Τρίτη 17 Απριλίου 2012


Στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών οι περίφημες ΜΚΟ
Ποινικές διώξεις αναμένεται να ασκηθούν τις επόμενες εβδομάδες εναντίον μελών μη κυβερνητικών οργανώσεων ύστερα από πολύμηνη έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. που φαίνεται ότι... αποκάλυψε διασπάθιση πολλών εκατομμυρίων ευρώ από τα δημόσια ταμεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση στο στόχαστρο των αρχών θα μπει η ΜΚΟ ...Κύκλος της Πάτμου, ενώ σημαντικά στοιχεία φέρεται να έχουν προκύψει και για το Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης.
Υποπτες κρατικές επιχορηγήσεις ερευνώνται σε άλλες τρεις οργανώσεις και συγκεκριμένα στο ελληνικό παράρτημα - ιδρύθηκε το 2004 - του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας, στο Ιδρυμα Αγά Χαν και στην Οικολογική Κίνηση Δράμας, ενώ η έρευνα της Αστυνομίας επεκτείνεται πλέον και σε άλλες οργανώσεις. 
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Προστασίας Δημόσιας Περιουσίας της Οικονομικής Αστυνομίας με βάση τον νόμο 3986/2011 που αφορά «τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής την περίοδο 2012-2015».
Ο Κύκλος της Πάτμου, που θεωρείται ΜΚΟ «ειδικού ενδιαφέροντος» για την ΕΛ.ΑΣ., φέρεται ως το 2010 να έχει εισπράξει επιχορηγήσεις ύψους 1.190.000 ευρώ κυρίως για τη διοργάνωση «περιβαλλοντικών συμποσίων» σε όλον τον κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 2007 δόθηκε επιχορήγηση στον Κύκλο της Πάτμου ύψους 256.000 ευρώ για ένα τέτοιου είδους συμπόσιο που έγινε σε κρουαζιέρα στον Αμαζόνιο.
Όχημα των Ηνωμένων Εθνών εξουδετερώνει νάρκη στο Λίβανο. Το Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης φέρεται να συνεργάζεται με τον ΟΗΕ και να έχει προχωρήσει στη συλλογή ναρκών σε περιοχές έκτασης 1,5 εκατ. τετραγωνικών μέτρων. Δεν υπάρχουν όμως παραστατικά για το αν όντως πήγαν εκεί τα 6,9 εκατ. ευρώ της επιχορήγησης που έχει πάρει από το υπουργείο Εξωτερικών.
Από την άλλη πλευρά, το Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης φέρεται να έχει λάβει τα τελευταία χρόνια επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 6,9 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Εξωτερικών. 
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η συγκεκριμένη ΜΚΟ συνεργάζεται με τον ΟΗΕ και έχει προχωρήσει στη συλλογή ναρκών από περιοχή συνολικής έκτασης 1,5 εκατ. τετραγωνικών μέτρων σε εμπόλεμες ζώνες σε Βοσνία, Λίβανο και άλλες χώρες. Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες, η ΕΛ.ΑΣ. δεν εντόπισε παραστατικά για αυτές τις συναλλαγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου