Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011


undefinedΑπευθείας αναθέσεις σε ιδιωτικές εταιρείες από υπουργούς του ΠΑΣΟΚ.
"Βιομηχανία" απευθείας ανάθεσης έργων, ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ, σε ιδιωτικές εταιρείες, έχει στηθεί τον τελευταίο καιρό από υπουργούς του ΠΑΣΟΚ.
Οι τελευταίοι ξεχνώντας ότι υπηρετούν μια κυβέρνηση "ειδικού σκοπού" με "ημερομηνία λήξης" συμπεριφέρονται όπως πριν εκδίδοντας συνεχώς ευννοιοκρατικές αποφάσεις.
Τελευταίο κρούσμα αυτό που συνέβη στις 5 Δεκεμβρίου στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της νοοτροπίας που διέπει τα "πράσινα" κυβερνητικά στελέχη.
Οπως καταγγέλλει ο βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ. Χρήστος Ζώης με την υπ' αριθμ. πρ: Διοικ/Φ.500/2/24666 απόφασή του ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Ρέππας, ενέκρινε την απευθείας ανάθεση του έργου με τίτλο "Μελέτη για τον προγραμματισμό αποχωρήσεων προσλήψεων για τα έτη 2011 έως και 2015" στην εταιρεία "Hay Group Σύμβουλοι Επιχειρήσεων".
Σύμφωνα με τον τομεάρχη εσωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης η προκαλούμενη δαπάνη για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου θα ανέλθει στα 67.650 ευρώ και θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του υπουργείου.
Το πιο προκλητικό, όμως, που κυριολεκτικά "βγάζει μάτι" είναι τα στοιχεία που θα χρειαστούν για την εκπόνηση της παραπάνω μελέτης θα παραχωρηθούν από τον εντολέα, δηλαδή το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Και το ερώτημα που αυτομάτως ανακύπτει, είναι γιατί δεν διερευνήθηκε, προηγουμένως η δυνατότητα να εκπονηθεί η συγκεκριμένη μελέτη από υπαλλήλους του υπουργείου.
Φάμπρικα με τις απευθείας αναθέσεις
Το γεγονός ότι δεν εξαντλήθηκε αυτή η πιθανότητα, αφού υπάρχουν πολλά αξιόλογα στελέχη που κατά καιρούς πραγματοποιούν έρευνες για την κατάσταση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, προκαλεί πολλές απορίες που χρήζουν τεκμηριωμένης απαντήσεως.
Κι όμως, πολύ σωστά, τονίζει ο κ. Ζώης, γιατί να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός του υπουργείου σε μια περίοδο σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας;".
Πάντως, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η έξαρση του φαινομένου της απευθείας ανάθεσης έργων με μακροχρόνιο ορίζοντα, δηλαδή με τρόπο, που θα δεσμεύσει και την επόμενη κυβέρνηση γίνεται την ώρα που έχει σταματήσει η έρευνα για τους κρατικούς λειτουργούς που "θησαύρισαν" από την εμπλοκή τους σε διάφορες επιτροπές.
Πρόκειται για αξιωματούχους αλλά και απλούς υπαλλήλους που συμμετείχαν σε επιτροπές ανάθεσης δημοσίων έργων, παραλαβής προμηθειών, αξιολόγησης προσφορών και απορρόφησης κοινοτικών πόρων.
Η προσπάθεια εντοπισμού των περιουσιακών τους στοιχείων έχει "παγώσει" παρότι εντοπίστηκαν πολλά περιστατικά αθέμιτου πλουτισμού στις τάξεις τους ακόμη και η ίδρυση εκ μέρους της οφ σορ εταιρειών!
Το θέμα είναι ποιοι και γιατί δεν θέλουν να συνεχιστεί η έρευνα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου