάγκη κήρυξης και οριοθέτησης της ΑΟΖ μας,  αντιμετωπιζόμενοι από τους «σοφούς» που επηρεάζουν το Υπουργείο των Εξωτερικών με δήθεν εχέφρονες συμβουλές απραξίας ή και ακόμη και με θρασεία αμφισβήτηση ως προς το αν υπάρχουν καν αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή του ανατολικού Αιγαίου! Σήμερα, τα ίδια τα γεγονότα έρχονται να μας δικαιώσουν πλήρως, καθώς και να ενισχύσουν την πεποίθησή μας ότι ο υπάρχων πλούτος υδρογονανθράκων αποτελεί μοναδικό περιουσιακό στοιχείο της χώρας μας τη στιγμή που όλοι οι Ευρωπαίοι «φίλοι» μας «μαδούν» ζωντανούς.
Η χθεσινή δήλωση της Αιγύπτου ότι σχεδιάζει να έλθει σε επαφή με την Κύπρο και την Τουρκία για να οριοθετήσουν την ΑΟΖ των τριών κρατών απαιτεί την άρδην μεταβολή της ουσιαστικής πολιτικής και διπλωματικής αδράνειας των δύο τελευταίων ετών και καθιστά αναγκαία μιαν άμεση απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης.
Η ΑΟΖ της Αιγύπτου δεν συνορεύει με την ΑΟΖ της Τουρκίας. Η Αίγυπτος έχει θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία μόνον εάν δεν αναγνωρίζει την ΑΟΖ του Καστελόριζου.
Εάν ανεχθούμε αυτή την έμμεση αναγνώριση των τουρκικών θέσεων, θα δυσχεράνουμε αφάνταστα τη μέλλουσα διαπραγματευτική μας θέση. Εάν σε αυτό προσθέσουμε και τη φημολογούμενη πρόθεση του Προέδρου της Κύπρου να μεταφέρει το πετρέλαιο και το αέριο της χώρας του στην Τουρκία, αντί να συνδράμει άμεσα και να συμβάλει στην περαιτέρω ενεργοποίηση των στενών σχέσεων Ελλάδας- Κύπρου-Ισραήλ, τότε ο Ελληνισμός της Ανατολικής Μεσογείου θα υπογράψει μόνος του την υποταγή του στους Νεο-Οθωμανούς.
Η σημερινή χάωδης πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα δεν σημαίνει ότι όλοι μας πρέπει να αναμένουμε μοιρολατρικά το τέλος μας.      
Πρέπει, λοιπόν, όχι μόνον η κυβέρνηση της Κύπρου να αρνηθεί να προσέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων με τα άλλα δύο κράτη, αλλά και η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ να διακηρύξουν τρανταχτά την πρόθεση κοινής δράσης αμέσως μετά το πέρας των επικείμενων, ελπίζουμε, ελληνικών εκλογών.
Σε αυτή την έκκλησή μας ζητούμε την στήριξη όλων των πολιτικών κομμάτων της χώρας, καθότι εν προκειμένω δεν διακυβεύονται κομματικά αλλά εθνικά συμφέροντα υψίστης σημασίας.
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Βασίλειος Μαρκεζίνης, Ακαδημαϊκός
Θεόδωρος Καρυώτης, Καθηγητής Πανεπιστημίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου