Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012


"Αποστολή εξετελέσθη!" - Η ρωσική αρμάδα βγήκε από την Μεσόγειο (προσωρινά;)
"Αποστολή εξετελέσθη. Αν το "Κουζνέτσοφ" δεν είχε φτάσει στην Α.Μεσόγειο, στην Συρία θα είχαμε μια τέτοια αιματοχυσία που η Λιβύη θα έμοιαζε με παιχνίδι σε παιδικό σταθμό"! Με αυτά τα λόγια ανώτερος Ρώσος αξιωματούχος στην Μόσχα περιέγραψε τον ρόλο της Ομάδας Μάχης του ρωσικού αεροπλανοφόρου "Ναύαρχος Κουζνέτσοφ", η οποία μετά από ένα μήνα παραμονής στο ελληνικό και στο κυπριακό FIR, στις ακτές της συρίας και γενικά και στην Ανατολική Μεσόγειο, πήρε το δρόμο της επιστροφής προς την Βόρεια Θάλασσα, χωρίς να αποκλείεται η επιστροφή της στην περιοχή, καθώς ακόμα πολλά λιμάνια του Βόρειου Ωκεανού είναι παγωμένα.
Το "Ναύαρχος Κουζνέτσοφ" και τα πολεμικά σκάφη πoυ το συνοδεύουν, έμφορτο με Su-33 και Su-25, πέρασε τις Ηράκλειες Στήλες (Γιβραλτάρ) με κατεύθυνση δυτικά και τώρα βρίσκεται ανοικτά των πορτογαλικών ακτών ακολουθούμενο από ένα αμερικανικό υποβρύχιο. 
Στην Α.Μεσόγειο προχώρησε κατά την διάρκεια της παραμονής του σε πολλές ασκήσεις, βασικά προσβολής επίγειων στόχων, ανθυποβρυχιακές, αλλά και αέρος-αέρος. Οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι "αν δεν είχαμε στείλει το Κουζνέτσοφ, θα είχαμε εισβολή στην Συρία από την Τουρκία και την Ιορδανία, χωρίς απόφαση του ΟΗΕ. Έτοιμοι ήταν. Ο Άσσαντ θα απαντούσε βίαια με μαζικές ρίψεις βαλλιστικών πυραύλων και καταλαβαίνετε τι θα συνέβαινε σε όλη την Μέση Ανατολή".
Αυτή την στιγμή υπό την ρποστασία του "Ναύαρχος Κουζνέτσοφ" ενεργοποιήθηκαν οι πυροβολαρχίες των βλημάτων επακτίου αμύνης Yakhod, αλλά και τα Α/Α συστήματα S-300PMU-2, όλα με Ρώσους χειριστές φυσικά.
Τώρα οι Ρώσοι θεωρούν ότι υπάρχει η αναγκαία κάλυψη στην Συρία... Το αρνητικό είναι ότι λόγω των "παγωμένων" ελληνορωσικών σχέσεων δεν έγινε η ελληνορωσική αεροναυτική άσκηση, την οποάι τόσο επιδίωκε το ΓΕΝ και κυρωίς το ΓΕΑ, που ήθελε οι πιλότοι του να ασκηθούν με αντίπαλο τα περίφημα Su-33...
Στο μεταξύ ως "συγκρατημένη πίεση" προς τον Σύρο πρόεδρο 'Ασσαντ εκλαμβάνεται η δήλωση του Ρώσου υπουργού εξωτερικών Σ.Λαβρόφ λίγο πριν την συνάντηση που είχαν οι δύο άνδες: "Ο ηγέτης της Συρίας έχει επίγνωση της ευθύνης του" δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ και συνέχισε: «Κάθε ηγέτης κάθε χώρας πρέπει να γνωρίζει το ποσοστό ευθύνης του. Εσείς γνωρίζετε το δικό σας».
Μέσα στις επόμενες ώρες ο Νικολά Σαρκοζί αναμένεται να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, για την κατάσταση στη Συρία και το σινο-ρωσικό βέτο σε σχέδιο απόφασης για τη Συρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Εν τω μεταξύ, η Ιταλία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Συρία για διαβουλεύσεις, μία ημέρα μετά την απόφαση της Βρετανίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της και των ΗΠΑ να κλείσουν την πρεσβεία τους στη Δαμασκό.
Η Ρώμη ανακοίνωσε ότι η πρεσβεία της θα παραμείνει ανοιχτή, προκειμένου να προσφέρει βοήθεια στους Ιταλούς πολίτες που βρίσκονται στη Συρία.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε πως η Τουρκία θα αναλάβει μια «νέα διεθνή πρωτοβουλία» για τη Συρία, μετά την αποτυχία να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μια απόφαση με στόχο να τερματιστεί η αιματοχυσία στη χώρα.
«Θα αναλάβουμε μια νέα πρωτοβουλία (σ.σ.: προφανώς διαφορετική από το να εφοδιάζουν με όπλα τους αντάρτες) με χώρες που υποστηρίζουν το λαό και όχι το καθεστώς» της Συρίας, δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του χωρίς να διευκρινίσει ποιο θα είναι αυτό το διάβημα.
«Η διαδικασία που έλαβε χώρα στα Ηνωμένα Έθνη σε σχέση με τη Συρία ήταν ένα φιάσκο για τον πολιτισμένο κόσμο» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, επιτιθέμενος σε Ρωσία και Κίνα. με αφορμή το βέτο που άσκησαν στο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά της Συρίας.
Εν τω μεταξύ, επαναλαμβάνεται από νωρίς το πρωί της Τρίτης ο σφοδρός βομβαρδισμός της πόλης Χομς από τις συριακές στρατιωτικές δυνάμεις, σύμφωνα με πληροφορίες κατοίκων και ακτιβιστών.
Εκατό άνθρωποι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα στη Συρία, οι περισσότεροι στη Χομς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου