ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΘΑΝΑΣΟΥΛΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ.
Την Δευτέρα 23 Μαΐου 2011, κηδεύτηκε στο Νεκροταφείο Παπάγου ένας ακόμη παλιός Χίτης μαχητής, ο στρατηγός ΘΑΝΑΣΟΥΛΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ο οποίος ‘έφυγε’ από κοντά μας, έπειτα από πολύμηνη ασθένεια Ο στρατηγός ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΑΝΑΣΟΥΛΑΣ, πολέμησε, μέσα από τις τάξεις του ΕΔΕΣ και της «Χ» για να μην μπολσεβικοποιηθεί η χώρα, υπήρξε δε στενός συνεργάτης του Γεωργίου Γρίβα – Διγενή καθώς και του Στρατηγείου της Μέσης Ανατολής.
Στην κηδεία, η οποία έγινε με συμμετοχή τιμητικών στρατιωτικών αγημάτων, παρευρέθηκαν : ο Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού, κ.ΒΑΣΙΛΗΣ ΞΥΔΗΣ, ο Βουλευτής της Ν.Δ.,κ.ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ, ο Αντιπεριφερειάρχης Βόρειας Αττικής του ΛΑ.Ο.Σ., κ.ΜΠΑΜΠΗΣ ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ, ο ήρωας της ΕΟΚΑ και συμπολεμιστής του στρατηγού Π.Θανάσουλα, κ.ΡΕΝΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ, ο Πρόεδρος της «Χ» κ.ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ μαζί με μέλη του Δ.Σ.της «Χ», ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματούχοι των Ενόπλων μας Δυνάμεων, καθώς και πλήθος κόσμου.
Κατά τα Δεκεμβριανά του 1944, ανθυπολοχαγός ων, ο Παναγιώτης Θανάσουλας, μαζί με τέσσερις Χίτες και 3 άνδρες του ΕΔΕΣ, απέκρουσε σφοδρότατη επίθεση υπερπολλαπλασίων κομμουνιστών, υπερασπιζόμενος το Φρουραρχείο, που τότε βρισκόταν στην λεωφόρο Αμαλίας, κοντά στο Ζάππειο. Ο Φάνης Χαμόδρακας, η οικογένεια του οποίου πλήρωσε βαρύτατο φόρο αίματος και ο ίδιος ζει από θαύμα, στο βιβλίο του ‘ΘΗΣΕΙΟ, Ιούνιος 1941 – 1944’, περιγράφει τα γεγονότα ως εξής:
Σελ. 128 – 129, κεφ. Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Μετά την πτώση του Θησείου, όσοι από τους νεαρούς μαχητές της ‘Χ’ επέζησαν, δεν έτρεξαν να κρυφτούν, αλλά παρουσιάστηκαν σε διάφορες μονάδες, προκειμένου να συνεχίσουν τον αγώνα κατά του ΕΛΑΣ. Τέσσερις Χίτες είχαν καταφύγει στο Φρουραρχείο που βρισκόταν στην γωνία των οδών Θαλού και Πιττακού. Να πως περιγράφεται στο βιβλίο ‘Η απελευθέρωση της Ελλάδος και τα μετά ταύτην γεγονότα’, {Τόμος Α’, σελ. 128 και 129, έκδοσις ΔΙΣ 1973) ο αγώνας των παλικαριών αυτών μαζί με άλλους τρεις άνδρες του ΕΔΕΣ και τον επικεφαλής της ομάδας,ΘΑΝΑΣΟΥΛΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, σήμερα στρατηγό σε πολεμική διαθεσιμότητα
« Η προστασία του κτιρίου του Φρουραρχείου είχεν ανατεθή εις ομάδα 7 μαχητών των Οργανώσεων ΕΔΕΣ και «Χ» υπό αξιωματικόν δια της καταλήψεως αφ’εσπέρας της 5ης Δεκεμβρίου της στέγης (ταράτσας) της επί της οδού Θαλού και λεωφόρου Αμαλίας πολυκατοικίας Σαρηγιάννη, ήτις εκάλυπτε το Φρουραρχείον, χωρίς να γίνουσιν ούτοι αντιληπτοί υπό των ελασιτών και μεταφοράς εις αυτήν οπλισμού, αποτελούμενου εκ 4 πολυβόλων, 3 οπλοπολυβόλων, 6 αυτομάτων και αριθμού χειροβομβίδων. Η κατάληψις και η κατοχή του Φρουραρχείου θα επέτρεπεν εις τους ελασίτας να κινηθώσιν ανενόχλητοι δια της οδού Φιλελλήνων και της λεωφόρου Αμαλίας προς την Πλατείαν Συντάγματος και τα ξενοδοχεία ‘Βασιλεύς Γεώργιος’ και ‘Μεγάλης Βρεταννίας’, ένθα ήσαν εγκατεστημένα το Βρεταννικόν Στρατηγείον και η Ελληνική Κυβέρνησις.
Αι προπαρασκευαί των ελασιτών δια την προσβολήν του Ελληνικού Φρουραρχείου ήρξαντο από των πρώτων μεταμεσονυκτίων ωρών της 8ης Δεκεμβρίου. Ισχυρά δύναμις τούτων κινηθείσα εκ της περιοχής των στηλών του Ολυμπίου Δίος ήχθη και παρετάχθη κατά εξάδας εις το ύψος του έναντι της οδού Θαλού τμήματος της λεωφόρου Αμαλίας, βέβαιοι ότι ουδεμίαν ουσιαστικήν αντίδρασιν θα αντιμετώπιζον, δεδομένου ότι εγνώριζον ότι οι εντός του οικήματος του Φρουραρχείου ευρισκόμενοι αξιωματικοί εστερούντο οπλισμού. Τμήμα τούτων εκ δολιοφθορέων (σαμποτέρ), εφοδιασμένων με κλίμακας, σκαπανικά εργαλεία και εκρηκτικά ύλας διείσδυσε δια της οδού Θαλού χωρίς να ενοχληθώσι και πλησιάσαντες το Φρουραρχείο ήρξαντο της υπονομεύσεως τούτου, ενώ έτερον τμήμα εκινείτο προς ενίσχυσιν των προσβαλλόντων το Β΄Αστυνομικόν Τμήμα. Το υπόλοιπον της δυνάμεως των Ελασιτών εξηκολούθησε παραμένον εις τας θέσεις του επί της οδού της λεωφόρου Αμαλίας κατέναντι της οδού Θαλού έτοιμον να επέμβη την κατάλληλον στιγμήν διά την κατάληψιν του Φρουραρχείου Αιφνιδίως τότε η κατέχουσα την στέγην της πολυκατοικίας ολιγομελής ομάς ήρξατο καταιγιστικού πυρός κατά της κατέναντι ταύτης των ελασιτών, οίτινες αιφνιδιασθέντες και πανικοβληθέντες εκ της απροσδόκητου τούτης προσβολής εγκατέλειψαν τους νεκρούς και τραυματίας των και έσπευσαν να καλυφθώσιν εις τους θάμνους του Ζαππείου. Βραδύτερον ανασυνταχθέντες , ανέλαβον προσπάθειαν εξουδετερώσεως των κατεχόντων την πολυκατοικίαν. Η μάχη συνεχίσθη δι’ αλλεπαλλήλων επιθέσεων μέχρι της 16.00, άπασαι όμως αι προσπάθειαί των απεκρούσθησαν επιτυχώς υπό της μικράς μεν αλλ’εμψυχωμένης ομάδος, ήτις κατείχε την πολυκατοικίαν, αναγκασθέντες τελικώς, λόγω των απωλειών των να διακόψωσι την προσπάθειαν των και να αποχωρήσωσιν. Εκ της κατεχούσης την πολυκατοικίαν ομάδος ετραυματίσθη τρις επικινδύνως ο επικεφαλής ταύτης ανθ/γος πεζ. Θανάσουλας Παν. καθώς και έτεροι δύο αγωνισταί, εξ ων ο Μασέρας Ιωαν., επίσης δια πολλαπλών τραυμάτων και ο φονευθείς εκ των εις το Φρουραρχείον συγκεντρωμένων αξιωματικών, ανθ/γός Μανουσάκης. Ο Παναγιώτης Θανάσουλας παρασημοφορήθηκε με το Αργυρούν Αριστείον Ανδρείας.»
ΘΩΜΑΊ’Σ ΠΑΡΙΑΝΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου