Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011


Αλλάζει το καθεστώς του ασύλου – Τέλος οι «αιώνιοι» φοιτητές
Τα πάνω κάτω στην Παιδεία φέρνει το σχέδιο νόμου με τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. 
Σύμφωνα με την εισήγηση που παρουσίασε η Άννα Διαμαντοπούλου στην άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το άσυλο μένει ως «ιδέα» και παύει να ισχύει χωροταξικά. «Πλήρης και πιστή εγγύηση της επιστημονικής ελευθερίας και της ελευθερίας της έκφρασης μέσα στα ΑΕΙ. Απομάκρυνση από το μοντέλο χωροταξικού ορισμού και επιστροφή στις ρίζες του ασύλου» ανέφερε η υπουργός Παιδείας.
Ωστόσο, στο κείμενο της εισήγησης δεν διευκρινίζει αν θα ισχύσει ο νόμος Γιαννάκου, ο οποίος έδινε την δυνατότητα στον πρύτανη του κάθε ιδρύματος να άρει το καθεστώς του ασύλου. 
Τέλος οι «αιώνιοι» φοιτητές
Σε περίπτωση που ένας φοιτητής δεν εγγραφεί για δύο συνεχόμενα τότε χάνει την φοιτητική ιδιότητα. Οι φοιτητές που αποδεδειγμένα εργάζονται θα έχουν δικαίωμα μερικής φοίτησης. 
Τα στοιχεία για την τριτοβάθμια εκπαίδευση του υπουργείου Παιδείας:
• Εγγεγραμμένοι φοιτητές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ 578.479
• Πτυχιούχοι κατά μ.ο. την τελευταία 5ετία 17.500
• Δεν κατάφεραν να πάρουν πτυχίο κατά μ.ο. την τελευταία 5ετία 12.245 
• Κενές θέσεις σε ΑΕΙ είναι μόλις 2% και οι πτυχιούχοι περίπου το 80%
• Κενές θέσεις στα ΤΕΙ είναι 29% και οι πτυχιούχοι το 42% 
«Κόβονται» οι λέκτορες εξαιτίας Μνημονίου 
Όπως σημειώνεται στην εισήγηση πλέον το διδακτικό και ερευνητικό έργο στα ΑΕΙ θα ασκείται από μόνο από καθηγητές, αναπληρωτές καθηγητές και επίκουρους, που θα εκλέγονται ως μόνιμοι. 
Οι μόνιμοι καθηγητές αξιολογούνται κάθε 5 χρόνια ως προς το επιστημονικό ερευνητικό και εκπαιδευτικό τους έργο από ειδικές επιτροπές κρίσης όπως καθορίζεται στον Οργανισμό του ιδρύματος. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης κοινοποιούνται στον αξιολογούμενο και στον οικείο κοσμήτορα. Ο κοσμήτορας προτείνει στο Συμβούλιο, με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, συγκεκριμένες επιβραβεύσεις στους καθηγητές που διακρίνονται. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις αρνητικής αξιολόγησης οι καθηγητές είναι δυνατόν, με απόφαση του κοσμήτορα, να έχουν συγκεκριμένες ακαδημαϊκές επιπτώσεις. 
Μπαίνουν «μάνατζερ» στα Πανεπιστήμια
Εισάγεται για πρώτη φορά το συμβούλιο Ιδρύματος σε κάθε ΑΕΙ με στόχο να ελέγχει και να εγκρίνει τις αποφάσεις της διοίκησης του Πανεπιστημίου. Το συμβούλιο θα αποτελείται από 7 καθηγητές, 7 εξωπανεπιστημιακά μέλη και έναν φοιτητή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου