Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011


ΔΙΕΛΥΣΑΝ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ,ΕΙΣΠΡΑΤΤΟΝΤΑΣ ΠΑΧΥΛΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΕ ΜΟΛΙΣ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ,Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΑΖΕΙ...ΦΡΑΓΜΟΥΣ!
Φρένο στις συντάξεις αλλοδαπών βάζει το ΙΚΑ. Με εγκύκλιό του (την οποία υπογράφει ο υποδιοικητής ∆ιον. Πατσούρης) αλλάζει ο τρόπος υπολογισµού των συντάξεων ως προς τη χορήγηση προσαυξήσεων στα δικαιούµενα ποσά συντάξεων για ηµέρες ασφάλισης που πραγµατοποιήθηκαν σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Σκοπός των ενεργειών είναι η εκλογίκευση του συστήµατος και η εξασφάλιση χορήγησης συντάξεων στους πραγµατικά δικαιούχους.
Σηµειώνεται ότι ηλικιωµένοι, κυρίως από τη Βουλγαρία και τη Ρουµανία που έρχονται στην Ελλάδα µε µόλις ενάµιση χρόνο δουλειά, παίρνουν σύνταξη και επιπλέον συµπληρωµατικές παροχές από τα ασφαλιστικά ταµεία (κυρίως το ΙΚΑ). 
Οπως αποκάλυψαν οι έλεγχοι στα ασφαλιστικά ταµεία, σηµαντικός αριθµός αλλοδαπών δηλώνει ότι διαµένει µόνιµα στην Ελλάδα και παίρνει το σύνολο της σύνταξης, ενώ στην ουσία περνάει το µεγαλύτερο διάστηµα στη χώρα του.
Επίσης, οι αλλοδαποί που παίρνουν σύνταξη µπορούν στη συνέχεια να υποβάλουν τα χαρτιά τους και για το Επίδοµα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ)! 
Ετσι, αν και έχουν καταβάλει ελάχιστες εισφορές στα ασφαλιστικά ταµεία της Ελλάδας, η κύρια σύνταξή τους µαζί µε το ΕΚΑΣ µπορεί να φτάσει τα 720 ευρώ.  
Επισηµαίνεται ότι στη Βουλγαρία, τη Ρουµανία, την Αλβανία και τη Γεωργία ο µέσος όρος σύνταξης δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ. Με ένσηµα ενός έως τριών ετών στην Ελλάδα λαµβάνουν σύνταξη µέχρι και 600 ευρώ. Μάλιστα, οι περισσότεροι δεν διαµένουν πλέον εδώ, αφού έχουν επιστρέψει στη χώρα τους και λαµβάνουν τραπεζικώς τη σύνταξη.
ΤΑ ΜΕΤΡΑ που ανακοινώθηκαν από το ΙΚΑ είναι τα παρακάτω:
Αυστηροποίηση του ελέγχου των προϋποθέσεων µόνιµης διαµονής στη χώρα των συνταξιούχων που συνταξιοδοτούνται µε βάση τους κοινοτικούς κανονισµούς και παίρνουν κατώτατο όριο συντάξεων από το ΙΚΑ. Ορθή εφαρµογή της εθνικής νοµοθεσίας σε συνδυασµό µε τις κοινοτικές διατάξεις στο θέµα των προσαυξήσεων των κατώτατων ορίων συντάξεων. Σχετικά µε το δεύτερο µέτρο ισχύουν τα ακόλουθα: Το κατώτατο όριο σύνταξης του ΙΚΑ είναι 486,84 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται όταν ο ασφαλισµένος έχει πάνω από 4.500 ηµέρες. Στους πολίτες της Ε.Ε. που έχουν χρόνο ασφάλισης στην Ελλάδα και σε άλλη χώρα της Ε.Ε., όταν η Ελλάδα είναι χώρα µόνιµης διαµονής και το ΙΚΑ ο φορέας που θα απονείµει τη σύνταξη, το ποσό της σύνταξης που τελικά καταβάλλεται σε αυτούς είναι κατά κανόνα µεγαλύτερο από 486,84 ευρώ. Και αυτό γιατί ο χρόνος που διανύθηκε σε χώρα της Ε.Ε και στην Ελλάδα υπερβαίνει κατά το 90% των περιπτώσεων τις 4.500 ηµέρες ασφάλισης. Επειτα από εξέταση του υφιστάµενου εθνικού θεσµικού πλαισίου σε συνδυασµό µε τους κοινοτικούς κανονισµούς διαπιστώθηκε ότι στους πολίτες της Ε.Ε. δεν εφαρµόζονταν ορθά οι σχετικές διατάξεις, µε αποτέλεσµα να λαµβάνουν προσαυξηµένο ποσό κατωτάτου ορίου πολίτες της Ε.Ε. για χρόνο που διανύθηκε στις χώρες αυτές, ενώ είχαν πολύ µικρό χρόνο ασφάλισης στην Ελλάδα (π.χ. 300 ηµέρες ασφάλισης στην Ελλάδα και 12.000 ηµέρες ασφάλισης στη Βουλγαρία). Η κύρια σύνταξή τους µαζί µε το ΕΚΑΣ µπορεί να φτάσει τα 720 ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου