Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011


Εξαθλίωση και Απόγνωση
Εικόνες φτώχειας και εξαθλίωσης, που δεν έβλεπε ποτέ κανείς στη χώρα μας πριν από μερικά χρόνια, αντικρίζει κανείς στις λαϊκές αγορές.
Άνθρωποι της διπλανής πόρτας, οικογενειάρχες, συνταξιούχοι και άνεργοι, καταφεύγουν στις λαϊκές αγορές λίγο πριν το κλείσιμο και περιμένουν υπομονετικά και διακριτικά να μαζέψουν οι παραγωγοί τους πάγκους τους........................ 
Πολλοί εμφανίζονται λίγα λεπτά πριν κλείσουν οι πάγκοι και διαπραγματεύονται να αγοράσουν ότι έχει απομείνει για λίγα ευρώ, ενώ κάποιοι άλλοι μαζεύουν ακόμα και από τα παραγκωνισμένα καφάσια, φρούτα και λαχανικά, που πετάνε οι παραγωγοί στο τέλος της ημέρας. Άλλοι πάλι, δεν έχουν άλλη επιλογή από το καταφύγουν ακόμα και σε κάδους. 
«΄΄ Τι κάνεις χριστιανή μου στον κάδο; ΄΄, ρώτησα μια καθωσπρέπει κυρία που έψαχνε στους κάδους και μου απαντάει: αφού δεν έχω να φάω τη να κάνω; ΄΄, μου λέει…
Οδεύουμε προς την καταστροφή. Τα πράγματα στη χώρα μας αρχίζουν να αλλάζουν και θα δούμε ακόμη χειρότερες εικόνες», αναφέρει  ο παραγωγός φρούτων κ. Τάκης Δούρος και συνεχίζει: «Είναι τόσο λυπηρό. Εκεί μας έχουν καταντήσει. Μπορεί οι επόμενοι που θα αναζητούμε την τροφή μας με αυτόν τον τρόπο, να είμαστε εγώ κι εσείς… ». 
Την ώρα εκείνη τρεις κυρίες περίμεναν να αδειάσουν οι πάγκοι για προμηθευτούν φρούτα και λαχανικά που ήταν έτοιμα να πεταχτούν στα σκουπίδια. Τίποτα στην εμφάνιση τους δεν πρόδιδε, πως αντιμετώπιζαν τόσο σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, αφού και τρεις ήταν κυρίες καθωσπρέπει. «Δεν είναι λίγοι πλέον εκείνοι που περιμένουν να πάρουν αυτά που είναι στα καφάσια για πέταμα, και μάλιστα, τρόφιμα που είναι πεταμένα σε κάδους», λέει ο κ. Δούρος.
«Οι εικόνες που βλέπουμε είναι πρωτοφανείς. Γίνονται παζάρια ακόμη και στο 1,5 ευρώ. Όσα μπορεί να εξοικονομήσει κανείς, το κάνει. Ο κόσμος πλέον έρχεται μετά τις δύο για να ψωνίσει, για να ψωνίσει φθηνά», λέει παραγωγός την ώρα που μάζευε τον πάγκο του στην Λαϊκή Αγορά της οδού Κοσμά Αιτωλού, στο Ηράκλειο Αττικής, και την ίδια στιγμή δείχνοντας ένα καφάσι με πεταμένα πεπόνια λέει: «Μόλις μαζέψω τον πάγκο θα δείτε σε λίγο κάποιες κυρίες να παίρνουν διακριτικά τα πεταμένα από τα καφάσια.».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου