Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Θαυμάστε το ιστορικό κέντρο Αθήνας (περιμένουμε και τουρίστες, χα!)...Δείτε που πάνε οι χρυσές αλυσίδες των δαρμένων και ληστεμένων πολιτώνΚΙ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΕΞΩΔΙΚΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Η «μαύρη» αγορά των κλεμμένων ξημέρωμα στο Μοναστηράκι
 Τι απέγινε η κάμερα του δολοφονημένου Καντάρη?Ο ΛΑΘΡΟΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΔΙΨΑ ΓΙΑ ΑΙΜΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
Τα καταστήματα στην οδό Αδριανού είναι κλειστά. Το βουητό του κόσμου, οι πάγκοι κι οι παπατζήδες λείπουν. Δεν φαίνεται ούτε πεζός.  Πίσω από την εκκλησία του Αγίου Φιλίππου ένα τσούρμο μεσήλικες κάθονται «αραχτοί» στις καρέκλες της κλειστής ταβέρνας. Κάποιοι τους πλησιάζουν κρατώντας ...
μεγάλες μαύρες σακούλες σαν αυτές που χρησιμοποιούμε για τα σκουπίδια. Τις ακουμπούν μπροστά τους. Εκείνοι σηκώνονται, χώνουν μέσα τα χέρια τους και ανακατεύουν το περιεχόμενο. Λένε δυο κοφτές κουβέντες και πληρώνουν βιαστικά κάποιους νεότερους που αποχωρούν αμέσως, κρατώντας το εμπόρευμα στις σακούλες. Στη γωνία αριστερά, στις καρέκλες του καφενείου κάποιοι άλλοι, στημένοι όρθιοι, δείχνουν πως κι αυτοί κάτι περιμένουν. Σε λίγα λεπτά κάποιοι εμφανίζονται με ποδήλατα. Τα παραδίδουν, παίρνουν τα συμφωνηθέντα και αποχωρούν. 
Δεξιά, οι ρακοσυλλέκτες απλώνουν τα πανιά, τσόλια τα λένε, στο πεζοδρόμιο. Πάνω τους ακουμπούν ό,τι διάλεξαν από τους σκουπιδοτενεκέδες. Ανάμεσά τους, κάποιοι τοποθετούν ένα μάτσο κινητά τηλέφωνα περασμένης τεχνολογίας, μερικά ασημικά. Στέκονται δίπλα τους λέγοντας πως «αν τα πουλήσεις, κάτι θα πάρεις». 
Μερικές μόνο εικόνες από τα σοκάκια, όπου, σύμφωνα με την Αστυνομία, πουλήθηκε η κάμερα του δολοφονηθέντος 44χρονου Μιχάλη Καντάρη. «Μάλλον τουρίστας την αγόρασε», μας λένε οι Αφγανοί, «ΕΛΛΗΝΑΣ αποκλείεται, διότι όλοι ήξεραν τι είχε προηγηθεί εκείνη την ημέρα». 
Είναι ο χώρος όπου πωλούνται και αγοράζονται κλεμμένα, μέσα στην ομίχλη του πρωινού, που βοηθάει τις «αγοραπωλησίες» καθόσον η κοινωνία δεν έχει αρχίσει ακόμη να δραστηριοποιείται στις εργασίες της. 
Εξειδικευμένοι 
Το ξημέρωμα στο Μοναστηράκι εμφανίζεται μια άλλη ομάδα ανθρώπων. «Ο,τι βγάλει η νύχτα από την "μπούκα" θα βγει το χάραμα στο Μοναστηράκι», λένε οι καταστηματάρχες της περιοχής, διευκρινίζοντας πως «είναι συγκεκριμένα τα μαγαζιά που βάζουν κλεμμένα. Γιατί φοβούνται». 
Τα προϊόντα είναι «κοσμήματα, κινητά τηλέφωνα, λάπτοπ, κάμερες. Ο,τι μπορεί να σηκώσει από ένα σπίτι στα χέρια. Τα φορτώνουν σε διπλή σακούλα σκουπιδιών και τα φέρνουν στον Αγιο Φίλιππο το ξημέρωμα». Μιλούν για τις ώρες που τα καταστήματα είναι κλειστά, προφανώς και η Αστυνομία: «Πέντε με εφτάμισι το πρωί». 
Της μόδας τα ποδήλατα 
Είναι η πρώτη αγοραπωλησία των κλεμμένων. Που, όπως λένε οι ιδιοκτήτες των γύρω καταστημάτων, τη θυμούνται πάνω από είκοσι χρόνια, «αλλά τελευταία έγιναν πολύ της μόδας τα ποδήλατα». 
Οι κλεπταποδόχοι στη θέση τους, αναμένουν... 
Κοσμηματοπώλης της περιοχής λέει ότι «ξέρουν πού θα λιώσουν τα κοσμήματα. Τα πάνε σε συγκεκριμένα εργαστήρια. Ετσι κερδίζουν από την αξία του χρυσού και δεν ρισκάρουν εμφανίζοντας τα κλεμμένα κοσμήματα στην αγορά. Σίγουρα πράγματα». 
Ορισμένοι κλεπταποδόχοι πηγαίνουν στο τέλος της οδού Ηφαίστου, στη γωνία της πλατείας Αβησσυνίας. Ακουμπούν τα φθηνά τηλέφωνα πάνω στο πανί, ανάμεσα σε μεταχειρισμένα ρούχα και βιντεοκασέτες. Λέγοντας στον ρακοσυλλέκτη ότι «αν τα πουλήσεις, κάτι θα σου δώσω». Αλλά τα ακριβά τηλέφωνα, λάπτοπ και κοσμήματα πουλιούνται μέσω τηλεφώνου. Κάποιοι οδηγούν τα «ψιλά» στους ρακοσυλλέκτες που βρίσκονται στην κορεάτικη αγορά, στο τέλος της οδού Ερμού. 
Κλεφτρόνια χρήστες 
Οι άνθρωποι που πλησιάζουν κουβαλώντας την πραμάτεια στους κλεπταποδόχους είναι όλοι νέοι. Κι αυτοί που τους περιμένουν δείχνουν ότι τους γνωρίζουν. Εκείνοι τα κοιτάζουν μέσα στην τσάντα. Στην Αδριανού έχουν παρκάρει τα αυτοκίνητα. Ανοίγουν το καπό τοποθετώντας τον «αφρό»: ο «κατιμάς» θα μοιραστεί επιτόπου στα «τσόλια». Αλλά το καλό εμπόρευμα μπορεί να βγει έξι, εφτά μήνες αργότερα στην αγορά. Ξέρουν πού θα τα δώσουν. Αν δεν σε γνωρίζουν δεν παίρνεις τίποτα, εξηγούν οι περίοικοι. 
Ρωτήσαμε αν εμφανίζονται και αλλοδαποί. «Ορισμένοι έρχονται», απαντούν, διευκρινίζοντας ότι «άλλο τα κλεφτρόνια που κάνουν μπούκα κι άλλο αυτοί που ληστεύουν» . Κι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό από τους κλέφτες είναι χρήστες ουσιών. 
Πουλάνε ένα ακριβό ποδήλατο για 10 ευρώ, 15 το πολύ για να φύγει γρήγορα. Στον χρήστη δίνουν από 50, 60 ευρώ έως 100. Για ν' αφήσει ολόκληρη τη σακούλα και να φύγει. Τον μεταχειρίζονται ανάλογα σε ποια κατάσταση είναι («αν έρθει βαρεμένο»).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου