Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012


Ο Μπουτάρης ανιστόρητος ...«Ποια 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης;
Τον έχει βαρέσει...στο κεφάλι  
Σε νέα πρόκληση προς τον λαό και την ιστορία της Θεσσαλονίκης προχώρησε χθες ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης. Μιλώντας στην Παλαιά Βουλή σε εκδήλωση που διοργάνωσε ομάδα πανεπιστημιακών και άλλων παραγόντων είπε ότι δήθεν η Θεσσαλονίκη δεν έχει κανέναν λόγο να γιορτάσει εφέτος τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της.
«Ποια 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης;»
υποστήριξε και -θυμίζοντας τη Μαρία Ρεπούση που χαρακτήρισε «συνωστισμό» τη σφαγή της Σμύρνης το 1922- συνέχισε στον ίδιο προκλητικό τόνο: «Η πόλη παραδόθηκε, δεν ελευθερώθηκε. Δεν έγινε καμία μάχη».
Υπό τη δημαρχία του κ. Μπουτάρη, λοιπόν, η πόλη δεν θα γιορτάσει με τη λαμπρότητα και την επισημότητα που της αρμόζει την απελευθέρωσή της το 1912. Ηταν τότε που ο πόλεμος για την απελευθέρωση των ελληνικών εδαφών από την καταρρέουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία μαινόταν και η Μακεδονία βρισκόταν στο επίκεντρο των μαχών. Η έντονη διαφωνία που υπήρχε από την αρχή των Βαλκανικών Πολέμων μεταξύ του αρχιστράτηγου Κωνσταντίνου, γιου του βασιλέα Γεωργίου Α', και του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου, ως προς τις στρατηγικές κινήσεις του ελληνικού Στρατού, υποχωρεί και οι δύο άνδρες ομονοούν.
Ετσι, μετά τη νίκη στα Γιαννιτσά, ο Στρατός φτάνει στη Θεσσαλονίκη. Ο Χασάν Ταξίν Πασάς αναγκάζεται να δεχτεί τους όρους του Βενιζέλου και η πόλη απελευθερώνεται ανήμερα του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου της Θεσσαλονίκης. Χιλιάδες Οθωμανοί στρατιώτες παραδόθηκαν ως αιχμάλωτοι το πρωί της 27ης Οκτωβρίου 1912, όταν δύο τάγματα ευζώνων μπήκαν στη Θεσσαλονίκη και ύψωσαν την ελληνική σημαία στο διοικητήριο της πόλης. Ο ελληνικός Στρατός προελαύνει νικητής, υπό τις ιαχές πλήθους κόσμου. Την επομένη εισέρχεται ο Κωνσταντίνος και παρίσταται σε πανηγυρική δοξολογία στον Ναό του Αγίου Μηνά, ενώ στις 29 Οκτωβρίου γίνεται δεκτός με ενθουσιασμό ο Γεώργιος Α'.
Η Θεσσαλονίκη, ύστερα από σχεδόν πέντε αιώνες οθωμανικής κατοχής, είναι και πάλι ελληνική και ελεύθερη. Εφέτος, 100 χρόνια μετά την ιστορική εκείνη ημέρα για τον ελληνισμό και τη Μακεδονία, ο ανιστόρητος (και συν τοις άλλοις άθεος) κ. Μπουτάρης δεν βλέπει καμία απελευθέρωση και κανέναν λόγο για εορτασμούς. Θα του περάσει;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου