Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011


Κορυφώνονται οι αντιδράσεις για την προφυλάκιση του Εφραίμ
Εξαιρετικά ανήσυχο για την προφυλάκιση του αρχιμανδρίτη Εφραίμ, εμφανίζεται το υπουργείο εξωτερικών της Ρωσίας, ενώ θλίψη για τις εξελίξεις σχετικά με την προφυλάκιση του ηγουμένου της μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, εκφράζει με γραπτή του δήλωση ο μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής... Ησαΐας.
Ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, σημειώνει ότι είναι γνωστή η διερεύνηση της υπόθεσης για τις ανταλλαγές ακίνητης περιουσίας μεταξύ Μονής Βατοπεδίου και ελληνικού κράτους, που έγιναν το 2007. Ωστόσο αναφέρει ότι: “Την ίδια στιγμήλαμβάνοντας υπ' όψη τη δεδηλωμένη ετοιμότητα του αρχιμανδρίτη Εφραίμ να συνεργαστεί με τα ανακριτικά όργανα και την κατάσταση της υγείας του, μας προκαλεί βαθιά ανησυχία η απόφαση των δικαστικών αρχών της Ελλάδας για φυλάκισή του πριν τη δικαστική διερεύνηση, η οποία δεν συμβαδίζει με τις αποφάσεις και συστάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα”.
Σημειώνεται επίσης ότι “το τελευταίο διάστημα μεγάλος αριθμός ανθρώπων στη Ρωσία ανησυχεί για τις ανακοινώσεις που φθάνουν από την Ελλάδα, σχετικά με την τύχη του ηγουμένου της μονής Βατοπεδίου στο Αγιον Όρος ’θως αρχιμανδρίτου Εφραίμ”.
Ο κ. Λουκασέβιτς δεν παραλείπει να υπενθυμίσει ότι ο κ. Εφραίμ βρέθηκε στη Ρωσία πρόσφατα ως μέλος αντιπροσωπείας μοναχών του Αγίου Όρους, οι οποίοι συνόδευσαν την Τίμια Ζώνη της Θεοτόκου, τη μεταφορά της οποίας διοργάνωσε το Ίδρυμα του Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου.
Στο μεταξύ ο μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής, Ησαΐας και καλεί τους πιστούς “να μην σκανδαλίζονται, να παραμείνουν στερεωμένοι στην πίστη μας και να προσεύχονται ώστε σύντομα να διαλάμψει η αλήθεια και να επικρατήσει η δικαιοσύνη”.
Όπως αναφέρει: “Πρόθεσή μας δεν είναι να παρέμβουμε στο έργο της δικαιοσύνης, αλλά αναντίλεκτα μας προβληματίζει ο χρόνος και η υποτιθέμενη (αχρείαστη) αναγκαιότητα προφυλάκισης του Γέροντα Εφραίμ, παραμονές των Μεγάλων Εορτών των Χριστουγέννων κατά τις οποίες πρέπει να επικρατεί η αγάπη και η συγκατάβαση μεταξύ των ανθρώπων», αναφέρει ο μητροπολίτης Ταμασού και προσθέτει ότι «η υπόθεση Βατοπεδίου χρονίζει, γι αυτό και προκαλεί υποψίες και πολλά ερωτηματικά για τα πραγματικά αίτια που την προκάλεσαν”. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου