Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012


Επικοινωνιακή απάτη ο «άθλος» του Πούτιν να αναισθητοποιήσει τίγρηΤους πονάει ο άθλος του Βλαντιμίρ
Οι Αμερικανοί προπαγανδίζουν βάζοντας μπροστά ακτιβιστές που τάχα ανακάλυψαν πως η συμμετοχή του Βλαντίμιρ Πούτιν σε επιχείρηση ακινητοποίησης μιας «επικίνδυνης τίγρης» που  «απείλησε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν σε παρθένο δάσος της ρωσικής Απω Ανατολής» το 2008 ήταν μία καλοστημένη (;) επικοινωνιακή απάτη.
Ο τότε πρωθυπουργός της Ρωσίας επισκεπτόταν ένα εθνικό πάρκο της περιοχής Ουσούρι, προκειμένου να επιθεωρήσει το πώς προστατεύονται απειλούμενες με εξαφάνιση άγριες τίγρεις. Υποτίθεται ότι «ξαφνικά» μία τίγρη εμφανίστηκε από το πουθενά και ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου «άρπαξε ένα όπλο γεμάτο ειδικές σφαίρες με αναισθητικό, πίεσε την σκανδάλη και ακινητοποίησε το ζώο, σώζοντας τις ζωές όλων» - αυτό τουλάχιστον μετέδωσε τότε η δημόσια ρωσική τηλεόραση. Το ρεπορτάζ συνοδευόταν από εικόνες που έδειχναν τον Πούτιν «μετά το επεισόδιο», δίπλα στην αναίσθητη τίγρη. 
Τώρα, τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά, περιβαλλοντολόγοι, ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων και μπλόγκερς καταγγέλλουν με συγκεκριμένα στοιχεία ότι όλα ήταν στημένα. Το άτυχο ζώο δεν ήταν καθόλου «άγριο»: είχε όνομα, γεγόταν «Σέρκα» και μεταφέρθηκε ειδικά για το άτυπο τηλε-σόου από τον ζωολογικό κήπο της πόλης Χαμπαρόφσκ, εκατοντάδες χιλομετρα μακριά. Οι συνεργάτες του Πούτιν του έδωσαν τριπλάσια από τη συνηθισμένη ποσότητα αναισθητικού ( για να μην υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να πάει κάτι στραβά...) και την ξάπλωσαν σε ένα σημείο κοντά στη διαδρομή της πρωθυπουργικής αυτοκινητοπομπής. Πρώτα ο Πούτιν δήθεν «αντελήφθη μία τίγρη και την πυροβόλησε», μετά όλοι πήγαν με τα πόδια στο σημείο όπου βρισκόταν, σκηνοθετημένη, η ήδη αναίσθητη Σέρκα.
Ομως το ρεπορτάζ έδειχνε πλάνα και φωτογραφίες και από την «επιτιθέμενη τίγρη». Τί είχε συμβεί ; Ακτιβιστές και ζωολόγοι που μελέτησαν καρέ καρέ το βίντεο, διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για δύο διαφορετικά ζώα ! «Εχουν διαφορετικά σημάδια στο δέρμα τους. Τασημάδια αυτά είναι σαν τα δακτυλικά αποτυπώματα των ανθρώπων: υπάρχουν εκ γεννετής και δεν αλλάζουν, όντας εντελώς διαφορετικά για κάθε ζώο» δήλωσε ο Βλαντίμιρ Κρέβερ, μέλος του ρωσικού τμήματος της διεθνούς φιλοζωικής οργάνωσης International Fund for Animal Welfare. Και κατέληξε: «Πρόκειται για δύο διαφορετικά ζώα, ένα που επιτίθεται και ένα που έχει ακινητοποιηθεί».
Το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού ο οποίος εξελέγη ξανά πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου