Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011


Κλείνει η μεγάλη αμερικανική βάση στο Κόσσοβο ; ΤΥΧΑΙΟ ;
Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Πρίστινα Christopher Dell είπε ότι η αμερικανική στρατιωτική βάση Bondsteel κοντά στο Urosevac στο Κόσσοβο θα κλείσει σύντομα λόγω υψηλού κόστους.Σε μια συνέντευξη στην πύλη Balkan Insight, ο Dell είπε ότι αποτελεί ‘μύθο’ το ότι η βάση Bondsteel είχε αναπτυχθεί για να προβάλλει την αμερικανική ισχύ στην περιοχή.
Είπε ότι η βάση στην πραγματικότητα είναι ένας οικονομικός βρόγχος και πρόσθεσε ότι αποτελεί μέρος της αλλαγής των στρατηγικών σχεδιασμών, να αποσυρθούν οι αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή.
Η βάση είπε ο αμερικανός πρεσβευτής αποτελεί μια τεράστια υποχρέωση, μια πολύ ακριβή ιδιοκτησία και δεν επιθυμούμε να την διατηρήσουμε περισσότερο χρόνο από όσο είναι απολύτως απαραίτητος για την υποστήριξη της παρουσίας μας εδώ.
Μπορούμε ακόμη να μιλήσουμε για συνέχιση του αμερικανικού ρόλου εδώ χωρίς την βάση Bondsteel πρόσθεσε ο Dell και επικύρωσε ότι το Κόσοβο κατεβαίνει στην ατζέντα των ΗΠΑ καθώς άλλες περιοχές παίρνουν προτεραιότητα. Μπορείτε να συμπεράνετε είπε ο αμερικανός πρεσβευτής στο Κόσσοβο, ότι η πίεση της κατάστασης στο Αφγανιστάν και το αυξανόμενο κύμα των εξεγέρσεων στην Μέση Ανατολή, τραβά την προσοχή των σχεδιαστών πολιτικής σε πιο πιεστικά ζητήματα.
Σύμφωνα με τον ίδιο «το γεγονός ότι το Κόσοβο αποσύρεται από τις πρώτες σελίδες είναι σημάδι για την συνεχιζόμενη πρόοδο και σταθερότητα» Η βάση Bondsteel άνοιξε τον Ιούνιο του 1999 και προς το παρόν φιλοξενεί πάνω από χίλιους αμερικανούς στρατιώτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου