Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011


Οι υποκλοπές κάνουν άνω κάτω ΕΥΠ – ΑΔΑΕ
Καμπανάκι κινδύνου για το ανύπαρκτο επίπεδο ασφάλειας που υπάρχει σε όλο το φάσμα των τηλεπικοινωνιών της χώρας, καθώς έχουν διαπιστωθεί δεκάδες περιπτώσεις παραβιάσεων, αλλά και αδυναμία ελέγχου των... εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς, «χτύπησε» κρούει η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).
Κατά την παρουσίαση της έκθεσης πεπραγμένων της ΑΔΑΕ για το έτος 2010 στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, ο πρόεδρός της Ανεξάρτητης Αρχής, Ανδρέας Λαμπρινόπουλος, παραδέχτηκε, μετά τις επίμονες ερωτήσεις βουλευτών, ότι είναι δύσκολο η Αρχή να ελέγξει τον τρόπο που λειτουργεί η ΕΥΠ, καθώς δεν έχει ούτε τις τεχνολογικές ούτε τις επιστημονικές δυνατότητες....
«Με το σκάνδαλο των υποκλοπών ακούστηκε κάτι για βαλιτσάκια. Επισκεφθήκαμε την ΕΥΠ, μας έδειξαν ένα βαλιτσάκι. Το ψάξαμε δεν είδαμε τίποτα. Είπαμε τότε ότι αν αυτός είναι εξοπλισμός τότε η ΕΥΠ είναι φτωχή» είπε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ. 
Παράλληλα ο Ανδρέας Λαμπρινόπουλος αποκάλυψε ότι δεν γίνεται έλεγχος αν το τηλέφωνο για το οποίο ζητείται από την εισαγγελία να αρθεί το απόρρητο του, ανήκει στο ίδιο πρόσωπο και ότι μπορεί να παρακολουθούνται όλες οι συνομιλίες στην περιοχή όπου έχει αρθεί το τηλεφωνικό απόρρητου κάποιου.
«Υπάρχουν περιστατικά παραβίασης της ασφάλειας παροχών από εταιρείες σε ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ, όπου βρέθηκαν μαγνητοφωνάκια» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ και πρόσθεσε ότι εάν η Αρχή είχε την λειτουργική δυνατότητα, «μέχρι τέλη του 2011 ο έλεγχος της θα έφτανε σε πολύ υψηλό βαθμό ξεκινώντας από τα πιο επικίνδυνα ΚΑΦΑΟ».
Τα «καρφιά» της ΕΥΠ
Με ανακοίνωση της η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών απαντά ότι από την 1 Ιουλίου του 2009 δεν έχει ελεγχθεί από την ΑΔΑΕ για την νόμιμη άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.
«Η ΑΔΑΕ είναι αρμόδια, σύμφωνα με το νόμο 3115/2003, για τον τακτικό και έκτακτο έλεγχο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών όσον αφορά τη νόμιμη άρση του απορρήτου των επικοινωνιών. Η ΑΔΑΕ δεν έχει ελέγξει σχετικά την ΕΥΠ από την ανάληψη καθηκόντων της παρούσης διοίκησης στις 14.10.2009. Η τελευταία φορά που η ΑΔΑΕ άσκησε τη σχετική της αρμοδιότητα στην ΕΥΠ ήταν στις 7.1.2009, όπως είπε στην Επιτροπή ο κ. Λαμπρινόπουλος» αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της η ΕΥΠ.
Στη συνέχεια η ΕΥΠ υπογραμμίζει ότι λειτουργεί με απόλυτο σεβασμό στους νόμους του κράτους και ζήτά από την ΑΔΑΕ να πραγματοποιήσει άμεσα έλεγχο. «Ζητούμε από την ΑΔΑΕ να ελέγξει σχετικά την ΕΥΠ το ταχύτερο δυνατό, ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία στους Έλληνες πολίτες για τη λειτουργία της Υπηρεσίας, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους. Διαβεβαιώνουμε ότι θα παρασχεθεί κάθε τεχνική ή άλλη βοήθεια στον έλεγχο τακτικό ή έκτακτο, ώστε να διεκπεραιωθεί με επιτυχία το έργο των ελεγκτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου