Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012


newspaper trash1 Ποια συμφέροντα δεν θέλουν το μνημόνιο;Ποια συμφέροντα δεν θέλουν το μνημόνιο;
Είναι σαφές ότι τα προτεινόμενα από το νέο μνημόνιο μέτρα θα γονατίσουν σχεδόν κάθε Έλληνα. Πρόκειται για μνημείο οικονομικής εξόντωσης. Νομίζουμε ωστόσο, ότι κάθε Έλληνας έχει συνειδητοποιήσει και ας μην θέλει να το παραδεχθεί ότι αν είχαμε ενεργήσει όταν έπρεπε δεν θα βρισκόμαστε σ’ αυτήν την θέση.
Ας μην ξεχνάμε όμως ότι αν ψηφιστεί το μνημόνιο θα τελειώσουν και πολλοί μεγαλόσχημοι της μεταπολίτευσης και ίσως όλη η μεταπολίτευση. Άραγε, είναι τυχαίο που έχουν σκυλιάσει τα ΜΜΕ των κομπιναδόρων; Αυτών που δεν πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές ούτε στο παιδί τους; Αυτών που αφήνουν απλήρωτους δεκάδες δημοσιογράφους και υπαλλήλους τους; Αυτών που μια ζωή ήταν κρατικοδίαιτοι και τα μασούσαν από τις κρατικές διαφημίσεις και «χορηγίες» και συγχρόνως δεν έδιναν ούτε του αγίου τους νερό; Αυτών που μια ζωή έγλυφαν εκεί που έφτυναν και αντιστρόφως; Διαβάστε τι τους περιμένει:
Οι εφορίες θα γίνουν… ανεξάρτητες! Έως το τέλος Μαρτίου, θα διοριστεί ως Γενικός Γραμματέας της διοίκησης εσόδων, ένα άτομο με άψογο επαγγελματική πορεία επιτευγμάτων φορολογικής συμμόρφωσης και σημαντική εμπειρία σε φορολογικά θέματα. Προς στήριξη της ανεξάρτητης λήψης αποφάσεων, θα μεταβιβαστούν από το υπουργικό στο διοικητικό επίπεδο, μέσω υπουργικής απόφασης, ο έλεγχος των βασικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, η διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού, ενώ οι δραστηριότητες του αρχηγείου φορολογικής διοίκησης θα ελέγχεται εξωτερικά.Έως το τέλος Μαρτίου 2012 το «αρχηγείο» θα θέσει επιχειρησιακούς στόχους για τις κατά τόπους εφορίες σε σχέση με τις κύριες δραστηριότητες όπου συμπεριλαμβάνονται οι έλεγχοι, η επίλυση διαφορών, η κατάθεση και οι στόχοι επίδοσης για τους τοπικούς διευθυντές βάσει των οποίων θα αξιολογούνται. Το αρχηγείο θα λάβει νόμιμες εξουσίες για να κατευθύνει πως θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν οι πόροι των κατά τόπους εφοριών.
Νέα εργαλεία κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος: υποχρεώσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να αναφέρουν συναλλαγές για τις οποίες υπάρχει υποψία για φοροδιαφυγή.
Νέο σύστημα «προστασίας μαρτύρων» κατά της φοροδιαφυγής, καθώς το προηγούμενο κρίθηκε ανεπαρκές.
Ειδική υπηρεσία καταγγελιών που έχουν σχέση με οφειλέτες με απλήρωτα φορολογικά χρέη.
Αξιολόγηση και πρόσληψη 1.000 ελεγκτών για να φτάσουν σταδιακά στους 2.000 .
«καρατόμηση» διευθυντών εφοριών οι οποίοι δεν επιτυγχάνουν τους εισπρακτικούς στόχους τους.
Μέτρα κατά της διαφθοράς: έως το τέλος Ιουνίου 2012, θα στελεχωθεί η νέα υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων. Αλλάζει και το σύστημα προστασίας για όσους καταγγέλλουν περιπτώσεις διαφθοράς. Θα γίνονται εναλλαγή διευθυντών και έλεγχος στις δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων των υπαλλήλων της φορολογικής διοίκησης. Έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμο ένα πλήρες σχέδιο κατά της διαφθοράς.
Καθιέρωση επιτελικών μονάδων-«κλειδί»: διπλασιασμός της παραγωγικής ικανότητας ελέγχου της μονάδας μεγάλων φορολογουμένων.
Η κυβέρνηση δεσμεύεται για κατασχέσεις αντί για ρυθμίσεις χρεών. Αναλαμβάνει να εφαρμόσει πλήρως τον φορολογικό κώδικα και να εγκαταλείψει κάθε φορολογική αμνηστία. Δεν θα εφαρμόσει ή δεν θα παρατείνει όποιες αμνηστίες ή προγράμματα κινήτρων υπάρχουν για την είσπραξη φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.Καταργείται η παράταση των χρόνων πληρωμής φορολογικών χρεών και ληξιπρόθεσμων εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και η αναστολή της ποινικής δίωξης.
Επιτάχυνση εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων φορολογίας, μέσω του ορισμού δικασίμων για το 50% των εκκρεμών υποθέσεων έως το τέλος Ιουνίου 2012, για το 80% έως το τέλος του 2012, και μέσω της πλήρους εκκαθάρισής τους έως το τέλος Ιουλίου 2013 (δίνοντας προτεραιότητα σε φορολογικές υποθέσεις υψηλής αξίας που ξεπερνούν το ¤1 εκατομμύριο).
Για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας των πλημμελειοδικείων, θα γίνει συγχώνευση των υφιστάμενων δικαστηρίων με στόχο τη μείωση του αριθμού τους. Στο τέλος Μαρτίου το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα ξεκινήσει τη δημοσίευση λεπτομερών δικαστικών πληροφοριών στην ιστοσελίδα του. Αυτή η τριμηνιαία άσκηση αρχικά θα καλύψει δεδομένα για φορολογικές υποθέσεις και θα βοηθήσουν στο σχεδιασμό (έως το τέλος Σεπτεμβρίου) ενός πλαισίου απόδοσης για όλα τα δικαστήρια, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ενός αξιόπιστου συστήματος διαχείρισης δεδομένων και ενός συστήματος για την μέτρηση του φόρτου εργασίας.
Είναι λοιπόν σαφές, ότι αν τα μέτρα αυτά εφαρμοστούν ισότιμα και χωρίς διάκριση, τότε πάρα πολλοί από αυτούς που καθημερινά προκαλούν την νοημοσύνη και το περί δικαίου αίσθημά μας, θα ματώσουν πολύ άσχημα. Κι αν αυτό δεν γίνει, και πάλι δεν θα ευθύνεται το μνημόνιο ούτε οι εταίροι μας, αλλά το πολιτικό μας προσωπικό, το οποίο βλέπουμε σήμερα να παραγκωνίζεται για το ποιος θα προσφέρει την σωτηρία στον ελληνικό λαό για ένα δραματικό πρόβλημα που αυτοί κατά συρροή προξένησαν. Κατά συρροή όμως επένδυσε σ’ αυτούς τους «χαμένους» και ο ελληνικός λαός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου