Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011


egglimatikotita attiki dexios Τρόμος και ανασφάλεια στις γειτονιές της ΑττικήςΤρόμος και ανασφάλεια στις γειτονιές της Αττικής
Του Βασίλη Σ. Κανέλλη
«Καζάνι έτοιμο να εκραγεί» είναι η ελληνική κοινωνία, καθώς η εγκληματικότητα προσλαμβάνει πλέον εφιαλτικές διαστάσεις στις γειτονιές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων μεγάλων πόλεων. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Ελληνικής Αστυνομίας οι συμμορίες έχουν απλώσει ένα πέπλο τρόμου στους πολίτες, σε σημείο μάλιστα που σε ορισμένες περιοχές να δημιουργούνται ακόμη και ομάδες αυτο-οργάνωσης, προκειμένου να αντιμετωπίζουν τους εγκληματίες.
Πολίτες έτοιμοι για όλα και σε απόλυτη απόγνωση, κάνουν περιπολίες σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις έκνομες δραστηριότητες, ωστόσο, όταν πέφτει η νύχτα, κυρίως στις γειτονιές της Αθήνας η εγκληματικότητα χτυπά «κόκκινο». Χθες σε λίγες ώρες σημειώθηκαν 11 σοβαρές ληστείες στην Αθήνα.
Δυστυχώς, η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει δραματική μετάλλαξη του εγκλήματος. Οι συμμορίες με τα καλάσνικοφ έχουν αντικαταστήσει τους διαρρήκτες και τους τσιλιαδόρους, ενώ οι ληστές προηγούμενων εποχών έχουν μετατραπεί σε σκληρούς κακοποιούς που χτυπούν αλύπητα ηλικιωμένους, κάνουν απαγωγές, βιάζουν και δολοφονούν. Δεν λογαριάζουν την αξία της ανθρώπινης ζωής, με αποτέλεσμα την έκρηξη των ανθρωποκτονιών.
Εντυπωσιάζει αρνητικά επίσης το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό συλλαμβάνονται ανήλικοι, 14-15 ετών παιδιά, που έχουν πάρει? τα όπλα και μετατρέπονται σε σκληρούς ληστές και δολοφόνους. Καθημερινά, το αστυνομικό δελτίο είναι γεμάτο από περιστατικά βίας και τρόμου, ενώ τα στατιστικά στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2011 δείχνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η εγκληματικότητα είναι πλέον ανεξέλεγκτη.
Ορισμένα στοιχεία πράγματι εντυπωσιάζουν:
Οι κλοπές σε Εκκλησίες της Αττικής έχουν αυξηθεί από πέρυσι κατά 180%.
Οι κλοπές καταστημάτων κατά 24,4% και αυτές με αρπαγές τσαντών κατά 22,13%.
Αυξημένες κατά 76,43% οι κλοπές οχημάτων, ενώ συνολικά οι ληστείες αυξήθηκαν 8,3%.
Εκεί που το έγκλημα τρομάζει, είναι οι ληστείες εντός των οικιών που έχουν αυξηθεί κατά 117%. Ούτε τα σπίτια των πολιτών δεν είναι πλέον ασφαλή παρά τα καγκελόφρακτα παράθυρα, τις θωρακισμένες πόρτες και τα συστήματα συναγερμού.
Κατά 89% έχουν αυξηθεί οι ληστείες στις? πιάτσες των ταξί, με τους οδηγούς να δουλεύουν για το μεροκάματο του τρόμου. Δραματική η κατάσταση και για τους περιπτεράδες, καθώς οι ληστείες έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, κατά 50%, ενώ με τρόμο μοιράζουν την αλληλογραφία οι ταχυδρομικοί διανομείς, αφού οι ληστείες αυξήθηκαν κατά 266%.
Αυτό που έχει ενδιαφέρον στην Αττική κυρίως, αλλά και σε όλη την επικράτεια είναι η μεγάλη μείωση των ληστειών σε τράπεζες (-82%), ταμιευτήρια (-80%) και χρηματαποστολές (-20%).
Οι ληστές αποφεύγουν τις τράπεζες και αυτό θα πρέπει να χρεωθεί ως επιτυχία των περιπολιών της Αστυνομίας και κυρίως της ομάδας ΔΙΑΣ.
Επιθέσεις
Όμως, οι εγκληματίες περιμένουν να πέσει η νύχτα και να επιτεθούν σε σπίτια. Μάλιστα, δεν αρκούνται στην αρπαγή χρημάτων ή άλλων πολύτιμων αγαθών, οι εγκληματίες συμπεριφέρονται πολλές φορές με βία κατά των ενοίκων. Χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις άγριων ξυλοδαρμών ηλικιωμένων, όπως πρόσφατα στη Θάσο και τον Πειραιά. Οι αστυνομικοί εμφανίζονται προβληματισμένοι, επίσης, από το γεγονός ότι οι κακοποιοί έχουν? μετακομίσει στα προάστια της Αθήνας και στοχεύουν σε μονοκατοικίες στην Ανατολική Αττική και τα ακριβά βόρεια και νότια προάστια. Αυτό δε σημαίνει, πάντως, ότι στις γειτονιές του εγκλήματος στο κέντρο οι κάτοικοι έχουν πάρει ανάσα. Βιασμοί, ληστείες, δολοφονίες, ξυλοδαρμοί, πυροβολισμοί ακόμη και την ημέρα είναι καθημερινά φαινόμενα. Ο τρόμος κυριαρχεί πάνω από την πόλη, οι συνοικίες κάτω από την Ομόνοια και μέχρι τα Πατήσια θυμίζουν συχνά «εμπόλεμη ζώνη» και δυστυχώς η οικονομική κρίση, η ανέχεια, η ανεργία και η πείνα έχουν αυξήσει τα φαινόμενα παραβατικότητας. Αλλά και όλη την Αττική έχει «μοιραστεί» από τις συμμορίες Ελλήνων, Πακιστανών, Αφγανών, ομογενών από τη Ρωσία, Αλβανών και νονών της νύχτας.
Μετατρέπουν τα σπίτια σε… φυλακές
Με κάθε τρόπο προσπαθούν οι πολίτες να προστατευτούν από το κύμα εγκληματικότητας που σαρώνει τη χώρα. Από περιπολίες μέσα στη νύχτα μέχρι την αγορά προστατευτικών μέσων, κυρίως για την αποτροπή ληστειών στις κατοικίες.
Τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται αύξηση πάνω από 15% στις πωλήσεις συναγερμών, ενώ χρυσές δουλειές κάνουν και όσοι τοποθετούν κάγκελα, λουκέτα και πόρτες ασφαλείας οι οποίες κοστίζουν πάνω από 1.000 ευρώ.
Από την άλλη, ολοένα και περισσότεροι πολίτες, κυρίως στα ακριβά προάστια, καταφεύγουν στις υπηρεσίες security, προκειμένου να προστατεύσουν τις περιουσίες τους. Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό δέχονται πολλά τηλέφωνα από έχοντες και κατέχοντες που σπεύδουν να προσλάβουν ιδιωτικό σεκιούριτι προκειμένου να φυλάνε τις κατοικίες και τους ενοίκους.
«Υπερωρίες»
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ακόμη και εν ενεργεία αστυνομικοί που πέραν του ωραρίου τους πιάνουν δουλειά σε επιχειρηματίες ή άλλους σελέμπριτι. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, η μοναδική αρμοδιότητά τους είναι η μεταφορά από και προς το σχολείο των παιδιών πλούσιων οικογενειών που φοβούνται απαγωγές. Πριν μερικούς μήνες έγινε γνωστό ότι κάτοικοι σε περιοχή της Μαγνησίας θέλησαν να συστήσουν νυχτερινές ομάδες περιπολίας με κινητά τηλέφωνα για να προστατέψουν τις περιουσίες τους από την εκρηκτική αύξηση της εγκληματικότητας. Αλλά και στην ανατολική Αττική υπάρχουν περιοχές που ζητούν περισσότερες περιπολίες από την Αστυνομία αλλιώς, όπως τονίζουν «θα πάρουν τα όπλα και θα προστατευτούν μόνοι τους». Το γεγονός αυτό έχει θορυβήσει την επίσημη πολιτεία καθώς υπάρχει ο φόβος της αυτοδικίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου