Παρασκευή 20 Απριλίου 2012


"Ζούμε σε ζούγκλα"
Η κρίση έχει αφήσει τη χώρα απροστάτευτη. Σε πολλές περιοχές ομάδες τσιγγάνων τρομοκρατούν τους κατοίκους με ληστρικές επιδρομές και σε ορισμένα μέρη έχουν ήδη δημιουργηθεί ομάδες περιφρούρησης προκειμένου οι πολίτες να... προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες τους. Στην ανοχύρωτη ύπαιθρο οι ηλικιωμένοι αποφεύγουν να κυκλοφορούν στον δρόμο, καθώς πολλοί από αυτούς δέχονται επιθέσεις και αρκετοί τραυματίζονται. 
Την ίδια στιγμή, όπως καταγγέλλουν πολλοί κάτοικοι αρδευτικοί σωλήνες, σιδηροδρομικές γραμμές και καλώδια της ΔΕΗ κάνουν φτερά, ζημιώνοντας το δημόσιο με πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Η οικονομική κρίση έχει οξύνει τα πράγματα σε όλα τα επίπεδα. Πολλές οικογένειες τσιγγάνων λόγω των αυστηρότερων ελέγχων είδαν τα επιδόματα που έπαιρναν παρανόμως να στερεύουν, ενώ ο αριθμός και τα μέσα των αστυνομικών μειώνονται συνεχώς αφήνοντας μεγάλες περιοχές της χώρας χωρίς καμία προστασία.
«Ζούμε σε ζούγκλα» λένε στην Αιτωλοακαρνανία
Το Αιτωλικό είναι ένα μικρό νησάκι στη μέση της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου το οποίο συνδέεται με τη στεριά με δύο γέφυρες. Στο νησάκι και τα περίχωρά του κατοικούν περίπου 5.000 άτομα. Τον τελευταίο καιρό, όπως καταγγέλλουν πολλοί κάτοικοι, έχουν αυξηθεί δραματικά τα περιστατικά βίας εναντίον ηλικιωμένων κυρίως γυναικών με σκοπό να τους κλέψουν χρήματα και κοσμήματα. Επίσης έχουν αυξηθεί οι ληστρικές επιδρομές εναντίον σπιτιών και αυτοκινήτων.
Στη συντριπτική πλειοψηφία τους, σύμφωνα με στοιχεία από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής, υπαίτιοι των επιθέσεων είναι ανήλικοι τσιγγάνοι από τον καταυλισμό που βρίσκεται πίσω από το γήπεδο. Όσοι από αυτούς οδηγούνται στον εισαγγελέα αφήνονται ελεύθεροι επειδή είναι κάτω των 18 ετών και ορίζεται τακτική δικάσιμος.
«Προχθές, εδώ απέναντι στο στενάκι, είδα τέσσερα τσιγγανόπουλα να έχουν ρίξει μια ηλικιωμένη και να προσπαθούν να της πάρουν το πορτοφόλι» λέει η κυρία Αγγελική Μ., μια 70χρονη κάτοικος της περιοχής. «Τους φώναξα να την αφήσουν, αλλά αυτά έχουν τόσο πολύ αποθρασυνθεί που με απειλούσαν ότι αν δεν σταματήσω να φωνάζω θα μου κάψουν το σπίτι. Φοβάμαι πλέον να βγω στον δρόμο όχι γιατί κρατάω πολλά χρήματα, αλλά για να μη με ρίξουν και χτυπήσω».
«Ζούμε πλέον σε μία ζούγκλα. Η περιοχή είναι απροστάτευτη στο έλεος των ληστρικών επιδρομών. Όχι μόνο σε κλέβουν, αλλά περνάνε κατόπιν και σου χαμογελούν ειρωνικά για να σου δείξουν πόσο ανίσχυρος είσαι απέναντί τους», λέει ο Κώστας Σ. κάτοικος της περιοχής.
Την σοβαρότητα της κατάστασης παραδέχεται και η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Μεσολογγίου κυρία Κατερίνα Δημητριάδη, η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το πρόβλημα στην περιοχή είναι «ιδιαίτερα αυξημένο». Πάντως, όπως σημειώνει, «οι αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και όσοι συλλαμβάνονται οδηγούνται στο δικαστήριο».
Όμως οι αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή είναι ελάχιστες. Η κρίση έχει άμεσο αντίκτυπο στο επίπεδο της προστασίας που η πολιτεία παρέχει στους πολίτες. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε κάθε βάρδια υπηρετούν δύο αστυνομικοί προκειμένου να προστατεύσουν 10 δημοτικά διαμερίσματα με 26.000 κατοίκους.«Υπάρχουν πολιτικοί που διαθέτουν περισσότερους αστυνομικούς για προστασία από ολόκληρη τη γύρω περιοχή. Οι άνθρωποι εδώ είναι κυριολεκτικά απροστάτευτοι. Οι αστυνομικοί, όσο και να προσπαθούν, δεν μπορούν να κάνουν και πολλά πράγματα. Οι κάτοικοι είναι τόσο τρομοκρατημένοι που τον τελευταίο καιρό έχουν σταματήσει να καταγγέλλουν τα περιστατικά επειδή φοβούνται τα αντίποινα. Η κατάσταση είναι τόσο εκρηκτική που φοβάμαι ότι θα έχουμε και πιο σοβαρά περιστατικά. Ορισμένοι σκέπτονται να οργανώσουν πολιτοφυλακές για να προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες τους»αναφέρει ο Κυριάκος Ζ.
Το θέμα έχει φτάσει στη Βουλή
Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Αιτωλικού και της ευρύτερης περιοχής, εξ αιτίας της έξαρσης της παραβατικότητας που αποδίδεται σε μερίδα τσιγγάνων έφερε με ερώτησή του στη βουλή ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Νίκος Τσούκαλης.
Στην ερώτησή του ο βουλευτής αναφέρει πως η κατάσταση στην πόλη έχει λάβει τη μορφή «εμφύλιας σύρραξης» και εκφράζει φόβους για περαιτέρω επιδείνωση, εάν δεν επέλθει κοινωνική ηρεμία. Ακόμα επισημαίνει δεν λείπουν και περιστατικά εκβιασμών και πυροβολισμών.
«Είναι χαρακτηριστικό πως χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης στις περιοχές από το Μεσολόγγι, έως το Νεοχώρι κινδυνεύουν να μείνουν απότιστα, εξ αιτίας της διάλυσης που έχουν υποστεί κατά καιρούς τα αντλιοστάσια, αλλά και το αρδευτικό δίκτυο της περιοχής, από τις συνεχείς κλοπές κάθε είδους καλωδίων και μεταλλικών αντικειμένων» τονίζει ο βουλευτής.
Καζάνι που βράζει η Μεσσηνία
Το Αιτωλικό δεν είναι η μοναδική περιοχή όπου καταγράφεται αυξημένη συχνότητα στα περιστατικά κλοπών και επιθέσεων από συμμορίες τσιγγάνων. Καζάνι έτοιμο να εκραγεί θυμίζει και η κατάσταση που επικρατεί στο Αριοχώρι Μεσσηνίας. Η συνύπαρξη τον τελευταίο καιρό έχει γίνει αδύνατη, μετά τα απανωτά κρούσματα ληστειών και διαρρήξεων που έχουν αναγκάσει τους κατοίκους να δημιουργήσουν ομάδες περιφρούρησης. Πριν λίγες εβδομάδες, στις 28 Μαρτίου, τρεις νεαροί τραυματίστηκαν σε συμπλοκή κατοίκων του χωριού με τσιγγάνους.
Όλα ξεκίνησαν όταν οι κάτοικοι έδιωξαν από τον φούρνο της περιοχής τρεις ανήλικους τσιγγάνους επειδή θεώρησαν ότι σκόπευαν να κάνουν κλοπή. Λίγο αργότερα έφτασε μια ομάδα με περισσότερους από 20 ενήλικους τσιγγάνους που επιτέθηκαν με ξύλα και σίδερα σε πέντε ντόπιους, οι οποίοι βρίσκονταν στο κατάστημα!
Στον τόπο του μακελειού έφτασαν αστυνομικοί, αλλά μόλις τους είδαν οι τσιγγάνοι έσπευσαν να εξαφανιστούν αφήνοντας πίσω τους τραυματισμένους τρεις νεαρούς οι οποίοι μετείχαν στην ομάδα περιφρούρησης του χωριού! Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ οι αστυνομικοί έκαναν έρευνες στα παραπήγματα και τα σπίτια των τσιγγάνων, χωρίς όμως να εντοπίσουν κάποιον από όσους συμμετείχαν στη συμπλοκή.
Τα ίδια και στην Κορινθία
Σε επιχείρηση «σκούπα» της ΕΛ.ΑΣ. που έγινε πριν λίγο καιρό στους καταυλισμούς τσιγγάνων στο Ζευγολατιό και το Κιάτο Κορινθίας συνελήφθησαν επτά άτομα μεταξύ των οποία και τρία μέλη μιας συμμορίας, που είχε ρημάξει την ευρύτερη περιοχή. Ανάμεσά τους και ένας τσιγγάνος 15 ετών. Στην κατοχή τους βρέθηκε μια κυνηγετική καραμπίνα που είχαν κλέψει από ένα σπίτι στο Ξυλόκαστρο την 1η Δεκεμβρίου και δύο μονάδες ηλεκτρονικών υπολογιστών που είχαν αρπάξει από ένα σχολικό συγκρότημα στο Κιάτο στις 10 Ιανουαρίου!
Από τον περασμένο Οκτώβριο, η τριμελής σπείρα είχε διαρρήξει άλλα ένδεκα σπίτια στο Βέλο, το Βραχάτι, το Καμάρι, το Ζευγολατιό, τον Άσσο, το Μπολάτι, το Λέχαιο και την Κόρινθο, από τα οποία άρπαξαν χρήματα, τιμαλφή, εργαλεία, καραμπίνες, αυτοκίνητα, μηχανάκια, είδη διατροφής και ηλεκτρονικές συσκευές η αξία των οποίαν ξεπερνάει τα 17.500 ευρώ! Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Κορίνθου, ενώ η έρευνα για τη συμμετοχή τους και σε άλλες κλοπές συνεχίζεται.
Κατά την ίδια επιχείρηση συνελήφθησαν άλλοι τέσσερις τσιγγάνοι για παράβαση του νόμου περί όπλων και καταδικαστικές αποφάσεις, ενώ στα σπίτια τους βρέθηκαν ένα πιστόλι κρότου, ένα περίστροφο κρότου, ένα αεροβόλο όπλο, έξι μαχαίρια και 73 φυσίγγια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου