ΚΥΠΡΟΣ : Η Διπλωματία της συμφοράς...H κυβέρνηση Χριστόφια προ των ευθυνών
Βιαστικοί κρατικοί χειρισμοί αλλά και εξωτερικές πιέσεις, οδήγησαν στο θάνατο 12 ανθρώπων
Η Κυπριακή Κυβέρνηση, μετά από πιέσεις των ΗΠΑ, υπέκυψε και προέβη σε κατάσχεση του φορτίου πυρομαχικών που κατευθυνόταν προς τη Συρία
Η Ε.Ε με τη σειρά της ασκούσε πιέσεις στην Κύπρο, για να προχωρήσει την επιχείρηση με γρήγορους ρυθμούς
Εκφράζονταν φόβοι ότι σε περίπτωση «προσβολής» της Συρίας, η χώρα θα πρόεβαινε σε κάποια κίνηση αναγνώρισης του ψευδοκράτους
Οι αρμόδιοι είχαν εκφράσει ανησυχίες πριν την εκφόρτωση του
Ξεκάθαρες απαντήσεις ζητεί ο ΔΗΣΥ
Άρχισε να πέφτει φως στη σκοτεινή υπόθεση που οδήγησε στο τραγικό συμβάν της 11ης Ιουλίου του 2011.. Σειρά διπλωματικών εξελίξεων δηλοί ότι βιαστικοί κρατικοί χειρισμοί αλλά και εξωτερικές πιέσεις, οδήγησαν στο θάνατο 12 ανθρώπων. Η Κυπριακή Κυβέρνηση, μετά από πιέσεις των ΗΠΑ, υπέκυψε και προέβη σε κατάσχεση του φορτίου πυρομαχικών που κατευθυνόταν προς τη Συρία.
Ο λόγος για τον οποίο η Αμερική δεν επιθυμούσε να φθάσουν τα εμπορευματοκιβώτια στη Συρία, ήταν οι σοβαρές ενδείξεις που προέκυπταν και αφορούσαν παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Ε.Ε με τη σειρά της ασκούσε πιέσεις στην Κύπρο, για να προχωρήσει την επιχείρηση με γρήγορους ρυθμούς, ενώ εκφράζονταν φόβοι ότι σε περίπτωση «προσβολής» της Συρίας, η χώρα θα πρόεβαινε σε κάποια κίνηση αναγνώρισης του ψευδοκράτους, όπως άλλωστε συνέβηκε και στο παρελθόν.
Μερικές μέρες πριν τη μεταφορά των 98 εμπορευματοκιβωτίων, με τα ιρανικά εκρηκτικά από τη Λεμεσό στη ναυτική βάση Μαρίου, στις 9 Φεβρουαρίου του 2009, ο ΟΗΕ συμβούλευσε την Κυπριακή Κυβέρνηση να ζητήσει βοήθεια και να προχωρήσει σε συνεργασία με άλλα κράτη, με σκοπό να βρεθεί τρόπος, όσον αφορά στην αποθήκευση, την ασφαλή φύλαξη, τη μεταφορά ή την καταστροφή των μοιραίων πυρομαχικών που στοίχησαν τη ζωή σε 12 ανθρώπους και προκάλεσαν τον τραυματισμό σε 62.
Το Wikileaks έρχεται άλλη μια φορά σαν από μηχανής θεός να ρίξει φως στην υπόθεση. Διπλωματικά έγγραφα που διέρρευσαν στην ιστοσελίδα φανερώνουν ότι οι αρμόδιοι είχαν εκφράσει ανησυχίες για την ασφάλεια του φορτίου πριν ακόμα αποφασιστεί η εκφόρτωσή του, από το κυπριακής σημαίας πλοίο «Μόντσιεγκορσκ» σε κυπριακό έδαφος.
Η ΕΕ, ασκούσε πιέσεις στην Κύπρο για να προχωρήσει η επιχείρηση με γρήγορους ρυθμούς. Η Κυπριακή Κυβέρνηση υποκύπτοντας στις πιέσεις αποφάσισε να αποθηκευτούν στον πλησιέστερο προς το λιμάνι της Λεμεσού ναύσταθμο.
Το «Μόντσιεγκορσκ», το οποίο ήταν ρωσικών συμφερόντων, ελλιμενίζεται στο λιμάνι της Λεμεσού στις επτά το πρωί της 13ης Φεβρουαρίου του 2009, αφού προηγουμένως έπλεε στα ανοιχτά για λόγους ασφαλείας, καθώς στα κοντέινερ που μετέφερε είχαν εντοπιστεί τεράστιες ποσότητες εκρηκτικών.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, μετά από άσκηση έντονων πιέσεων, ανάγκασαν την Κυπριακή Κυβέρνηση να ανακόψει την πορεία του πλοίου προς το συριακό λιμάνι της Λατάκιας, αφού από τους ελέγχους του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στο φορτίο προέκυπταν σοβαρές ενδείξεις παραβίασης των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Τα γεγονότα αυτά σενετέλεσαν στην λήψη της απόφασης για εκφόρτωση του «Μόντσιεγκορσκ» σε Κυπριακό έδαφος, που άρχισε εκείνο το πρωί στις οκτώ και διήρκεσε περίπου δυόμισι ώρες, ενώ την όλη διαδικασία παρακολούθησαν και στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία, τα οποία καταμέτρησαν τα 98 εμπορευματοκιβώτια.
«Αν το πλοίο φτάσει στη Συρία χωρίς η κυβέρνηση της Κύπρου να έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την τήρηση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να απεικονίσει τις ενέργειες της κυπριακής κυβέρνησης με τον πιο θετικό τρόπο», ήταν η σαφέστατη προειδοποίηση των ΗΠΑ, η οποία ήρθε μέσω απόρρητου τηλεγραφήματος από την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρυ Κλίντον, προς την πρεσβεία της Λευκωσίας.
Το περιεχόμενο των κοντέινερ, έγινε επίσης γνωστό, δύο εβδομάδες μετά την εκφόρτωση τους, όταν η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, σε εμπιστευτικό τηλεγράφημα έγραφε ότι «Οι έλεγχοι αποκάλυψαν υλικό οπλισμού, περιλαμβανομένων στοιχείων που περιγράφονται ως "περιβλήματα σφαιρών", "ισχυρά εκρηκτικά πλήρους φόρτισης για πυροβόλα" (Gun H.E.), "βλήματα 125 χιλιοστών με πτερύγια σταθεροποίησης για διάτρηση θωράκισης" (125 mm Gun APFSDS) και "αντιαρματικά ισχυρά εκρηκτικά" (ΗΕΑΤ)».
Ο Διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του προέδρου Χριστόφια, μόλις το «Μόντσιεγκορσκ» εισήλθε στα κυπριακά ύδατα, εξέφρασε στις ΗΠΑ τους προβληματισμούς της Λευκωσίας, όσον αφορά την επικινδυνότητα του περιεχομένου των εμπορευματοκιβωτίων και κατά πόσον το εκρηκτικό φορτίο, τα καθιστούσε ή όχι ασφαλή. Μετά από αυτή την εξέλιξη, οι Αμερικανοί πρότειναν να παρέχουν βοήθεια για τη μεταφορά ή ακόμα και την αχρήστευση των πυρομαχικών.
Τις επόμενες μέρες, υπό τις πιέσεις Ε.Ε και ΗΠΑ, ακολούθησε μπαράζ συζητήσεων με σκοπό την εξεύρεση λύσης για να αποφευχθεί η εκφόρτωση και φύλαξη του φορτίου σε Κυπριακό έδαφός.
Ο ρόλος της Συρίας
Η Κυπριακή Κυβέρνηση είχε επίσης υπόψιν της ότι δεν θα έρεπε να δυσαρεστήσει σε καμία περίπτωση τη Συρία αφού σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να προέβαινε έμμεσα ή και άμεσα σε αναγνώριση του ψευδοκράτους. Αυτή η δυσμενής εξέλιξη δεν απείχε πολύ από την πραγματικότητα αφού σε προηγούμενη περίπτωση άλλου φορτηγού πλοίου, του «Γκρεγκόριο» που μετέφερε ραντάρ από τη Βόρεια Κορέα στους Σύρους και «αφοπλίστηκε» από τους Κυπρίους, αποτέλεσε αφορμή για να ανοίξει η γραμμή μεταξύ της Λατάκιας στη Συρία και της Αμμοχώστου στα Κατεχόμενα.
Ξεκάθαρες απαντήσεις ζητεί ο ΔΗΣΥ
Ξεκάθαρες απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα για τους λόγους και τις ευθύνες που οδήγησαν στη χθεσινή τραγωδία ζητεά την ίδια στιγμή ο ΔΗΣΥ, απευθύνοντας σειρά ερωτημάτων προς την κυβέρνηση:
- Γιατί η κυβέρνηση απέρριψε όλες τις προτάσεις για βοήθεια από σειρά Ευρωπαϊκών κρατών, που είχαν εκδηλώσει από πολύ νωρίς το ενδιαφέρον τους, προτού ακόμα εκφορτωθεί το στρατιωτικό υλικό
- Γιατί απέρριψε η κυβέρνηση προτάσεις από τα Ηνωμένα Έθνη ή χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και άλλες που αφορούσαν είτε την μεταφορά του επικίνδυνου φορτίου εκτός Κύπρου είτε την βοήθεια στην ασφαλή φύλαξη ή την αχρήστευση του;
- Ποιος και γιατί έλαβε την πολιτική αυτή απόφαση;
- Πόσο καθοριστική στη λήψη αυτής της απόφασης ήταν επιθυμία κάποιων να διατηρήσουν, πάνω απ’ όλα, καλές σχέσεις με τα καθεστώτα του Ιράν και της Συρίας;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου