Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2011


Κόντρα ΕΥΠ αντιτρομοκρατικής?
Πρόκειται για τις δύο περιβόητες κρατικές υπηρεσίες την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών τη γνωστή ΕΥΠ αλλά και την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της οποίας το πλήρες όνομά της είναι Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας – ή απλά ΔΑΕΕΒ.
Και οι δύο θεωρούνται σαν τις υπηρεσίες που ασχολούνται με την προστασία του κράτους αλλά και του πολιτεύματος η πρώτη όσο και την αντιμετώπιση της εσωτερικής αλλά και της αλλοδαπής τρομοκρατίας η δεύτερη.
Και οι δύο αυτές υπηρεσίες θεωρούνται σαν τους ισχυρούς βραχίονες....
της κάθε κυβέρνησης με αποτέλεσμα να στελεχώνονται πάντα τόσο από αστυνομικούς όσο και πολιτικούς υπαλλήλους που ελέγχονται πλήρως από την κυβερνώσα παράταξη.
Στην ουσία και οι δύο αυτές υπηρεσίες είναι πλήρως εξοπλισμένες με σύγχρονα μηχανήματα παρακολούθησης αλλά και υποκλοπής τηλεφωνικών συνδιαλέξεων προκειμένου να γνωρίζουν ποιοι μιλάνε και τι λένε.
Σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν τόσο η ΕΥΠ όσο και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έχουν δημιουργήσει μεταξύ τους γερές κόντρες αλλά και ισχυρές αντιπαλότητες.
Επιπλέον, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία διαθέτει καλύτερα οργανωμένες υπηρεσίες στους τομείς ευθύνης της σε σχέση με την ΕΥΠ που τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της διοίκησής της έχει μετατραπεί σε υπηρεσία που ασχολείται κυρίως – για να μην πούμε μόνιμα – σε παρακολούθηση ατόμων τα οποία αντιπολιτεύονται την σημερινή κυβέρνηση.
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια η ΕΥΠ υπερτερούσε όλων των άλλων ανάλογων υπηρεσιών εξαιτίας των περιβόητων μηχανημάτων παρακολούθησης και υποκλοπής.
Πρόκειται για το γνωστό βαλιτσάκι το οποίο χρησιμοποιούσαν οι πράκτορες της για παράνομες παρακολουθήσεις σε όλο το λεκανοπέδιο Αττικής αλλά και στην επαρχία.
Σήμερα η ΕΥΠ διαθέτει έξι τέτοια μηχανήματα τα οποία μπορούν από απόσταση 20 και πλέον χιλιομέτρων να κάνουν παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων με τις επισυνδέσεις που γίνονται στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.
Πριν από ένα χρόνο η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία απόκτησε και εκείνη ανάλογο μηχάνημα το οποίο μπορεί να μεταφέρεται σε οποιαδήποτε σημείο της χώρας για να κάνει και εκείνη παρακολουθήσεις τηλεφώνων ενώ διαθέτει όπως και η ΕΥΠ μηχανήματα ραδιογωνιομέτρησης με τα οποία εντοπίζεται το σημείο από το οποίο ο κάτοχος ενός κινητού τηλεφώνου πραγματοποιεί τηλεφωνικές επαφές.
Εκεί όμως που εντοπίζεται η μεγάλη κόντρα των δύο αυτών υπηρεσιών είναι στη συλλογή πληροφοριών όσο και στην παρακολούθηση στόχων αλλά και υπόπτων.
Στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου τα οποία παρακολουθούσαν αστυνομικοί τόσο της Αντιτρομοκρατικής όσο και της ΕΥΠ.
Για την ακρίβεια η ΕΥΠ διαθέτει πλήθος αστυνομικών στο περιβόητο Τμήμα Ασφαλείας της τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε όλη τη χώρα όπου υπάρχουν ανεπτυγμένες μικρές μονάδες της.
Αντίθετα η Αντιτρομοκρατική διαθέτει μονάδες στην Αθήνα όπου είναι η κεντρική της υπηρεσία και μία υποδιεύθυνση που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη.
Οι πληροφορίες που δέχεται η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία με έμμισθους πληροφοριοδότες αλλά και πολλά «καρφιά» που διαθέτει σε πολλούς χώρους είναι πολύ περισσότερες από την ΕΥΠ που το τελευταίο διάστημα καρκινοβατεί στον τομέα αυτόν.
Παρόλα αυτά ο σημερινός διοικητής της Αντιτρομοκρατικής Ταξίαρχος κ. Αλκης Τζοίτης θεωρείται στενός συνεργάτης και φίλος του Α’ υποδιοικητή της ΕΥΠ του κ. Φώτη Παπαγεωργίου ο οποίος θεωρείται ο ισχυρός άνδρας της ΕΥΠ αλλά και ο επιχειρησιακός νους της υπηρεσίας αυτής.
Και οι δύο υπηρεσίες παρουσιάζουν ένα μεγάλο τρωτό γνωστό σε όλο το προσωπικό τους. Είναι στην ουσία έρμαια των ξένων μυστικών υπηρεσιών και κυρίως των Αμερικανών που επιδιώκουν να συνεργάζονται στενά μαζί τους.
Επιπλέον η ΕΥΠ παρουσιάζει μεγάλες «τρύπες» με διείσδυση ξένων μυστικών υπηρεσιών ενώ η κατεξοχήν αντίπαλη μυστική υπηρεσία η Τουρκική πέτυχε να χτυπήσει δίκτυα της ΕΥΠ.
Αναγκαστική προσγείωση των δύο μυστικών υπηρεσιών υπάρχει στον 15 όροφο του κτιρίου της ΕΥΠ όπου βρίσκονται και σχεδόν συστεγάζονται οι υπηρεσίες παρακολουθήσεις κινητών και σταθερών τηλεφώνων.
Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι οι στόχοι που παρακολουθεί η κάθε μία υπηρεσία με τα περιβόητα βαλιτσάκια τους είναι ενήμερη η άλλη υπηρεσία.
Μία περιοχή όπου γίνεται μάχη μεταξύ των δύο μυστικών υπηρεσιών είναι τα Εξάρχεια.
Η παρακολούθηση ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου στα Εξάρχεια αλλά και σε άλλες περιοχές δίνει τη δυνατότητα πραγματικής σφαγής μεταξύ των δύο υπηρεσιών.
Στο παρελθόν μάλιστα με την υπόθεση Δύτης η μία υπηρεσία χαλούσε την παρακολούθηση που πραγματοποιούσε η άλλη.
Σε ένα σημείο που η ΕΥΠ υπερτερεί της Αντιτρομοκρατικής είναι τα λεγόμενα μυστικά κονδύλια.
Η μεν ΕΥΠ διαθέτει ακόμα και σήμερα σύμφωνα με τον προϋπολογισμό τεράστια χρηματικά ποσά ενώ η ΔΑΕΕΒ χρηματοδοτείται με πολύ λιγότερα.
Πριν από λίγα χρόνια στην Υποδιεύθυνση της Κρατικής Ασφάλειας της Ασφάλειας Αττικής στο Τμήμα Ενημέρωσης υπηρετούσε αξιωματικός ο οποίος είχε αναπτύξει μόνος του ένα τεράστιο δίκτυο πληροφοριών το οποίο με πενιχρά μέσα το συντηρούσε χωρίς την παραμικρή βοήθεια από την υπηρεσία του.
Οι πληροφορίες που συγκέντρωνε ήταν τεράστιας σημασίας για την εθνική ασφάλεια.
Όλες τις διοχέτευε στην ΕΥΠ της οποίας όμως οι υπάλληλοι δεν ήταν σε θέση όχι μόνο να της αξιοποιήσουν αλλά ούτε καν να τις αξιολογήσουν.
Πάντως για να λέμε τη μαύρη αλήθεια οι υπάλληλοι της ΕΥΠ έχουν μία μεγάλη εμπειρία.
Να τοποθετούν κοριούς σε δεκάδες σταθερά τηλέφωνα κάτι που η Αντιτρομοκρατική δεν μπορεί να το πετύχει ακόμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου