Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011


Sivas Hotel Madimak Τούρκοι φονιάδες προστατεύονται από την γερμανική κυβέρνησηΤούρκοι φονιάδες προστατεύονται από την γερμανική κυβέρνηση.
Το ξενοδοχείο Madimak, όπου πριν από 18 χρόνια πυρπολήθηκαν 35 Αλεβίτες
ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Πολυάριθμοι Τούρκοι δολοφόνοι, οι οποίοι συμμετείχαν σε σφαγή εναντίον Αλεβιτών στην Τουρκία, απολαμβάνουν των προνομίων του ασύλου στην Γερμανία. Αυτό προκύπτει από απάντηση της γερμανικής κυβερνήσεως σε επερώτηση του κόμματος των Πρασίνων.
Το καλοκαίρι του 1993, στην πόλη Σίβας της Κεντρικής Τουρκίας, κατά τη διάρκεια ενός αλεβίτικου πανηγυριού, δημιουργήθηκε συμπλοκή με σουνίτες, οι οποίοι αποτελούν και την πλειονότητα των κατοίκων της πόλεως. Αποτέλεσμα της συμπλοκής ήταν να πραγματοποιηθεί ένα ανεπανάληπτο ισλαμικό πογκρόμ, την 2α Ιουλίου του ιδίου έτους. Συγκεκριμένα, μετά την καθιερωμένη «προσευχή της Παρασκευής» μεγάλος αριθμός Αλεβιτών οδηγήθηκε από Σουνίτες και αιχμαλωτίστηκε σε ξενοδοχείο της πόλεως, το οποίο εν συνεχεία πυρπολήθηκε. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να απανθρακωθούν 35 άτομα.
Με άδεια παραμονής οι φυγάδες
Σύμφωνα με ανακοίνωση της γερμανικής κυβερνήσεως, εννέα από τους καταζητούμενους δράστες ζουν αυτήν την στιγμή στην Γερμανία με ισχύουσα άδεια παραμονής. Μάλιστα, οκτώ εξ’ αυτών συμπεριέλαβαν στο αίτημά τους για άσυλο το αιτιολογικό της καταδίκης τους για το εν λόγω μακελειό, ενώ ο ένατος φρόντισε να κάνει παιδί με Γερμανίδα, πράγμα που του εξασφάλιζε εξ’ αρχής την μόνιμη άδεια διαμονής του στην Γερμανία.
Τα μέχρι σήμερα υποβληθέντα αιτήματα της τουρκικής πλευράς για την έκδοση των δραστών έχουν όλα απορριφθεί από τους Γερμανούς, οι οποίοι υιοθετώντας τα όσα διατείνονται οι δράστες, ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την συμμετοχή των ατόμων αυτών στην σφαγή των Αλεβιτών. Επιπλέον, το γεγονός ότι κατά την δίκη συμμετείχαν και δύο στρατοδίκες αντίκειται στις ευρωπαϊκές διατάξεις περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα και με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Τα ισόβια είναι πολύ βαριά ποινή για σφαγείς
Σε μία από τις απόπειρες εκδόσεως των δραστών αμφισβητήθηκε και η ίδια η διαδικασία που ακολουθήθηκε από το τουρκικό κράτος, λόγω του βάρους της ποινής που αποφασίστηκε και η οποία καταδίκαζε τους δράστες σε ισόβια δεσμά. Η απόφαση αυτή είναι κατά το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο υπερβολική. Εν τω μεταξύ, υπάρχει και μία πληθώρα άλλων δραστών του συγκεκριμένου φονικού, οι οποίοι έχουν επίσης διαφύγει στην Γερμανία και των οποίων η έκδοση δεν έχει ζητηθεί ακόμη.
Ένας εκ των διαμενόντων στην Γερμανία δραστών, ο οποίος τον περασμένο Σεπτέμβριο συνελήφθη στην Πολωνία με βάση το σχετικό ένταλμα συλλήψεως, έχει στο μεταξύ απελευθερωθεί. Και για αυτόν η Γερμανία απέρριψε κάθε αίτημα της Τουρκίας για έκδοση.
Προσχηματικό το ενδιαφέρον της Τουρκίας
Σε κάθε περίπτωση, η τουρκική κυβέρνηση ασκεί περιορισμένη πίεση προς την γερμανική. Τα αλεβίτικα σωματεία έχουν ασκήσει έντονη κριτική προς τις τουρκικές αρχές για κωλυσιεργία. Ακόμη και λίγες μέρες μετά το πογκρόμ, πριν δέκα οκτώ χρόνια, υπήρχε έντονη η αίσθηση ότι οι τουρκικές διωκτικές αρχές έκαναν τα στραβά μάτια. Μέχρι σήμερα η τουρκική κυβέρνηση έχει περιορισθεί στο να χαρακτηρίσει το περιστατικό αυτό ως «θλιβερό γεγονός», ενώ οι δράστες, χάρις και στην συνθήκη του Σένγκεν… κυκλοφορούν ανάμεσά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου