Παρασκευή 29 Απριλίου 2011


Tο τέλος του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού
του Γιάννη Τσαραγκλή - Το μεγαλύτερο στοίχημα της κυβέρνησης από πολιτικής και οικονομικής άποψης, είναι η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και η αντιμετώπιση των αντιδράσεων του πιο ισχυρού κρατικοδίαιτου συνδικαλιστικού σωματείου αυτού της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, το οποίο φιλοδοξεί να γίνει η δεύτερη Κερατέα, όπου θα υποχωρήσουν ξανά οι κυβερνητικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση δεν αρκείται μόνο στην πώληση του 17% από το 51% που κατέχει στη ΔΕΗ, γιατί αφενός αυτό θα δώσει ένα μικρό έσοδο αφού η μετοχή της είναι στα χαμηλότερα ιστορικά επίπεδα ( 2,5 δισ, ευρώ κεφαλαιοποίηση) και αφετέρου δεν θα έχει λύση το κρίσιμο θέμα του μάνατζμεντ της ΔΕΚΟ. Η λύση που προκρίνεται είναι η κυβέρνηση να πουλήσει εξωχρηματιστηριακά το ποσοστό του 17% αρχικά και με option για πώληση και άλλου ποσοστού στο μέλλον σε έναν ισχυρό στρατηγικό επενδυτή από το χώρο της ενέργειας, ο οποίος θα αναλάβει το μάνατζμεντ και θα δεχθεί τους όρους της κυβέρνησης σχετικά με τη λειτουργία της ΔΕΗ.
Αυτό βεβαίως, θα προκύψει από έναν διεθνή διαγωνισμό, για τον οποίο είναι βέβαιο -εκτός απροόπτου- ότι θα ενδιαφερθούν πολλοί ισχυροί και κυρίως ευρωπαϊκοί κολοσσοί από το χώρο της ενέργειας. Αυτό το σενάριο φαίνεται να το εγκρίνει και η Τρόικα, η οποία ζητά από την κυβέρνηση να απαλλαγεί από τη διαχείριση της ΔΕΗ και από την ρουσφετολογική εξάρτηση των προσλήψεων των εργαζομένων της.
Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη από την ΕΕ να απελευθερώσει την αγορά της ενέργειας και άρα εκ των πραγμάτων δεν μπορεί η κυβέρνηση να συνεχίζει να είναι ιδιοκτήτης της ΔΕΗ. Αυτό όμως, δεν θέλουν να το καταλάβουν με τίποτα οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ οι οποίοι χρησιμοποιούν σαν επιχείρημα την εκτίμησή τους ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα διπλασιάσει την τιμή του ρεύματος στους τελικούς καταναλωτές. Λέγοντας έτσι, ότι δεν θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός στην αγορά του ρεύματος, όπως δεν λειτουργεί καί στην τηλεφωνία με τον ΟΤΕ να ταράζει τους καταναλωτές ( λόγω του απαρχαιωμένου δικτύου του) σε παγια και ταλαιπωρία.
Στην ουσία όμως η ΓΕΝΟΠ ξέρει πολύ καλά ότι έφτασε το τέλος της ευδαιμονίας του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού που γιγαντώθηκε με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και με την αρωγή των κυβερνήσεων της ΝΔ.
Οι δανειστές μας δεν δέχονται επ΄ουδενί να διατηρηθεί το καθεστώς των κρατικοδίαιτων συνδικαλιστών, όπως αυτό υπάρχει στη ΔΕΗ, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ και ΟΣΕ. Περιμένουν από την ελληνική κυβέρνηση να συγκρουστεί με αυτό το κατεστημένο του δημόσιου τομέα και να ετοιμάσει την εποχή μιας ελληνικής οικονομίας χωρίς διακρίσεις των ευνοούμενων υψηλόμισθων δημόσιων υπαλλήλων και των χαμηλόμισθων του ιδιωτικού τομέα.
Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με όλους τους πολιτικούς αναλυτές, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ αναμένεται να είναι ιστορική, αφού από την κόντρα κυβέρνησης - ΓΕΝΟΠ θα δούμε, είτε το τέλος του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού είτε το τέλος της κυβέρνησης.
Στην πρώτη περίπτωση, η κυβέρνηση θα πείσει τις αγορές και την Τρόικα ότι είναι ικανή να αλλάξει την παρασιτική πολιτική, τύπου Σοβιέτ που εφαρμόζονταν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Στη δεύτερη περίπτωση που τυχόν δηλαδή νικήσει η ΓΕΝΟΠ, η Ελλάδα θα μπει σε περίοδο πολιτικής αστάθειας και χάους, αφού οι δανειστές δεν θα δίνουν τη δόση και η κυβέρνηση θα παει σε εκλογές!
Μπορεί βέβαια να υπάρξει και η μέση λύση του διαλόγου και των ανταλλαγμάτων που μπορεί να ικανοποιούν και τις δύο πλευρές. Κάτι που μένει να το δούμε τουτς επόμενους δύσκολους μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου