Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για την τραγωδία στην Κύπρο
Ο κίνδυνος για έκρηξη στα 98 εμπορευματοκιβώτια με πυρίτιδα στη ναυτική βάση στο Μαρί της Κύπρου ήταν γνωστός, ενώ έρχονται συνεχώς στη...
 δημοσιότητα νέα στοιχεία που καταδεικνύουν τον εγκληματικό χειρισμό του θέματος και τις ευθύνες που βαρύνουν τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει ο Φιλελεύθερος, ο υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς Σάββας Αργυρού δύο 24ωρα πριν από τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», διαβεβαίωνε τον υπουργό Άμυνας της Κύπρου, Κώστα Παπακώστα, παρουσία και του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς. Πέτρου Τσαλικίδη, ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας από το κατασχεθέν στρατιωτικό υλικό.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα, την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι, ο αρχηγός και ο υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς συναντήθηκαν με τον κ. Παπακώστα, στο γραφείο του τελευταίου, στο υπουργείο Άμυνας..
Ο κ. Παπακώστας ζήτησε να πληροφορηθεί κατά πόσο ετοιμάστηκε η σχετική έκθεση που ζήτησε επί του θέματος, μετά την αρχική πληροφόρηση που του δόθηκε, για ένα προβληματικό εμπορευματοκιβώτιο, με σαφείς αναφορές υποτίμησης του βαθμού επικινδυνότητάς του. Από τα 98 εμπορευματοκιβώτια τα 65 περιείχαν διάφορες πυρίτιδες. Τα υπόλοιπα περιείχαν πλάκες γραφίτη, σωλήνες και άλλα μεταλλικά υλικά.
Φωτογραφίες του εν λόγω παραμορφωμένου εμπορευματοκιβωτίου δημοσιεύτηκαν χθες, Τετάρτη, στην εφημερίδα «Ο Πολίτης».
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ουδέποτε τέθηκαν ενώπιον του κ. Παπακώστα οι φωτογραφίες που λήφθηκαν στις 6 Ιουλίου στα διογκωμένα εμπορευματοκιβώτια, μετά από επιτόπια επίσκεψη αξιωματικών του ΓΕΕΦ στη ναυτική βάση στο Μαρί. Οι φωτογραφίες αφενός αποτύπωναν τον τεράστιο βαθμό επικινδυνότητας, αφού έβλεπε κανείς πόσο πολύ διογκώθηκε ένα από τα εμπορευματοκιβώτια από τις εσωτερικές εκρήξεις πυρίτιδας.
Ο Φιλελεύθερος υποστηρίζει ότι αυτές τις φωτογραφίες - ντοκουμέντα, ο κ. Παπακώστας τις είδε για πρώτη φορά δημοσιευμένες στον Τύπο. 
Την ίδια ώρα «Ο Πολίτης» δημοσιεύει πρακτικό σύσκεψης που έγινε στις 10 Φεβρουαρίου 2011 στο υπουργείο Άμυνας, στη Λευκωσία, με συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, αλλά και του διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Λεωνίδα Παντελίδη
Ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Υλικού Πολέμου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς ήταν ξεκάθαρος για τους κινδύνους που υπήρχαν μιλώντας για το ενδεχόμενο έκρηξης.
Η πυρίτιδα εμπεριέχει σταθεροποιητή και όπως αναφέρεται στα πρακτικά «η σύνθεση του εν λόγω σταθεροποιητή, σύμφωνα με τις εργοστασιακές προδιαγραφές, αλλοιώνεται με τον χρόνο και με την επίδραση των μεταβαλλόμενων καιρικών συνθηκών. Συνεπώς σημειώνεται ο κίνδυνος να αλλοιωθεί το μίγμα της πυρίτιδας αντιδρώντας με ανάφλεξη ή ακόμα και με έκρηξη».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι τοποθετήσεις στη σύσκεψη του υπουργού Άμυνας και του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, οι οποίοι επισήμαναν την επικινδυνότητα της πυρίτιδας λόγω της αλλοίωσης της από τον χρόνο και τις καιρικές συνθήκες.
Ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού φέρεται να αδιαφορεί για τον κίνδυνο έκρηξης και ζήτησε να γίνει εξέταση της πυρίτιδας για τυχόν αλλοίωση και εξέταση για την τιμή που θα μπορούσε να πωληθεί.
Από την πλευρά του ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Λεωνίδας Παντελίδης, πρότεινε να απευθυνθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να απαλλαγεί από τα εμπορευματοκιβώτια.
Έκτοτε δεν έγινε καμία ουσιαστική ενέργεια με την τραγική κατάληξη της έκρηξης της αποθηκευμένης πυρίτιδας στις 12 Ιουλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου