Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011


Διαρρήκτες Αρχιμαφιόζοι με αργυραμοιβό
Ξέπλεναν σε ενεχυροδανειστήριο τα κλεμμένα 
Εργαλειοθήκες, σπαθιά και κλεμμένα 
Εξαρθρώθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, πολυμελής εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας ενέχονται σε τουλάχιστον 48 διαρρήξεις διαμερισμάτων διαφόρων περιοχών της Θεσσαλονίκης και σε πώληση των κλοπιμαίων
 (τιμαλφή-χρυσαφικά) σε ενεχυροδανειστήριο της πόλης, με σκοπό τη νομιμοποίηση των εσόδων από την εγκληματική τους δραστηριότητα.
Για την βασική ή δευτερεύουσα εμπλοκή τους στην ερευνώμενη υπόθεση, συνελήφθησαν συνολικά (16) άτομα και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός αργυραμοιβού [ανταλλάκτης νομισμάτων]  και συγκεκριμένα:
 Συνελήφθησαν τα δύο ηγετικά μέλη της εγκληματικής ομάδας , υπήκοοι Γεωργίας, ηλικίας 50 και 26 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίζεται δικογραφία με τις κατά περίσταση κατηγορίες της
«Εγκληματικής Οργάνωσης», των «Διακεκριμένων περιπτώσεων Κλοπών», της «Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα εντός εγκληματικής ομάδας».
 Με τις ίδιες κατηγορίες, συνελήφθησαν τα υπόλοιπα (6) μέλη της σπείρας, (4 υπήκοοι Γεωργίας, 2 ομογενείς), ηλικίας από 25 ως 49 ετών, στα οποία είχαν ανατεθεί οι ρόλοι του «τσιλιαδόρου» και του «παραβιαστή» κλειδαριών.
 Στο πλαίσιο των αστυνομικών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των συλληφθέντων, παρουσία δικαστικών λειτουργών, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν επιπλέον 8 αλλοδαποί (επίσης υπήκοοι Γεωργίας) , για τα κατά περίσταση αδικήματα της πλαστογραφίας (πλαστό δελτίο αστυνομικής ταυτότητας) και της παράβασης του Νόμου περί Αλλοδαπών. Παρότι για τους τελευταίους δεν προέκυψαν ενδείξεις συμμετοχής στη συγκεκριμένη οργάνωση, διαπιστώθηκε ότι διέμεναν παράνομα στη χώρα μας, φιλοξενούμενοι στις οικίες των συλληφθέντων μελών της σπείρας, ενώ κάποιοι διέθεταν βεβαρημένο ποινικό παρελθόν.
 Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 25χρονου ομογενούς, ιδιοκτήτη ενεχυροδανειστηρίου που εδρεύει στην οδό Λαγκαδά, για «Αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος», καθώς και για παράβαση Αστυνομικής Διάταξης που αφορά τη νόμιμη λειτουργία των ενεχυροδανειστηρίων.
Από την αστυνομική έρευνα που διενεργήθηκε:
Εξακριβώθηκε η σύνθεση των μελών που αποτελούσαν την εγκληματική οργάνωση και διευκρινίστηκαν οι ρόλοι τους.
Εξακριβώθηκε ο τρόπος – μέθοδος δράσης τους (modus operandi).
Προσδιορίστηκε το ενεχυροδανειστήριο που αναλάμβανε την πώληση των κλεμμένων αντικειμένων.
Αποκαλύφθηκε η παράνομη διαμονή συγγενικών και φιλικών προσώπων των συλληφθέντων στη χώρα μας.
Ως προς τη συγκρότηση και δράση της οκταμελούς εγκληματικής ομάδας, διαπιστώθηκε ότι συστήθηκε τουλάχιστον από τις αρχές Μαρτίου 2011, ενώ μέχρι τη στιγμή της εξάρθρωσής της, είχε διαπράξει τουλάχιστον 23 διαρρήξεις διαμερισμάτων, κατά τις ώρες απουσίας ή κατάκλισης των ιδιοκτητών. Σκοπός των δραστών ήταν η αφαίρεση αντικειμένων μεγάλης χρηματικής αξίας και η πώλησή τους σε αργυραμοιβούς.
Επιπρόσθετα, προέκυψε ότι τρία αλλοδαπά μέλη της σπείρας (δύο 25χρονοι και ένας 26χρονος), πριν τη προσχώρησή τους στην οργάνωση, είχαν μεμονωμένα διαπράξει τουλάχιστον επιπλέον 25 διαρρήξεις οικιών.
Στις οικίες των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (ενδεικτικά):
(10) φορητοί και επιτραπέζιοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές
(4) τηλεοράσεις
(1) home cinema
(40) συσκευές κινητής τηλεφωνίας
(5) ραδιο cd
(7) ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές
(4) ηλεκτρονικές παιχνιδομηχανές
(1) συσκευή αναπαραγωγής ψηφιακών δίσκων
(1) βίντεο player
(1) συσκευή μαγνητοφώνησης
(1) στερεοφωνικό ηχοσύστημα
(1) γεμιστήρας πιστολιού GLOCK με 10 φυσίγγια
(1) πιστόλι αερίου-κρότου
Χρηματικό ποσό 8.800 Ευρώ και
Πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων
Τα προερχόμενα από τις εγκληματικές δραστηριότητες χρηματικά ποσά, νομιμοποιούνταν παρανόμως με αγορές υλικών αγαθών για την κάλυψη βιοτικών και καταναλωτικών αναγκών των ίδιων των δραστών αλλά και των οικογενειών τους.
Η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται προσκειμένου να διαλευκανθεί η δράση της οργάνωσης και να εξακριβωθεί τυχόν εμπλοκή του αργυραμοιβού και σε άλλες παράνομες συναλλαγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου