Κυριακή 26 Ιουνίου 2011


ΣΟΚ! Η ΒΙΒΛΟΣ ΤΩΝ "ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ": "Να συνεχίσουμε με συνέπεια τις εξεγέρσεις του αραβικού κόσμου.Αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών
Πλήρη αποποινικοποίηση της χρήσης απαγορευμένων ουσιών σχεδιάζει η ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατάρτισε και πλέον βρίσκεται στα χέρια του υπουργείου Δικαιοσύνης, επιχειρείται ο εξορθολογισμός των ποινών για αδικήματα ναρκωτικών, οι οποίες είναι από τις πιο αυστηρές στην Ευρώπη, ενώ πλέον θα παίζει ρόλο στις ποινές η αγοραστική αξία των ναρκωτικών και όχι η ποσότητα της απαγορευμένης ουσίας.
Το δημοσίευμα της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» κάνει λόγο πως ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ενημερώθηκε για το περιεχόμενο της νέας νομοθετικής πρότασης και βλέπει με θετική ματιά αυτές τις αλλαγές για την ποινική αντιμετώπιση των παραβατών του νόμου περί ναρκωτικών.
Αναλυτικά το νομοσχέδιο προβλέπει:
*Καθολική αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών. Η ρύθμιση έχει περισσότερο σημειολογικό χαρακτήρα. Σε γενικές γραμμές τα δικαστήρια αφήνουν και σήμερα ουσιαστικά ατιμώρητο όποιον συλλαμβάνεται για χρήση απαγορευμένων ουσιών. Τον τιμωρούν όμως σε συνδυασμό με ενδεχόμενη διάπραξη άλλων αδικημάτων (π.χ. κατοχή ναρκωτικών). Η εξάρτηση αποτελούσε συνήθως στοιχείο απαλλαγής για την εγχώρια νομολογία. Η νέα απαλλακτική ρύθμιση περιλαμβάνει ωστόσο τώρα και τους περιστασιακούς χρήστες, οι οποίοι δεν χρειάζεται να αποδείξουν ότι έχουν εξάρτηση από συγκεκριμένη ουσία.
*Μετατροπή της κατοχής μικροποσότητας προς ιδία χρήση σε πταίσμα. Με τις γενικές αλλαγές στο ποινικό δίκαιο και την αναμενόμενη κατάργηση των πταισμάτων ως ποινικών αδικημάτων, θα μείνει ουσιαστικά ατιμώρητη και η κατοχή μικρών ποσοτήτων.
*Τα «βαποράκια» δεν θα διώκονται πλέον ως διακινητές (μικροέμποροι) ναρκωτικών σε βαθμό κακουργήματος. Η δίωξή τους θα γίνεται σε βαθμό πλημμελήματος, ανεξαρτήτως εάν αυτά είναι ή όχι εξαρτημένα.
*Η ποινή των ισοβίων προβλέπεται μόνο στις πολύ σοβαρές υποθέσεις εμπορίας ναρκωτικών. Οι ποινές για τη διακίνηση γίνονται έτσι πιο αναλογικές, καθώς θα ξεκινούν από τα 10 χρόνια και θα φτάνουν στα ισόβια. Με την πιθανή αναγνώριση ελαφρυντικών είναι πιθανή και περαιτέρω μείωσή τους.
*Στη βαρύτητα του αδικήματος εμπορίας θα παίζει πλέον ρόλο η αποτίμηση της αγοραίας αξίας των ναρκωτικών και όχι η ποσότητα της απαγορευμένης ουσίας. Άλλη αξία έχει ένα κιλό χασίς και άλλη ένα κιλό κοκαΐνης.
*Καταργείται επίσης η δυνατότητα των μεγαλοδιακινητών να επικαλούνται γνωματεύσεις τοξικοεξάρτησης, για να επιτυγχάνουν με τον τρόπο αυτό σημαντικές μειώσεις της ποινής τους.
*Αναστολή δίωξης και επέκταση των αποφυλακίσεων υπό όρους για όσους υπάγονται σε προγράμματα θεραπείας ή υποκατάστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου