Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011


Η απόλυτη παρακμή του πρώτου Μουσείου της χώρας
Κατάντια. Δεν υπάρχει άλλη λέξη για να περιγράψει κανείς την εγκατάλειψη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του σημαντικότερου μουσείου της χώρας. Την περασμένη Κυριακή λειτουργούσε το ένα έκτο των μουσειακών του χώρων. Ανάλογη (εξευτελιστική) εικόνα παρουσίαζε και πριν από δύο εβδομάδες, όπως μεταφέρουν οι αναγνώστες της εφημερίδας «Καθημερινή». Ανοιχτές οι 8 από τις 64 αίθουσες! Και το πωλητήριο κλειστό. Και η καθαριότητα των εξωτερικών χώρων και η περιποίηση του κήπου, στην καλή διάθεση των Φίλων του Μουσείου, που με δικά τους έξοδα πληρώνεται ο κηπουρός.
Χιλιάδες τουρίστες κόβουν (κανονικό) εισιτήριο εντελώς ανυποψίαστοι για την κοροϊδία που τους περιμένει σε ένα μουσείο που υπολειτουργεί. Οταν συνειδητοποιούν τι ακριβώς συμβαίνει, εξαγριώνονται. «Αυτό που για κάθε Ελληνα ή ξένο επισκέπτη θα αποτελούσε, μαζί με την επίσκεψη στην Ακρόπολη, την κορυφαία εμπειρία της πόλης», τονίζει ο κ. Γιώργος Κυριακόπουλος στο σημείωμά του ύστερα από προσωπική εμπειρία, «είναι στην πραγματικότητα μια λυπητερή ανταλλαγή βλεμμάτων με τους στενοχωρημένους μαθητές από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και τους εκατοντάδες άλλους ημεδαπούς και αλλοδαπούς τουρίστες που δεν είδαν τους κούρους, δεν είδαν τις επιτύμβιες στήλες, δεν είδαν το παιδί του Μαραθώνα και τον έφηβο των Αντικυθήρων, δεν είδαν τα κυκλαδικά ειδώλια, δεν είδαν τη συλλογή χαλκών, δεν είδαν τις λευκές ληκύθους, δεν είδαν καν ένα αγγείο ούτε ένα κόσμημα ούτε τα υπέροχα ελληνιστικά και ρωμαϊκά γλυπτά ούτε την περίφημη συλλογή κοροπλαστικής ούτε τα γυάλινα ούτε τη μοναδική συλλογή Σταθάτου ούτε την εντυπωσιακή αιγυπτιακή συλλογή».
Ο λόγος για τον ξεπεσμό του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου είναι γνωστός. Οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού, καθώς στο τέλος της περασμένης χρονιάς απομακρύνθηκαν συνολικά 200 συμβασιούχοι υπάλληλοι: οι μισοί ήταν εποχικοί (εργάζονται από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο, όταν το μουσείο λειτουργεί με θερινό ωράριο), ενώ οι υπόλοιποι είχαν υπογράψει συμβάσεις ορισμένου χρόνου (έληγαν στις 31 Δεκεμβρίου) που δεν ανανεώθηκαν.
«Το μουσείο χρειάζεται τουλάχιστον 130 φύλακες για να λειτουργήσει με διπλή βάρδια και σήμερα έχουμε μόνον τους 30», λέει ο διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόλαος Καλτσάς, ο οποίος αναρρώνει ύστερα από επέμβαση στο στομάχι. Η προκήρυξη για την πρόσληψη 115 νέων συμβασιούχων έχει γίνει, η επιλογή ολοκληρώθηκε, αλλά εκκρεμεί η τελική έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. «Την περιμένουμε από ώρα σε ώρα, από μέρα σε μέρα. Θέλω να ελπίζω ότι από τη Δευτέρα οι άνθρωποι αυτοί θα είναι στη θέση τους και θα μπορούμε να λειτουργήσουμε κανονικά», λέει ο κ. Καλτσάς. «Κανονικά» μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, οπότε λήγουν οι συμβάσεις των 115 και το πρώτο μουσείο της χώρας θα επιστρέψει στη σημερινή του απελπιστική κατάσταση.«Κλειστόν» τις ΚυριακέςΗ ιστορία των συμβασιούχων είναι η κορυφή στο παγόβουνο μιας θλιβερής διετίας αποψίλωσης του προσωπικού με μεταθέσεις, αποσπάσεις και, κυρίως, συνταξιοδοτήσεις. Ετσι φτάσαμε από τα λαμπερά εγκαίνια της επανέκθεσης και του (ανακαινισμένου) ορόφου στο σημερινό πατατράκ. Οσο για το πωλητήριο, είχε κλείσει καθώς το διαχειριζόταν ο υπό εκκαθάριση ΟΠΕΠ και επρόκειτο να περάσει στα χέρια του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠΑ), όπως και έγινε. Τελικά εγκρίθηκε η μετάταξη δύο (πρώην) υπαλλήλων της Ολυμπιακής, χωρίς όμως την πρόβλεψη μισθολογικής δαπάνης για εργασία Κυριακές και αργίες. Ετσι, το πωλητήριο παραμένει κλειστό τις Κυριακές! Τα καφέ λειτουργούν, καθώς τα διαχειρίζονται ιδιώτες.
Και το πρόβλημα με την πλημμελή καθαριότητα του κήπου λύθηκε προσωρινά με έξοδα της Εταιρείας των Φίλων του Μουσείου. «Είμαι ευγνώμων σε αυτούς τους ανθρώπους. Αλλά μέχρι πότε;».
Συνοπτικά: η εγκατάλειψη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου οφείλει να κινητοποιήσει άμεσα το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού που διατηρεί ακέραιη την ευθύνη για τη σημερινή του εικόνα. Αποτελεί εθνικό καθήκον η άμεση αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του πρώτου μουσείου της χώρας θέτοντας αυστηρές προτεραιότητες σε ένα τόσο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Αν δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ομαλή λειτουργία του, είμαστε άξιοι της μοίρας μας.
Την εικόνα εγκατάλειψης του χώρου διαπιστώσαμε σε επίσκεψή μας προ ολίγων ημερών στα χώρο και οφείλουμε να ομολογήσουμε πως σε σύγκριση με την εικόνα που είχε το μουσείο πέρσι το καλοκαίρι αυτό που αντικρίσαμε μας προκάλεσε θλίψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου