Ανεξέλεκτες διαστάσεις λαμβάνει το ΠΑΡΑ-ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΜΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ -ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΚΟΡΟΪΔΟ
Άδειες από τους δήμους χωρίς έλεγχο – μηδενική συνεργασία των αρμόδιων φορέων
Ανεξέλεγκτη φαίνεται πως είναι η κατάσταση όσον αφορά την πώληση προϊόντων στα παζάρια αφού οι άδειες από τους δήμους δίνονται χωρίς έλεγχο ενώ και στη συνέχεια η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών δημιουργεί πρόβλημα στους αναγκαίους ελέγχους και έτσι το παραεμπόριο ανθεί.
Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό πως το αρμόδιο υπουργείο θεωρεί πως οι δήμοι αλλά και οι εμπορικοί σύλλογοι δεν δίνουν τα απαραίτητα στοιχεία για να γίνουν οι έλεγχοι και κυρίως δεν δίνουν στοιχεία για τις κατασχέσεις και τις καταστροφές προϊόντων. (Βέβαια αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί δεν υπάρχουν τέτοιες κατασχέσεις…) Πάντως και εδώ φαίνεται πως υπάρχουν «επιτήδειοι» που ελέγχουν την όλη κατάσταση με τις άδειες και τις κληρώσεις που γίνονται για την κατάληψη θέσης- θέσης που φυσικά δεν είναι φτηνή. Το θέμα με την ανεξέλεγκτη λειτουργία παζαριών πλήττει και τα κρατικά έσοδα, αφού τα εκατομμύρια που διαφεύγουν για το κράτος είναι πάρα πολλά, ενώ ως γνωστόν πλήττεται και το νόμιμο εμπόριο.
Κανένας δήμος της Περιφέρειας δεν έχει δώσει στοιχεία για το παραεμπόριο
Είναι πάντως απορίας άξιο γιατί οι δήμοι δεν συνεργάζονται και σε 300 πανελλαδικά δήμους μόνο οι 25 έχουν δώσει στοιχεία και φυσικά μεταξύ των δήμων αυτών που έχουν δώσει στοιχεία δεν συγκαταλέγεται κανένας δήμος της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ενώ δεν υπάρχει μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών καμία συνεργασία και φυσικά τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι μηδαμινά έως ανύπαρκτα…
Συνολικά οι κατασχέσεις - καταστροφές από τους δήμους που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του υπουργείου ανάπτυξης ανήλθαν σε 138 την περίοδο Αυγούστου - Δεκεμβρίου του 2011. Ειδικότερα, στο δήμο Περάματος ανήλθαν σε 27, Κοζάνης 1, Νέας Ιωνίας 12, Σύρου 2, Φλώρινας 5, Δράμας 1, Πειραιά 2, Φιλοθέης 5, Πέλλας 4, Αγ. Δημητρίου 40, Χίου 2, Ελευσίνας 5, Κομοτηνής 2, Αμαρουσίου 6, Ελληνικού 4, Καλαμαριάς 4, Γαλατσίου 3, Καβάλας 10, Φωκίδος 1 και Ωραιοκάστρου 2.
Στατιστικά στοιχεία
Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση κατά 200% των παραβάσεων που σχετίζονται με το παραεμπόριο και συγκεκριμένα αυτές έφτασαν στις 1.354 το 2011 όταν το 2010 ήταν 452.
Ανοδικά κινήθηκαν και οι κυρώσεις. Τα διοικητικά πρόστιμα έχουν αυξηθεί κατά 218% φτάνοντας στον αριθμό των 1.288, οι ποινικές διώξεις μειώθηκαν στις 30 από 47, παραπέμφθηκαν στις περιφερειακές ενότητες 66 περιπτώσεις, 12 παραβάσεις παραπέμφθηκαν στον ΟΛΑΑΠ, στις 32 ανήλθαν τα πρωτόκολλα κατάσχεσης - καταστροφής από τον Ιούνιο 2011 και στις 226 έφτασαν οι εκθέσεις ελέγχου για μη έκδοση αποδείξεων προς ΔΟΥ. Οι παραβάσεις στις λαϊκές αγορές αφορούν στις τιμές, το κανονιστικό πλαίσιο που πρέπει να τηρούν όσοι συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές, στη σήμανση των προϊόντων (πχ παραπλανητικές ετικέτες για κρεμμύδια Αιγύπτου που παρουσιάζονται ως Θηβών), έλλειψη αδειών, αδήλωτοι ασφαλισμένοι ….
Στα σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα, οι παραβάσεις αφορούν κυρίως στη διαφορά τιμής από το ράφι στο ταμείο, ενώ για τις παραβάσεις στα εμπορικά σχετικά με τις προσφορές - αν υπάρχει εξαπάτηση του καταναλωτή - το υπουργείο βρίσκεται σε συνεργασία με την ΕΣΕΕ και επεξεργάζονται την εφαρμογή ηλεκτρονικής υποβολής των προσφορών των καταστημάτων σε Portal, στο πλαίσιο του Εθνικού Παρατηρητηρίου Εμπορίου.
Αναλυτικά, για σήμανση προϊόντων οι παραβάσεις για όλο το 2011 ήταν 711.500 ενώ το 2010 ήταν 190.500. Οι παραβάσεις σε λαϊκές αγορές έφτασαν τις 207.100 από 66.900 το 2010, οι παραβάσεις που καταγράφηκαν στο Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων ήταν 59.000 από 105.000 το 2010 και στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια διαπιστώθηκαν 223.290 παραβάσεις ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για το 2010. Συνολικά δηλαδή εντοπίστηκαν 1.200.890 ενώ το 2010 είχαν εντοπιστεί 362.400.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου