Ανήσυχοι πελάτες ζητούσαν να πληροφορηθούν πώς μπορούν να μεταφέρουν τα χρήματά τους εκτός Ελλάδας.
Τα τηλέφωνα σε κεντρικό υποκατάστημα μεγάλης ιδιωτικής τράπεζας δεν σταμάτησαν να κουδουνίζουν από χθες το πρωί. Ανήσυχοι πελάτες ζητούσαν να πληροφορηθούν πώς μπορούν να μεταφέρουν τα χρήματά τους εκτός Ελλάδας.
Αρχικά, η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομικής και στη συνέχεια η χθεσινή υποβάθμιση έξι ελληνικών τραπεζών από την Moody’s δημιούργησε νευρικότητα στους καταθέτες.
“Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των τραπεζών ήταν αναμενόμενη, όχι όμως και το εύρος της”, σχολίαζε χθες στη “Μ” ανώτατο τραπεζικό στέλεχος ιδιωτικής τράπεζας. Σύμφωνα με την εκτίμηση του ίδιου στελέχους, η υποβάθμιση της χώρας μας “δεν έχει καμία άμεση συνέπεια, αφού δεν δανειζόμαστε από τις αγορές”, αλλά αποτελεί ένδειξη ότι “οι αγορές θεωρούν το ενδεχόμενο ενός ‘κουρέματος του χρέους’ όχι και τόσο μακρινό όσο το προηγούμενο διάστημα”.
“Σε αυτό το πλαίσιο ξαναφούντωσε η συζήτηση περί χρεοκοπίας και η ανακύκλωση σεναρίων περί επιστροφής στη δραχμή, που δεν έχει καμία βάση και μόνο πανικό προκαλεί. Υπάρχουν επιχειρηματίες που έχουν καταθέσεις κάποιων χιλιάδων ευρώ και τις ‘μοιράζουν’ σε πολλές τράπεζες υπό τον φόβο κατάρρευσης” τονίζει, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν έχει κανένα νόημα μια τέτοια κίνηση, γιατί ακόμη και να επιβεβαιωθεί το χειρότερο σενάριο, η εγγύηση των καταθέσεων ισχύει για το συνολικό ποσό και όχι για το ποσό που είναι κατατεθειμένο σε κάθε τράπεζα.
“Το επενδυτικό κοινό επέδειξε ψυχραιμία και δεν προχώρησε σε μεγάλες αναλήψεις, όπως έκανε την περασμένη άνοιξη, που κινήθηκε υπό το κράτος του πανικού”, σημείωνε διευθυντικό στέλεχος τράπεζας που ελέγχεται από το ελληνικό δημόσιο. Πάντως το ίδιο τραπεζικό στέλεχος σχολίαζε χθες ότι “όσοι είχαν μεγάλα ποσά και σκέφτονταν να τα βγάλουν έξω το έχουν κάνει ήδη” και ότι τώρα οι αναλήψεις μετρητών “δεν γίνονται για επενδύσεις σε άλλα χρηματοπιστωτικά προϊόντα, που ενδεχομένως κρίνονται πιο ασφαλή, αλλά για την κάλυψη των τρεχόντων εξόδων”.
Σημειωτέον ότι η εκροή καταθέσεων το 2010 ήταν μαζική, ξεπερνώντας τα 29 δισ. ευρώ, ενώ μόνο τον Ιανουάριο οι αναλήψεις από τραπεζικούς λογαριασμούς ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ. Πηγές από την Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμούν ότι τα δύο τρίτα αυτών των χρημάτων διοχετεύτηκαν στην κατανάλωση και μόνο το ένα τρίτο (10 δισ.) μεταφέρθηκαν σε τράπεζες του εξωτερικού.
Πιθανότητα χρεοκοπίας
“Η διαβάθμιση που έχουμε δώσει στην Ελλάδα είναι μη επενδυτική εδώ και περίπου ένα χρόνο, επομένως υπάρχει σαφώς η πιθανότητα χρεοκοπίας”, δήλωσε χθες στο Reuters ο επικεφαλής της Standard & Poor’s για την πιστοληπτική αξιολόγηση ευρωπαϊκών χωρών Μόριτς Κρέμερ, προσθέτοντας ότι “αν συμβεί, τότε οι επενδυτές θα λάβουν το 30% έως 50% της αξίας (σ.σ.: των ομολόγων)”. Ο κ. Κράμερ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο υποβάθμισης της Ελλάδας και της Πορτογαλίας μετά τη σύνοδο της 25ης Μαρτίου. Το σενάριο της αναδιάρθρωσης συζητείται σε μεγάλα οικονομικά φόρα, όπως το Euromoney στο Λονδίνο, όπου ο υπεύθυνος για επενδύσεις του κερδοσκοπικού κεφαλαίου (hedge fund) LNG Capital προέβλεψε ότι η αξία των ελληνικών ομολόγων θα μειωθεί κατά 50% και η περίοδος αποπληρωμής τους θα επιμηκυνθεί κατά 5 έως 10 χρόνια με μία σειρά από αναδιαρθρώσεις, σύμφωνα με το Bloomberg.
Υποβάθμιση έξι τραπεζών
Μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από τη Moody’s, την Κυριακή, ο οίκος αξιολόγησης προχώρησε χθες και στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας έξι τραπεζών: Εθνικής Τράπεζας, EFG Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς (από Ba1 σε Ba3) και ATEbank, Attica Bank (από Ba2 σε B1). Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι πέραν της ΕΚΤ, που καλύπτει το 20% των ισολογισμών τους, οι έξι τράπεζες έχουν περιορισμένες επιλογές χρηματοδότησης από την τραπεζική αγορά, ενώ αναφέρεται και σε... πιθανή χρεοκοπία ή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία δεν θα επηρεάσει μόνο τις επενδύσεις των τραπεζών σε ομόλογα αλλά και τις δυνατότητες χρηματοδότησής τους.
Σημειωτέον ότι, με βάση τις τελευταίες αξιολογήσεις της Μoody’s, οι τέσσερις τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς) έχουν υψηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση από αυτήν του ελληνικού δημοσίου, λόγω της ύπαρξης του ελληνικού ταμείου χρηματοοικονομικής σταθερότητας, της απόφασης της ΕΚΤ να κάνει αποδεκτούς τους ελληνικούς τίτλους ως εχέγγυα ανεξαρτήτως αξιολόγησης, καθώς και του νέου προγράμματος εγγυήσεων της ελληνικής κυβέρνησης, ύψους 30 δισ. ευρώ.
Αγωγή κατά της Moody’s
Η απόφαση του οίκου Moody’s να μειώσει κατά τρεις μονάδες την πιστοληπτική αξιολόγηση τη Ελλάδας προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης, που θεωρεί πως η μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας δεν βασίζεται σε αντικειμενική και ισορροπημένη αξιολόγηση των οικονομικών συνθηκών τις οποίες αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Στις προσεχείς συνεδριάσεις των συμβουλίων Eurogroup και Εcofin στις 14 και 15 Μαρτίου ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να ζητήσει επίσπευση των αποφάσεων για την καλύτερη εποπτεία των οίκων αξιολόγησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ δέκα βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ζητούν τη χρησιμοποίηση νομικών μέσων και την κατάθεση αγωγής κατά του οίκου αξιολόγησης Moody’s.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου