Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012


Δ. ΑΘΗΝΑΙΩΝ: 1,5 ΕΚΑΤ. € ΘΑ ΚΟΣΤΙΣΕΙ ΤΟ... ΜΑΡΜΑΡΟ. ΖΗΤΗΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ κ.ΤΣΙΠΡΑ ΔΙΚΟΙ ΤΟΥ (ΣΑΣ) ΕΙΝΑΙ
Πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ θα κληθεί να βγάλει από τα ταμεία του ο δήμος Αθηναίων προκειμένου να αποκαταστήσει τις ζημίες που προκάλεσαν οι γνωστοί-άγνωστοι στη δημόσια περιουσία του κέντρου της Αθήνας.  Κάνοντας μια πρώτη εκτίμηση στηνaftodioikisi.gr, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Αθηναίων Ανδρέας Βαρελάς τονίζει πως «οι ζημίες είναι δύο έως τρεις φορές πάνω από τις αντίστοιχες του περασμένου Ιουνίου (σ.σ.: τότε ο Δήμος Αθηναίων τις είχε υπολογίσει σε 612.017 ευρώ). Σύμφωνα με πληροφορίες μία πρώτη αποτίμηση που έχει γίνει ανεβάζει το το κόστος των ζημιών σε άνω του 1,5 εκατ. ευρώ, ωστόσο ο τελικός απολογισμός θα γίνει σε μερικές ημέρες...
Βεβαίως αν συνυπολογισθεί και το μέγεθος των ζημίων των 170 καταστημάτων, καμένων, κατεστραμμένων, λεηλατημένων, τότε το σίγουρο είναι πως ο αριθμός αυτός θα εκτοξευθεί. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην aftodioikisi.gr ο Α. Βαρελάς,κάποια μαγαζιά δε θα ανοίξουν ποτέ και οι εργαζόμενοί τους δε θα βρουν δουλειά.
Μάρμαρα, pilar και κάδοι
Στις ζημίες που αναλογούν στο δήμο της Αθήνας, υπολογίζονται τα μάρμαρα, ο κατεστραμμένος ηλεκτρολογικός υπολογισμός (pilar), καλαθάκια και κάδοι. Ειδικά για τα τελευταία, προνόησε ο δήμος και τα αφαίρεσε ή απομάκρυνε 300 κάδους από το κέντρο. Ωστόσο, όπως είπε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, υπήρχαν καμένοι κάδοι σε σημεία που δεν περίμενε κανείς, όπως, για παράδειγμα, μέσα στην Πλάκα, «σημεία δηλαδή που δεν είναι "προσβάσιμα" σε επεισόδια».
Πάντως, ο δήμος Αθηναίων εξετάζει το ενδεχόμενο απαλλαγής ή μείωσης των δημοτικών τελών για τους πληγέντες καταστηματάρχες και τις επόμενες ημέρες (το επιβεβαίωσε και ο Α. Βαρελάς στην aftodioikisi.gr), έπειτα από συνεννόηση που έχει ήδη ο δήμαρχος Αθηναίων με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών θα προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις.
Ο Γιώργος Καμίνης
«Όλο το δυναμικό του δήμου Αθηναίων βρίσκεται επί ποδός προκειμένου να επουλωθούν οι πληγές της πόλης. Πρώτος στόχος ήταν να απομακρυνθούν τόνοι μαρμάρου και πέτρας, καθώς και αυτοσχέδια οδοφράγματα από τους δρόμους, ώστε από νωρίς το πρωί να δοθούν όλοι οι δρόμοι σε κυκλοφορία. Και τα συνεργεία του δήμου το πέτυχαν. Παράλληλα, από ειδικά κλιμάκια έχει αρχίσει η αποτίμηση των ζημιών στην υποδομή της πόλης, και όπου είναι εφικτό η άμεση αποκατάσταση, κάτι που όμως δεν μπορεί να ολοκληρωθεί άμεσα», δήλωσε σχετικά ο δήμαρχος ΑθηναίωνΓιώργος Καμίνης.
Σχολιάζοντας, δε, τις καταστροφές, τόνισε: «Είναι σαφές πια ότι κάποιοι επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν τις καταστροφές στην πόλη, ως μοχλό αποσταθεροποίησης. Δυστυχώς, οι ζημιές στις υποδομές της πόλης και τα εμπορικά καταστήματα, μπορούν να συγκριθούν μόνο με εκείνες του Δεκεμβρίου του 2008. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι εισήλθε στο στόχαστρο εκείνων που καλλιεργούν το χάος, ο Πολιτισμός και η ιστορική μνήμη της Αθήνας. Σημαντικά νεοκλασικά κτήρια και χώροι μνήμης, πραγματικά στολίδια της πόλης, παραδόθηκαν στις φλόγες. Δε θα τους κάνουμε όμως τη χάρη. Δεν πρέπει να πετύχουν να καμφθεί το ηθικό των πολιτών της Αθήνας. Η πόλη αυτή όχι μόνο θα παραμείνει όρθια, αλλά θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να γίνει καλύτερη από ποτέ».
Σύμφωνα με την πρώτη αποτίμηση:
- 93 κτήρια της Αθήνας καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές, μερικά εκ των οποίων πολύ σημαντικής πολιτιστικής, ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας.
- Στις οδούς Σταδίου, Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Ερμού, Αιόλουκαι Αθηνάς εντοπίζεται η πλειονότητα των κτηρίων και εμπορικών καταστημάτων που υπέστησαν σοβαρές ζημίες.
- Η υπηρεσία καθαριότητας συνεχίζει να συλλέγει μεγάλες ποσότητες σπασμένου μαρμάρου και πέτρας από δρόμους και πεζοδρόμια, που υπολογίζονται σε περίπου 40 τόνους.
- Οι αστικές υποδομές (παγκάκια, πεζούλια, παρτέρια κ.λπ.) στηνπλατεία Συντάγματος έχουν καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς.
- Εκτεταμένες καταστροφές καταγράφονται και σε άλλες υποδομές της πόλης (κάγκελα, πλάκες πεζοδρομίων, σχάρες υδάτων κ.λπ.).
ΕΒΕΑ: «Χτύπημα» για 170 επιχειρήσεις
Στο μεταξύ,ολοκληρώθηκε από τα ειδικά κλιμάκια του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών ο πρώτος απολογισμός των ζημίων που προκλήθηκαν στα εμπορικά καταστήματα και τις επιχειρήσεις της Αθήνας κατά τη διάρκεια των χθεσινών επεισοδίων. Τα συνεργεία του ΕΒΕΑ κατέγραψαν τις καταστροφέςστους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας και ειδικότερα στις οδούςΑμαλίας, Φιλελλήνων, Μητροπόλεως, Μοναστηράκι, Ερμού,Καρ. Σερβίας, Σταδίου, Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Σόλωνος,Ομόνοια και Πατησίων.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία του ΕΒΕΑ επλήγησαν 170 επιχειρήσεις. Το εκτιμώμενο συνολικό κόστος κατά δήλωση των ιδιοκτητών τους ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και οι ζημιές αφορούν τόσο καταστροφές κτηριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού τους όσο και κλοπές εμπορευμάτων. Συγκεκριμένα, 45 επιχειρήσεις (ένδυσης, υπόδησης, κινητής τηλεφωνίας, εστίασης, οικιακών ειδών, κοσμημάτων, σούπερ μάρκετ, βιβλίων κ.λπ.) υπέστησαν ολοσχερή καταστροφή λόγω πυρκαγιάς. Ζημιές υπέστησαν, επίσης, 17 τράπεζες, 4 βιβλιοπωλεία, 5 πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα και 70 καταστήματα ένδυσης - υπόδησης, καθώς και 29 επιχειρήσεις διαφόρων μορφών.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, παρουσιάζοντας τα πρώτα στοιχεία, δήλωσε: «Το ΕΒΕΑ αλλά και όλος ο επιχειρηματικός κόσμος καταδικάζει οποιαδήποτε μορφή βίας και εκφράζει την αγανάκτησή του για τα επεισόδια που δημιουργήθηκαν και έπληξαν για πολλοστή φορά το ιστορικό εμπορικό κέντρο της Αθήνας.
»Ειδικά οι επιχειρήσεις που εδρεύουν στο κέντρο της Αθήνας  βάλλονται από παντού, από την οικονομική κρίση, από τη μειωμένη κατανάλωση, από τους μειωμένους τζίρους, από την ανυπαρξία αναπτυξιακών προσπαθειών και από τις ζημίες και φθορές που προκαλούνται σε κάθε διαδήλωση και πορεία.
»Έχοντας υπόψη μας την τραγική οικονομική κατάσταση που βιώνει όλη η αγορά και γνωρίζοντας τις υπάρχουσες νομοθετικές διατάξεις, το ΕΒΕΑ θα αποστείλει άμεσα επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς με την οποία θα ζητήσει την άμεση εφαρμογή των σχετικών νόμων για την αποζημίωση των πληγεισών επιχειρήσεων και πληγέντων επιχειρηματιών, διότι για αυτές τις πληγείσες επιχειρήσεις, η οποιαδήποτε βοήθεια και συμπαράσταση της πολιτείας είναι θέμα επιβίωσής τους».
Διατηρητέα κτήρια της
Αθήνας που υπέστησαν ζημίες
1. Σταδίου 19-21: Διώροφο διατηρητέο κτίριο. Το αρχικό κτίσμα οικοδομήθηκε την περίοδο 1870-1881 σε σχέδια του γνωστού αρχιτέκτονα Ernest Ziller (1837-1923) σε νεοκλασικό ρυθμό. Την περίοδο 1914-1920 πραγματοποιήθηκε σημαντική επέμβαση σε ρυθμό Νεομπαρόκ, που στέγασε τον κινηματογράφο «ΑΤΤΙΚΟΝ», σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Νικολούδη (1874-1944), από τις πρώτες χρήσεις του οπλισμένου σκυροδέματος. Το 1982 απέκτησε δεύτερη κινηματογραφική αίθουσα «Απόλλων» στο υπόγειο του κτιρίου.
2. Μέγαρο Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, Πανεπιστημίου 37 και Κοραή 10: Πενταόροφο διατηρητέο κτήριο που οικοδομήθηκε την περίοδο 1928- 1934 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Εμμανουήλ Λαζαρίδη (1894-1961), απόφοιτου της Γαλλικής Ecole des Beaux -Arts. Η μορφολογία του συνδυάζει μοντέρνο κλασικισμό με αρχαΐζοντα γεωμετρικό διάκοσμο της Art Deco. Καταστράφηκε το ισόγειο που στεγάζει υποκατάστημα της ALPHA BANK.
3. Μέγαρο Νικολούδη, Πανεπιστημίου 41: Διατηρητέο κτίριο με ομώνυμη στοά. Το αρχικό κτήριο οικοδομήθηκε το 1897 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Νικολούδη (1874-1944) και συμπληρώθηκε σε βάθος προς την οδό Σταδίου, το 1918 από τον ίδιο.
4. Πανεπιστημίου 45 και Πεσμαζόγλου: Πρόκειται για πενταώροφο κτήριο (πρώην κτήριο της Λαϊκής Τραπέζης) με δύο υπόγεια, που οικοδομήθηκε το 1927, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αναστάσιου Μεταξά (1863-1937) που θεωρείται αντιπροσωπευτικός εκπρόσωπος της υστεροκλασικής περιόδου, με πληθώρα έργων του κυρίως στην Αθήνα.
5. Αθηνάς 13-15 και Κακουργιοδικείου (Τράπεζα Κύπρου): Τριώροφο διατηρητέο κτήριο με κεραμοσκεπή, νεοκλασικής ρυθμολογίας
6. Αθηνάς 16 και Βορέως 17 (Τράπεζα ALPHA BANK): Διώροφο διατηρητέο κτήριο εκλεκτικιστικής μορφολογίας, που οικοδομήθηκε στα τέλη του 19ου/αρχές του 20ου αιώνα.
7. Ερμού 66: Διατηρητέο τετραώροφο κτίριο, μορφολογίας ύστερου κλασικισμού.
8. Χειμερινός κινηματογράφος ΑΣΤΥ, Κοραή 4: Ο κινηματογράφος στεγάζεται σε υπόγειο χώρο του κτηρίου, ιδιοκτησίας της «Εθνικής Ασφαλιστικής», που οικοδομήθηκε την περίοδο 1934-38, σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Εμμ. Κριεζή και Αν. Μεταξά.(ΦΕΚ 323/Δ/2001)
9. Σταδίου 6-8: Το συγκρότημα αποτελείται από ένα μονώροφο και ένα διώροφο διατηρητέο κτήριο, ιδιοκτησίας Σπηλιοπούλειου Νοσοκομείου «Αγ. Ελένη» και Ασύλου Ανιάτων. Νεοκλασικής μορφολογίας, οικοδομήθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου