Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011


Βρήκαν το εξιλαστήριο θύμα
Βρήκαν να τα φορτώσουν όλα στον Εφραίμ οι «δυτικοί παρακρατικοί» των ΗΠΑ, αφού εξασφάλισαν για πάρτι τους την ασυλία. Βρε αθεόφοβοι στο κάτω κάτω ο μοναχός ότι έκανε δεν το έκανε για το συμφέρον του αλλά για το καλό της Μονής. Τόσο πολύ σας «έτσουξε» ότι τον υποδέχονταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον αγαπούσε η Μόσχα;
 «Η απόφαση για τον Εφραίμ, είναι έμφορτος ημεδαπών και αλλοδαπών σκοπιμοτήτων» δήλωσε,  επιτέλους ο Γιώργος Καρατζαφέρης.
Eν τω μεταξύ εξέπνευσε το απόγευμα η προθεσμία για την εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης κατά του ηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ, και οι περαιτέρω εξελίξεις εξαρτώνται από το ιατρικό ανακοινωθέν που επίκειται για την κατάσταση της υγείας του. Γιατρός που εξέτασε τον ηγούμενο το πρωί δήλωσε πως... 
αύριο θα μπορεί να μεταφερθεί με πλωτό μέσο ή ελικόπτερο στο νοσοκομείο, αλλά η τελική του εκτίμηση θα δοθεί το απόγευμα με επίσημο ιατρικό ανακοινωθέν.
Γραπτή ανακοίνωση αναμένεται και από την Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους που συνεδρίασε το πρωί της Δευτέρας επί του θέματος της προφυλάκισης
Η προθεσμία για την εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης εξέπνευσε στις 4 σήμερα το απόγευμα και είναι πιθανή η παράτασή της.
Τον ηγούμενο εξέτασε το πρωί ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καρυών Κωνσταντίνος Δοκουσλής, εκτιμώντας ότι η κατάσταση της υγείας του παρουσιάζει βελτίωση.
«Διαπίστωσα ότι εμφανίζει ύφεση η λοίμωξη του αναπνευστικού που τον ταλαιπωρούσε και έχουν βελτιωθεί τα συμπτώματα της δισκοπάθειάς του» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Δοκουσλής, ο οποίος εκτίμησε ότι την Τρίτη, κατά πάσα πιθανότητα, ο ηγούμενος θα μπορεί να μεταφερθεί με πλωτό μέσο ή ελικόπτερο.
Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, αυτό θα καθορισθεί σε νέα εξέταση που θα γίνει νωρίς το απόγευμα, και θα ακολουθήσει ιατρικό ανακοινωθέν.
Ο ηγούμενος δεν είχε παρουσιαστεί για να προφυλακιστεί δηλώνοντας ασθενής. Ο εισαγγελέας είχε μεταβεί στο Άγιο Όρος, συνοδεία αστυνομικών, για να εκτελέσει το ένταλμα σύλληψης από το Συμβούλιο Εφετών.
Την σχετική απόφαση έλαβε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Αντώνιος Παπαματθαίου που μετέβη στη μονή συνοδεία του αστυνομικού διευθυντή Χαλκιδικής, Κωνσταντίνου Παπουτσή, αφού ο κ. Εφραίμ υπεβλήθη εκ νέου σε εξετάσεις από ιατροδικαστή που τους συνόδευε.
Το σχόλιο Ιερώνυμου
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος σχολιάζοντας -κατά πληροφορίες- την τροπή της υπόθεσης, εξέφρασε τον σεβασμό του προς τον θεσμό της Δικαιοσύνης αλλά και τον προβληματισμό του για την χρονική στιγμή, δηλαδή προ των εορτών των Χριστουγέννων, που ελήφθη η απόφαση.
«Την ουσία της υπόθεσης δεν την γνωρίζω και σέβομαι την ελληνική Δικαιοσύνη. Όμως είμαι ιδιαίτερα προβληματισμένος όπως άλλωστε και κάθε χριστιανός με τη χρονική συγκυρία της έκδοσης του βουλεύματος προφυλάκισης του ηγουμένου της Ι. Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ ανήμερα των Χριστουγέννων. Και ο νοών νοείτω», φέρεται να σχολίασε σε στενούς συνεργάτες του.
Οι αντιδράσεις στη Ρωσία
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις στη Ρωσία μετά την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης να κρίνει προφυλακιστέο τον ηγούμενο Εφραίμ, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για την υπόθεση του Βατοπαιδίου.
Η απόφαση είναι «αβάσιμα σκληρή» και «αποκλειστικά πολιτικού χαρακτήρα» δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ ο πρωθιερέας Ίγκορ Γιακιμτσούκ, γραμματέας του Συνοδικού Τμήματος εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων, αρμόδιος για τις διορθόδοξες σχέσεις.
Ο ίδιος δεν απέκλεισε ότι μπορεί να σχετίζεται και με την πρόσφατη επίσκεψη του ηγουμένου στη Ρωσία συνοδεύοντας την Τίμια Ζώνη.
«Πρόκειται για πρωτοφανές συμβάν και είναι φυσικό που ανησυχούμε. Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι ο γέροντας Εφραίμ είναι για κάτι ένοχος, η σύλληψη του καθηγουμένου ενός μοναστηριού, ενός μοναχού αποτελεί υπερβολικό μέτρο» συνέχισε.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι δύσκολο να κρίνει κανείς εάν υπάρχει βασιμότητα στην απόφαση της σύλληψης, γιατί για αυτό χρειάζεται καλή γνώση τόσο της ελληνικής νομοθεσίας, όσο και των στοιχείων της υπόθεσης, όμως και μόνο το γεγονός της σύλληψης του γέροντος Εφραίμ, πολύ περισσότερο, που σήμερα εορτάζονται στην Ελλάδα τα Χριστούγεννα «προκαλεί μεγάλα ερωτήματα».
«Σε πολλούς πιστούς στην Ελλάδα αυτό θα χαλάσει τη γιορτή» εκτίμησε ο ρώσος ιερωμένος.
Εξέφρασε μάλιστα την έκπληξή του, γιατί «η νέα έξαρση αυτής της υπόθεσης άρχισε αμέσως μετά την θριαμβευτική επιστροφή του πατέρα Εφραίμ με την Αγία Ζώνη από τη Ρωσία, μπορεί να είναι μια τυχαία σύμπτωση, όμως πολλοί άνθρωποι βλέπουν εδώ κάποια σχέση, κάποιο πολιτικό παρασκήνιο».
Η αντιπροσωπεία της Μονής συνόδευσε την Αγία Ζώνη, η οποία εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα σε 11 ρωσικές πόλεις μεταξύ 20 Οκτωβρίου-28 Νοεμβρίου.
Την Παραμονή των Χριστουγέννων, το Ίδρυμα του Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, το οποίο είχε την πρωτοβουλία της πρόσκλησης του ηγουμένου στη Ρωσία και τελεί υπό την προεδρία του Βλαντίμιρ Γιακούνιν, προσωπικού φίλου του Βλ.Πούτιν, εξέφρασε επίσης έντονες αντιδράσεις.
Ο Πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε πρόσφατα δύο φορές με τον ηγούμενο Εφραίμ στη Μόσχα, κατά την άφιξη της Αγίας Ζώνης και εν συνεχεία στην κατοικία του, όπου είχε προσκαλέσει την αντιπροσωπεία της Μονής.
Με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου του Ιδρύματος του Αγίου Ανδρέα Μιχαήλ Γιάκουσεφ στο Facebook δημιουργήθηκε ομάδα υποστήριξης του αρχιμανδρίτη Εφραίμ, όπου καλούνται να υπογράψουν και να αφήσουν τα σχόλιά τους Ρώσοι πολίτες, καθώς, κατά τον κ. Γιάκουσεφ «όσοι γνωρίζουμε τον γέροντα Εφραίμ είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι η δικαστική διαδικασία είναι αστήρικτη και πολιτικά εξαρτημένη».
Όπως σημειώνεται στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων και άλλα ρωσικά ΜΜΕ, που μεταδίδουν καθημερινά τις εξελίξεις από το Άγιον Όρος, η Τίμια Ζώνη εκτίθεται κάθε χρόνο σε λαϊκό προσκύνημα σε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας, που ζητούν επίμονα να οργανωθεί η επίσκεψή της και μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στη Ρωσία, κατ' εξαίρεση.
Η Μονή έχει στο παρελθόν απορρίψει τουλάχιστον δύο προσκλήσεις για μεταφορά της Ζώνης στις ΗΠΑ και τη Ρουμανία.
Κύπριοι ιεράρχες σχολιάζουν
Οι κληρικοί και οι μοναχοί πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και οφείλουν να παραμένουν στα εκκλησιαστικά και μοναχικά πλαίσια, «όπου οι επιχειρηματικές δοσοληψίες δεν έχουν θέση», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την υπόθεση του ηγουμένου Εφραίμ ο κ. Χρυσόστομος είπε επίσης ότι «δεν πρέπει να γίνεται κοντραμπάντο», κατά την έκφραση του, με τους πολιτικούς
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ευχήθηκε η περιπέτεια του γέροντα Εφραίμ να λήξει σύντομα, αφού όπως ανέφερε, δεν ευχαριστεί κανένα να βλέπει ένα ηγούμενο στο κελί της φυλακής.
Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος ανέφερε ότι όσοι επέλεξαν να ακολουθήσουν το μοναχικό βίο «δεν πρέπει να ασχολούνται με δραστηριότητες οι οποίες τους αποπροσανατολίζουν από το στόχο τους και σκανδαλίζουν τον κόσμο».
Αποπροσανατολίζουν και σκανδαλίζουν επίσης «άμεσες δοσοληψίες, οικονομικές, εμπορικές και κτηματικές, όπως και η περιφορά ιερών κειμηλίων ανά τον κόσμο με έμμεσο στόχο το κέρδος», πρόσθεσε
Αντίθετα, ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΙΓΜΑ εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για την απόφαση κατά του ηγουμένου Εφραίμ. Διερωτήθηκε μάλιστα, «αν στην Ελλάδα έλυσαν τα υπόλοιπά τους προβλήματα και κινδυνεύουν από τον γέροντα Εφραίμ».
Ο Λεμεσού Αθανάσιος, ο οποίος προέρχεται από την Μονή Βατοπεδίου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι από τη δοκιμασία που περνά ο ηγούμενος Εφραίμ «θα διέλθει λαμπρότερος και αγιότερος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου